fbpx

Grekland med barn

Loading...

Om man reser till Grekland med småbarn är det väl bara All Inclusive eller charterhotell med pool som gäller? Tvärtom! Vi reste med vår son till Grekland varje år från ett till 18 års ålder, så vi vågar påstå att vi vet vad vi pratar om. Här är våra erfarenheter och bästa tips.


Första gången sonen följde med till Grekland var han 11 månader gammal. Vi tog varsin flygstol till Rhodos och bodde sedan på hotell i Paradeisi, på gångavstånd från flygplatsen. Det var en dålig idé, vi sov dåligt på grund av alla starter och landningar och sonen vaknade med stora myggbett över hela kroppen.

Annars var det hela mycket lyckat. Vi tog båten till Symi och sonen överöstes med kärlek av vår värdinna. Det är dem ni ser på omslagsbilden till den här artikeln. Resten av resan fortsatte likadant; överallt människor som sken av lycka när de såg vårt lilla barn, vi kände oss som kungligheter på Eriksgata.

Så fortsatte det år efter år. Vi hade Nisyros som bas, men tog ofta en omväg dit via några öar. Sonen var som regel på gott humör, älskade att bada i havet, klättra uppför allt möjligt och leka med andra barn, som oftast var greker. Han blev ofta ”adopterad” av någon lite äldre flicka som ville leka mamma åt honom.

Vartefter han blev äldre började tristessen komma smygande, den fick botas med nya upplevelser. En tripp till Turkiet, en tur till andra sidan av ön… En gång kom en kompis från Sverige och hälsade på, men det blev inte så lyckat. Vår son ville ut och busa i Mandrakis gränder, hans kompis ville helst sitta hemma med sitt Nintendo.

Barnen i byn. Foto: John Göransson.

Vi har väldigt få tråkiga minnen av alla de där resorna. Visst hände det ibland att han kände sig lite ensam och visst hände det att de grekiska barnen var lite väl tuffa för hans smak. Men han fick så mycket kärlek från så många människor att flera av dem fortfarande är goda vänner.

Allmänt kan nog sägas att före tre års ålder är det aldrig ”för barnens skull” man reser. De hade hellre varit hemma i sin trygga miljö. Därför är det extra viktigt att vi försöker ge små barn så många positiva upplevelser som möjligt när vi reser med dem. Det är väldigt enkelt i Grekland, framför allt tack vare att de flesta greker älskar, eller snarare avgudar barn.

Barn är olika. Vi vet inte om våra råd fungerar på alla barn, förmodligen inte. Vi kan bara berätta vad som fungerade och inte fungerade för oss.

Vårt generella råd

Det generella råd vi har för att resa med barn är väldigt enkelt: så länge de är vakna är de universums medelpunkt. Lek med dem, prata med dem, planera med dem! Vad ska vi göra morgon? Var ska vi äta lunch? Var ska vi bada i dag?

Gör så här

Planera tillsammans!

När resan är bokad, ägna tid åt att prata om den med hela familjen. Låt barnen få bestämma några aktiviteter, förankra era egna beslut. En sommar när vår son var i nedre tonåren beslutade vi att hyra varsin mountain bike för att ta oss runt på Nisyros. Vår son hatade det och vi insåg till slut att det bara var att låta cyklarna stå. En dyr läxa.

Undvik tristess – res på natten

Lång väntan på båtar, bussar och flyg är humörsänkare. Om möjligt, res på natten, så att barnet kan sova under tiden. Ni kanske tycker att det är spännande att glida fram genom den grekiska övärlden, barn tröttnar snabbt.

Sovplats på resan

På en båt någonstans. Pappas tröja fick bli extra täcke. Foto: John Göransson.

Vi hade alltid med oss liggunderlag, kudde, täcke, pyjamas, nalle och allt annat nödvändigt för att kunna ordna ett litet rede för sonen. På flygplatser, båtar, i hamnar, på tavernor… Bara att bre ut och bädda ner, sonen somnade oftast, eller låg bara och kände sig trygg medan vi turades om att ge oss ut på jakt efter mat och dryck och annat att fördriva tiden med.

Bo i en liten by, skippa turistorten

Sonen, 8 år gammal, med barn från byn i Emborios, Nisyros. Foto: John Göransson.

Barn i förskoleåldern har det bäst i en liten by med lite trafik. Strunta i turistorter, leta upp en liten ö eller by och stanna där. Då kommer vänskap att uppstå med byborna och de kommer att hjälpa till att hålla ett vakande öga över barnen.

Hitta den grekiska favoritmaten

En gyro pita i Mandraki. Foto: John Göransson.

Låt barnet prova att äta och dricka allt och när det har funnit sina grekiska favoriter är det bara att hålla sig till dem. För vår son blev det pastitsio (grekisk makaronipudding), gyros, kikärtsbollar och korv. Favoritdrycken var iste. Så småningom vidgades smakpaletten men faktum är att vi åt pastitsio när vi reste i Grekland tillsammans senast. Då var han 23 år gammal och bodde i Chania.

Köp leksaker på plats

Scanna butikerna efter saker att sysselsätta sig med! Numera finns mobiltelefoner, spelkonsoler och annat som kan följa med hemifrån, men papper och färgkritor är aldrig fel. Bokhandlaren är en bra källa.

Ofta är det små saker, som en konstgjord kackerlacka (mycket uppskattat bus) eller en liten håv att fånga fisk med som fungerar bäst. Allt som går att leka med vid stranden är uppskattat.

Var barn!

Sonen dansar med sin gudmor. Foto: John Göransson.

Ta fram ditt inre barn! Lek vid stranden, bus, jaga, skoja… Här har ni chansen att slippa jobb och måsten, använd den till att komma närmare era barn! Många greker är bra på att vara barnsliga med barn, låt dem hänga på.

Djur!

Det kryllar av djur i Grekland. Getter, får, hundar, katter, ödlor, fiskar… Nästan alla barn älskar djur, se till att de får träffa så många som möjligt.

Hundvalpar! Kan det bli bättre? Foto: John Göransson.

Ordna barnkalas!

Ordna kalas och bjud in byns barn! Vår son fyller år på sommaren och vi ordnade alltid födelsedagskalas åt honom, med presentpåsar, tårta och lekar. Det var väldigt uppskattat. Givetvis kan ni bjuda in dera kompisar också.

Hitta på äventyr!

Ut på äventyr! Foto: John Göransson.

Hitta på äventyr! Ni kanske ska bestiga öns högsta punkt? Ta er till ett avlägset kloster och tända ett ljus i kyrkan? Ge er ut på skattjakt? Se bara till att barnet är minst lika entusiastiskt som ni, annars kan det sluta med gråt. Och se till att ha en plan för att snabbt komma till en glasskiosk om tålamodet tryter.

Glass!

Glass funkar alltid på en nioåring. Foto: John Göransson.

Glass är föräldrarnas bästa vän. Ger energi, svalka höjer humöret… Var generös med glassen!

Taverna i bottenvåningen…

Här kunde vi sitta medan sonen sov på rummet (Bilden är tagen från entrén). Foto: John Göransson

Försök att hitta ett boende med en taverna eller bar i bottenvåningen. Vi brukade låta vår son somna och när han var riktigt liten hade vi en ”elektronisk barnvakt” så att vi kunde höra om han vaknade när vi satt mer våra vänner på hotellets restaurang.

…eller en säng på tavernan

De första åren somnade sonen oftast på en madrass i ett hörn av gudföräldrarnas restaurang, sedan bar vi hem honom genom gränderna. Det är några av hans första och ljusaste minnen, när vi berättade om vägen hem, medan han halvsov med huvudet lutat mot sin pappas axel.

Släpp ut dem ensamma

När barnen blir lite äldre, låt dem gå ut på egen hand för att köpa glass eller annat. Låt dem aldrig gå nära havet ensamma! Sonen brukade komma hem efter sådana utflykter med fickorna fulla av godis och ibland någon sedel som någon hade stuckit åt honom. Han var helt enkelt byns hjälte.

När de blir äldre – ge dem eget rum!

Från cirka sju års ålder försökte vi ordna så att sonen hade ett eget rum. Vi hyrde lägenheter och hus i stället för att bo på hotell, det blev oftast inte dyrare. Visst kunde vi tränga ihop oss i samma rum ibland, men även barn mår bra av lite privatliv.

Varningsord

Är det verkligen för barnens skull?

Jag hör ofta föräldrar som säger att de bor All Inclusive eller på charter-resorts ”för barnens skull”. Om man skrapar lite på ytan visar det sig ofta att det i själva verket är för föräldrarnas skull. Barnklubbar, barnpooler… Så skönt att få lite tid för sig själv. För oss är det ett obegripligt synsätt. Vi reste alltid för att kunna umgås mer med vår son. Om han mådde bra så mådde vi bra.

Gör inte resan till statusmarkör!

”Vi bodde på femstjärnigt hotell, med sex pooler och egen orkester.” Jaha ja, men hade barnen kul?

Om du ska göra något till statusmarkör ska det vara upplevelserna, inte resan. ”Våra barn fick se delfiner leka i vågsvallet bakom båten och vara med när en bonde mjölkade sina getter!” Då blir jag avundsjuk.

Strunta i Aten!

Aten. Inte så barnvänligt. Foto: John Göransson.

Om barn måste vara minst tre år innan de uppskattar att resa över huvud taget måste de nog vara minst 13 innan de uppskattar att resa till storstäder. Aten är en väldigt stor stad. Dessutom kommer ni att bli väldigt stressade av att försöka hålla barnen i säkerhet. Vi flög med vår son till Aten ett par gånger när han var liten, det tyckte han inte om (förutom att han fick träffa sina gudföräldrar). Det var en otrolig lättnad att ta båten därifrån.

Det är bättre att ta ett direktflyg till någon av öarna, så att det går att ta sig till en strand direkt. Vi flög oftast till Rhodos eller Kos. Inte heller några höjdare, men det är betydligt lättare att hitta saker att göra.

Däremot kan det vara ett otroligt äventyr för en 13-åring att komma till Akropolis och lära sig att det var här Europa föddes för nära 3 000 år sedan.

På stranden

Rädslan för havet är botad. Foto: John Göransson.

Flytvästar, simdynor och annat i alla ära; när ni är på stranden, ha alltid koll på barnen. Bada helst alltid med dem, var annars alltid högst några sekunder ifrån dem. En svallvåg, en vass sten, en kallsup, en kramp… Det finns mycket som kan utlösa livsfarlig panik hos små barn och skillnaden mellan att snabbt befinna sig i en förälders trygga famn eller kämpa för sitt liv kan vara helt avgörande för dess framtida relation med havet. Vår son hade en upplevelse som gjorde att han under ett par år förvandlades från delfin till badkruka. Det gick tack och lov över.

Var försiktig med solen och myggen!

Solbrända barn är ledsna barn. Dessutom kan de behöva läkarvård, ni kanske måste stanna inne i några dagar. Ös på med solkräm, T-shirts…

Samma gäller myggen. Kliande myggbett är en riktig humörsänkare, de kan dessutom orsaka feber och illamående.Bara att kladda på med myggmedel, ha gärna ett myggnät över sängen.

Tro på ditt barn!

Grekiska barn leker ofta ganska hårdhänt och de kan vara riktiga ögontjänare. Begå aldrig misstaget att tro att barnet kanske överdriver eller ljuger när det berättar om sådant.

Om ditt barn säger att något grekiskt barn har varit elakt eller slagit det så ska du tar det på allvar. Fråga direkt: ”Vill du inte leka mer med hen?” Om barnet inte vill det är det bara att acceptera. Det är ofta meningslöst att prata med föräldrarna, eftersom deras barn oftast är helt ofelbara i deras ögon. Försök aldrig uppfostra andras barn, om du inte vill bli ovän med hela byn.

Detta gäller förstås hemma också, men vi lärde oss att det var betydligt värre i Grekland. Sådana händelser är upphov till några av vår sons minst trevliga Greklandsminnen.

Lägg ner mobilen!

Senare simmade hon långt ut i havet och lämnade barnet på stranden. Foto: John Göransson.

Du kan inte ha fokus på ditt barn och din mobil samtidigt. Lägg ner mobilen, prata och lek med ditt barn!

Och nej, vi bodde aldrig All Inclusive i Grekland med vår son. Vi bodde heller aldrig på hotell med pool, såvitt vi minns. Om vi någon gång gjorde det så badade vi inte i den. Vår son ville bada i havet.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: