fbpx

Grekland vill bygga flytande staket mot Turkiet

Den grekiska regeringen planerar att sätta upp ett 2,7 kilometer långt flytande staket i havet mellan Turkiet och ön Lesbos. Avsikten är att göra det svårare för människosmugglare att ta flyktingar till ön, som redan är hårt ansträngd av kraftigt överbefolkade flyktingläger.

Grekland har i många år suttit i kläm i flyktingfrågan. Ett avtal med Turkiet gör att det är svårt att skicka tillbaka flyktingar som får avslag på sina asylansökningar, om de tillåts lämna den plats där de kom i land. Samtidigt använder Turkiet mer eller mindre öppet flyktingarna som påtryckningsmedel gentemot EU och Grekland. Turkiet har i dag fler flyktingar än något annat land i världen.

Staketet, som ska byggas av militären, kommer att vara en nätstruktur som ska sträcka sig 50 centimeter över havsytan, med blinkande lampor i toppen.

För åtta år sedan byggde Grekland ett staket längs landgränsen mot Turkiet i norr, sedan dess har flyktingströmmen den vägen i princip upphört. Det grekiska försvarsministeriet kallar det flytande staketet för ett pilotprojekt, som kan komma att förlängas och bli 13-15 kilometer långt.

Booking.com

Flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty International, har protesterat mot planerna. Samtidigt har de boende på Lesbos, Samos, Chios och Leros protesterat mot de överbefolkade flyktinglägren som de hävdar innebär en ekonomisk katastrof för öarna.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: