fbpx

Så här reser Grekland All Exclusive till Grekland

Är det någon skillnad på hur resejournalister och semestrande turister planerar och genomför sina resor (utom att betydligt mindre tid tillbringas vid stranden)? Det är det absolut! Men eftersom semestern kan bli betydligt mer givande om den planeras som en arbetsresa så ska du få en inblick i hur Grekland All Exclusive bär sig åt.


Du har nog redan förstått det. Grekland All Exclusive är inte en personlig reseblogg utan en journalistisk produkt, som försöker täcka in alla aspekter som rör Grekland. Därför är våra resor till Grekland aldrig enbart semesterresor utan innehåller alltid större eller mindre inslag av arbete. De är ofta detaljplanerade, i synnerhet de renodlade reportageresor som genomförs ett par gånger om året. Vi har ett hus på Kreta som är både hem och lokalredaktion. Där delas arbete och fritid ungefär som i Sverige. På reportageresorna är det jobb från morgon till natt.

Möten man inte har på semestern. Foto: John Göransson.

Det första steget är att bestämma vart resan ska gå. Bakom de besluten ligger dagar av research och framför allt många samtal med människor. Det kan handla om att besöka en ny plats eller sevärdhet, det kan handla om att testa ett sätt att resa. Oftast handlar det om båda delarna. en av förra årets tre reportageresor handlade om att åka tåg i Grekland. Den får bli exemplet i artikeln.

Planering pågår. Foto: John Göransson.

Ruttplanering

Nu vet vi att temat för resan är tågresor. Det är dags att bestämma vilken rutt som ska väljas. Kraven var rätt enkla: Det måste gå att ta tåget. Det innebär i princip att resan måste utgå från Aten eller Thessaloniki. Peloponnesos, öarna och västra Grekland var uteslutna, där går inga tåg. Till slut blev det klart att resan skulle gå Aten-Larsissa-Volos-Thessaoniki. Då kunde vi provåka den nya snabbförbindelsen mellan Aten och Thessaloniki och dessutom testa veterantåget på Pelionhalvön sydöst om Volos.

Booking.com

Först var det dags att ta reda på om det går att ta tåg till Grekland. Det tog en dags research att konstatera att svaret på frågan i princip är nej, om man inte har väldigt gott om tid och ganska gott om pengar. Det fick bli flyg till och från Grekland och tåg i Grekland.

Dags för detaljplanering. Fram med Excelarket. Varje dygn delas in i morgon, middag, kväll och natt. Resor, hotell, möten… allt planeras i detalj, tills schemat är fullt. Det går givetvis att ändra på saker, men att ge sig iväg på reportageresa med luckor i schemat går inte. Det är som att ta med sig kameran utan att ha film i den. förutom självklarheter som resor och hotell svarar schemat på följande frågor?

 • Vilka artiklar ska skrivas? (minst en om dagen)
 • Vilka platser ska besökas?
 • Vilka möten ska genomföras?
 • Mat, vin, öl, sprit… Vad ska testas?

Sedan är det bara att sätta igång research och planering. Det brukar ta ungefär dubbelt så lång tid att planera en resa som att genomföra den.

Om väntan på flygplatsen blir lång kan det vara värt att betala för tillträde till loungen. Foto: John Göransson.

I vilken ordning?

 • Flyget bokas alltid först. Det måste gå att ta sig till och från Grekland till ett rimligt pris och på rimlig tid under den period resan ska genomföras, så all annan planering utgår från flyget. Det måste alltid finnas ett par vardagar med i resan, annars blir det omöjligt att genomföra intervjuer. Helgdagar kan användas till upplevelserna. Det gäller också att inte överraskas av någon grekisk helgdag. Flyget bokades på Aegeans hemsida.
 • Nästa steg blir att boka intervjuer. Det kan ta många varv med e-posten innan person, tid och plats är spikade.
 • Nu går det att bestämma resrutten och boka hotell. Bokades på Hotels.com.
 • Dags att boka inrikesresor med tåg, buss, flyg eller båt. Denna gång användes Trainoses hemsida och Det lokala bussbolagets hemsida.


Research

Det har förstås redan gjorts en hel del användbar research, som handlar om hur man tar sig till och från de platser som ska besökas. Nu är det dags att bestämma vad som ska göras. För just den här resan ledde researchen fram till att följande skulle bockas av (i kronologisk ordning):

Utsikt från hotellbalkongen i Aten. Foto: John Göransson.

Aten

 • Testa hotellet The Frogs Guesthouse
 • En titt på stadsdelen Monastiraki (dagtid)
 • Kvällsbesök och middag i Exarchia och besök i ett hus ockuperat av anarkister
 • Intervjuer med personer i ledningen för järnvägsbolaget Trainose.

Aten-Volos

På tsipouradika i Volos. Foto: John Göransson.

Volos-Thessaloniki

Veterantåg i Pelion. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: