fbpx

Klimatkompensera greklandsresan!

Det här är en av många artiklar i en serie på temat Grekland och hållbarhet. Du hittar alla artiklar i serien här.

Sedan en tid tillbaka klimatkompenserar vi alla flygresor. Det tycker jag att du också borde göra. Det handlar inte om moralism, flygskam eller klimatpanik, det handlar om att agera på hårda fakta. Som att stänga fönstret när det regnar och det är blött på golvet. I slutet av artikeln finns en tabell som visar vad det kostar.

Det spelar ingen roll vad du tycker om Greta Thunberg, flygskam eller DN:s tågcharter till av massturism och CO2-utsläpp miljökatastrofdrabbade Venedig (21 000 kronor för plats i fembäddskupé, egen kupé kostar 12 000 kronor extra). Det är ställt utom allt rimligt tvivel att CO2-utsläpp leder till global uppvärmning och att global uppvärmning är ett allvarligt hot mot planeten. Du behöver inte gripas av panik, men låt det sjunka in och fundera på vad du kan göra åt det.

Det går inte att ta sig från Sverige till Grekland utan att flyga, såvida du inte ha gott om tid och pengar samt ett stort tålamod. Jag har gjort en virtuell tågresa från Stockholm till Aten. Facit: drygt två dygn och drygt 4 000 kronor mer än att flyga. Att ta bilen tar 36 timmar nonstop, så räkna med minst två övernattningar på vägen. Att tanka bilen kostar minst 4 000 kronor per väg och även om du släpper ut lite mindre CO2 än om du flyger så är skillnaden inte så stor.

Jag måste till Grekland!

För mig är det inte ett alternativ att sluta åka till Grekland, det skulle vara som att sluta umgås med min familj. Vi har dessutiom ett hus på Kreta. Det enda jag kan göra är att klimatkompensera mina flygresor, så det gör jag.

På väg till Aten Julafton 2014. Foto: John Göransson.

Klimatkompensation handlar om att du för varje ton CO2-utsläpp din resa genererar betalar för projekt som ska minska utsläppen med motsvarande mängd. Det handlar om trädplantering, energieffektivisering, byggande av vindkraftverk och annat.

Grekland ligger i den del av världen som drabbas hårdast av global uppvärmning. Foto: John Göransson.

Systemet är inte perfekt, det är inga system. Men det är bättre än att inte bry sig. Dina flygresor leder till global uppvärmning, varför inte försöka göra något åt det?

Just när jag skriver detta läser jag en artikel i DN som ifrågasätter flygbolagens egen klimatkompensation. Det kanske det finns anledning att göra, några bevis som stödjer det finns inte i artikeln. Men om du själv klimatkompenserar kan du vara säker och om flygbolaget också klimatkompenserar har ni tillsammans klimatkompenserat dubbelt. Själv tycker jag att flygbolagen i ställlet borde satsa resurserna på att utveckla fossilfria bränslen och lämna klimatkompenserandet åt resenärerna.

Det är faktiskt inte så dyrt. Att klimatkompensera en resa Arlanda-Chania kostar 416 kronor, tur och retur. Den resan gör vi minst fyra gånger om året (vi har ett hus i Chania) så vi lägger knappt 1 700 kronor vardera per år på klimatkompensation.

Jag har gått in på klimatkompensation.se och tittat på vad det kostar att klimatkompensera några resor från de största flygplatserna i Sverige, Norge och Danmark till de största flygplatserna i Grekland.

Till↓ Från → ARNGOTCPHFBUNYO
Aten374.-447.-328.-510.-426.-
Rhodos447.-431.-400.-458.-432.-
Kos436.-457.-364.-489.-426.-
Chania416.-463.-400.-468.-442.-
Heraklion442.-426.-395.-452.-426.-
Thessaloniki426.-499.-458.-354.-499.-

Arn = Arlanda, GOT = Landvetter, CPH = Kastrup, FBU = Fornebu, NYO = Skavsta

One thought on “Klimatkompensera greklandsresan!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: