fbpx

Vill du flytta till Grekland?

Loading...


Alla Greklandsälskare tänker emellanåt tanken: Jag vill flytta till Grekland! Livet i Sverige är i svartvitt, livet i Grekland är i färg, brukar vi säga. Vi har ett hus i Grekland, vi längtar i stort sett alltid till Grekland, vi vill nästan aldrig åka hem. Varför flyttar vi inte dit för gott?

I en tidigare artikel har vi skrivit om möjligheten att flytta till Grekland som pensionär. Den här artikeln vänder sig till dig som funderar på att byta hemland innan pensioneringen, då blir det lite mer komplicerat. Om du bara tänker bo i Grekland tillfälligt behöver du inte bekymra dig. Då räknar du fortfarande Sverige som ditt hemland och om du skulle tröttna tar det bara 3,5 timmar med flyget från Aten till Arlanda. Samma sak gäller om det är kärleken som får dig att vilja flytta. Då är det väl bara att köra?

Flyttar du av kärlek? Sluta läsa, åk! Foto: John Göransson.

Checklista 1: GAP-testet

Om du vill flytta till Grekland är det bra att först göra det vi kallar GAP-testet:

G

Grekiska. Om du inte pratar grekiska alls och inte kan läsa alfabetet kan du få jobb på ett svenskt call-center, som bland annat finns i Chania. Du kan förstås få säsongsjobba på någon renodlad turistbar på en turistort (om du är ung och snygg och beredd att spela på det). Men där slutar nog din karriär, om du inte lär dig språket. Du blir också ett lätt byte för oseriösa arbetsgivare som utnyttjar din okunnighet. Det är få som blir kvar i mer än ett eller ett par år på den typen av jobb och många kommer hem med mest tråkiga minnen.

A

Arbete. Grekland har EU:s högsta arbetslöshet, många slåss om varje ledigt jobb. Om du inte redan har erbjudits ett jobb i Grekland eller har utbildning/kvalifikationer som det råder brist på i Grekland så kommer du att får det tufft. Om du inte har ett arbete ordnat när du kommer till Grekland måste du fokusera stenhårt på det. Om du vill ha jobb i turistindustrin, åk ner i mars-april, innan alla jobb är tillsatta. Och var försiktig. Det finns många som gärna utnyttjar människor i underläge. Sedan kommer minst fem vintermånader.

P

Pengar. Du bör ha ett rejält startkapital när du flyttar ner, i synnerhet om du inte har ordnat ett jobb och en bostad innan. Räkna med att du kan tvingas bo på hotell eller hyresrum ett bra tag innan du har ordnat ett hyreskontrakt och du måste äta också. Om du jobbar för minimilön, som många i Grekland gör, så kommer du att ha konstant ont om pengar. Två tredjedelar av alla greker i åldern 18-34 bor därför kvar hemma hos föräldrarna. Bara 10 procent är ensamhushåll, mot 21 procent i Sverige. Pengarna räcker helt enkelt inte till ett eget hushåll.

Checklista 2

Om du klarade GAP-testet kan du ta itu med den lite längre checklistan:

  1. Tänker du starta eget? Det är inte enklare i Grekland. Var beredd på hårt slit, långa dagar… Nyföretagande i Grekland kallas ofta ”Death by a thousand cuts”.
  2. Blir du ensam? Det är lätt att få kontakt med greker, men vi svenskar är inte kända för vår höga sociala kompetens. Om du har hela ditt umgänge i Sverige och kanske inte har så lätt att knyta nya kontakter finns risken att du i längden blir väldigt ensam i Grekland. Även om ni är två kan isoleringen snabbt börja skava på relationen.
  3. Har du familj i Sverige? En del har nära kontakt med sin familj, andra har det inte. Du måste fundera på hur det kommer att kännas att inte få träffa dina familjemedlemmar mer än någon gång per år.
  4. Vad vet du om det grekiska samhället? Att bo i Grekland och att semestra i Grekland är två helt olika saker. Om du bara har varit i Grekland som charterturist på turistorter vet du kanske väldigt lite om Grekland (även om du säkert tror att du vet massor). Då kan du komma att uppröras över en del saker (se också punkt 7).
  5. Är du beredd att göra avkall på bekvämligheten? Börja med faktumet att du inte kan spola ner toapappret och ta det därifrån. I Grekland är det omöjligt, svårt eller dyrt att leva samma bekväma liv som många har vant sig vid i Sverige. Listan över alla småsaker är för lång för att sätta på pränt. Med kreativitet, envishet och lite pengar kan mycket göras bättre.
  6. Är du fyrkantig? Om du förväntar dig att människor ska anpassa dig efter hur du vill ha det ska du inte flytta. Här får man röka på stränder, balkonger och uteserveringar, här släpper man inte över folk vid övergångsställena och politisk korrekthet har inte kommit till Grekland ännu (se punkt 7). Om du retar dig så sådant på semestern, hur blir det då om du ska bo här året runt?
  7. Är du väldigt WOKE? (Om du inte vet vad WOKE betyder behöver du nog inte oroa dig). Politisk korrekthet har inte nått Grekland ännu, det är som i Sverige på 80-talet. Vi hör ofta människor, många av dem med åsikter långt ut på vänsterkanten, säga saker om svarta, judar, homosexuella, jämställdhet och annat som nästan får hatten att blåsa av. De menar inget illa, det är oftast bara på skoj och humorn har ännu inte satts under förmyndarskap i Grekland. Om du vill flytta till Grekland för att leva ut din rasism, sexism eller homofobi: stanna hemma!
  8. Vet du hur det är på vintern? Om du bara har varit på den plats du vill flytta till på sommaren är det en stark rekommendation att du tillbringar tid där på vintern innan du bestämmer dig. I synnerhet turistorter kan vara helt annorlunda på vintern. Det kan vara svårt att föreställa sig hur stor skillnaden är.
  9. Har du alkohol- eller drogproblem? Detta är faktiskt en av de största riskerna med att flytta till Grekland. Tillgänglighet, tristess och tillvänjning är de tre T:n du måste se upp med. Om den första bilden som dyker upp på näthinnan när du tänker på Greklandsflytt är en drink på balkongen eller ett blött party på beachklubben ska du se upp!
  10. Lider du av en kronisk sjukdom som kräver behandling? Om du är EU-medborgare har du rätt till samma sjukförmåner som grekerna. Men vården och förmånerna är mycket bättre i Sverige, så om du exempelvis lider av diabetes eller en kronisk sjukdom med dyra läkemedel ska du ta en funderare.
Det är alltid lätt att få en drink i Grekland. Ta det försiktigt! Foto: John Göransson

Söka jobb i Grekland

I Grekland anställs många, i synnerhet i okvalificerade arbeten, på rekommendationer av människor i nätverken. Mer kvalificerade arbeten, i synnerhet i offentlig sektor, tillsätts också ofta genom kontakter. Om du inte har något eget nätverk i Grekland är det viktigt att skaffa ett.

Det finns förstås jobb som tillsätts efter mer formella rekryteringar. Det handlar främst om jobb som kräver akademisk examen. Om du tänkte ta med dig en sådan till Grekland ska du tänka på att du bör lära dig grekiska och att du kommer att få mycket sämre betalt än i Sverige.

Vistas i Grekland mer än tre månader

För att du ska få stanna mer än tre månader i Grekland måste du vara anställd, egen företagare eller arbetssökande med en verklig möjlighet att få ett jobb. Det går också att vara studerande, om du har pengar nog att försörja dig. Om du är arbetslös måste du skriva in dig som arbetssökande på den nationella arbetsförmedlingen inom sju dagar från den dag då du inte längre stod till arbetsförmedlingens förfogande i Sverige.

Det finns gott om enkla, dåligt betalda jobb i Grekland. Och det är många som vill ha dem. Foto: John Göransson.

Arbetslös i Grekland

Du har rätt att ta med dig svensk A-kassa till Grekland för att söka jobb. Du har högst sex månader på dig (efter tre månader måste du ansöka om förlängning), annars får du flytta hem. För att få A-kassa i Grekland måste du ha jobbat i Grekland i minst 200 dagar de senaste två åren. A-kassan för en ensamstående är 360 Euro i månaden, vilket förmodligen är mindre än du betalar i hyra. Samhällets sociala skyddsnät i Grekland är bara en förlängning av det familjen ombesörjer.

Bostad

För några år sedan var det generellt sett ganska lätt att ordna bostad i Grekland. Introduktionen av Airbnb och liknande tjänster har på kort tid ändrat på det. Numera kan det vara väldigt svårt att hitta en bostad på populära turistmål som Chania och Rhodos, för att inte tala om Mykonos. Räkna med att flytta ofta i början och skruva ner förväntningarna.

Du kanske får bo så här tills du hittar något eget. Foto: John Göransson.

Nyttiga länkar

Grekland All Exclusive har skrivit många artiklar som är användbara för dig som funderar på att flytta till Grekland. Här är ett axplock:

Några andra bra länkar:

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: