fbpx

Goda nyheter om det grekiska turiståret 2019

Loading...
Loading...

Härom dagen presenterade turistorganisationen SETE sin statistik för 2019. En djupdykning i siffrorna visar på tre tydliga och glädjande trender som Grekland All Exclusive har tjatat om länge. Visst finns det orosmoln, men sammantaget ser det riktigt bra ut.

Först kan vi konstatera att antalet inkommande turister ökade jämfört med förra året, men ganska måttligt. I statistiken över ”ankommande med utrikesflyg” landar ökningen på knappt fyra procent, eller drygt 800 000 personer. Totalt landade 21,5 miljoner passagerare med utrikesflyg på grekiska flygplatser 2019.

Foto: John Göransson.

De tre glädjebeskeden

  1. Intäkterna från turismen ökade betydligt mer än antalet turister
  2. De populära charteröarna Korfu och Kreta fick färre turister, medan Rhodos och Kos låg i princip stilla
  3. Ökat fokus på resor till Aten och Thessaloniki spred turisterna och intäkterna jämnare över året

Kvantitet byts mot kvalitet

Den första punkten är förstås viktigast. Om Greklands turistindustri ska kunna utvecklas hållbart måste fokus ligga på kvalitet i stället för kvantitet. Billig all inclusive och charter måste ersättas av individuellt resande, där mer av intäkterna hamnar i Grekland. Det behöver inte bli dyrare för turisterna, det handlar om att skära bort dyra mellanhänder.

Konkursen i Thomas Cook förra året kommer sannolikt att förstärka trenden. Det totala antalet turister ökade med blygsamma 3 procent och slutade på drygt 30 miljoner. Intäkterna ökade däremot med 13 procent till knappt 18 miljarder euro, vilket är 2 miljarder euro mer än 2018. Siffrorna gäller perioden januari-november 2019.

Kvalitetsmat. Bacaliaros med skordalia på The 5, Chania. Foto: John Göransson.

Massturismen bromsar upp

Den andra punkten är ett resultat av den första. Massturismen till charteröarna stagnerar eller backar. Det finns flera förklaringar till det, men det börjar nog bli ganska ute att ligga på en strand eller vid en pool hela dagarna på semestern. Turistindustrin på charteröarna har med några undantag misslyckats med att höja kvaliteten i sina erbjudanden och argumentet ”Så här har vi alltid gjort!” håller inte längre.

Korfu minskade med tre procent, Heraklion och Chania på Kreta minskade med två procent. För Rhodos och Kos slutade 2019 på i princip samma nivå som 2018. Dessa fyra öar tar emot nära hälften av det totala antalet turister som kommer till Grekland.

Snabbspolning genom Chanias turistförorter Platanias och Agia Marina. Foto: John Görasson.

Storstadsturism året runt

Den tredje punkten är det som märks mest i statistiken. Storstadsturismen är mycket mindre säsongskänslig än sol- och badturismen. Atens flygplats tog emot 322 000 utländska besökare under första kvartalet, 2019. Rhodos stannade på 142! Jämnare spridning av turismen över året har enorm inverkan på ekonomin, med fler året runt-anställningar, effektivare resursutnyttjande och mindre trängsel i högsäsong. Det märks tydligt på intäkterna, som för hela Grekland ökade med 41 procent för perioden januari-april, men med bara 11 procent för perioden maj-augusti.

Majkväll i Aten. Foto: John Göransson.

Antalet utländska passagerare till Atens flygplats ökade med 12 procent till 6,4 miljoner, Thessaloniki ökade med 8,1 procent till 2,3 miljoner passagerare. Många av dem for förstås vidare, framför allt till Piraeus för att öluffa eller till stränderna på Halkidiki, öster om Thessaloniki.

Andra nedslag i statistiken

Mykonos (+10,4%) och Santorini i Kykladerna (+2,5%) fortsätter att öka. Sammanlagt tog deras flygplatser emot en miljon turister, av dessa kom nästan hälften i juli och augusti. Lägg därtill kryssningsfartygen och båtluffarna så blir det riktigt galet. Vill du slippa trängas? Åk i mars eller april!

Mytilini (-6,4%) och Samos (-2,5%) i norra Egeiska Havet fortsätter att tappa, sannolikt på grund av alla skriverier om flyktinglägren. De här öarna har mycket att ge, det är kanske dags för ett återbesök?

Karpathos (+8,5%) i södra Dodekanserna blir alltmer populär. Men jämfört med Rhodos, som tog emot 2,3 miljoner utländska flygturister förra året är Karpathos 100 000 turister bara en rännil. Passa på att se ön nu, vem vet vad som händer i franmtiden?

Joniska havets Zakynthos (+1,1%) och Kefalonia (+1,4%) , populära öar för brittiska ungdomsfyllon, slutade i princip på samma nivå som 2018. Inte heller Mamma Mia-holmen Skiathos (-1,7%) i Sporaderna lyckades attrahera fler turister. Det räcker kanske inte att ha 66 stränder?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: