fbpx

Grekland vinner det svenska olivkriget

Loading...
Loading...

Härom dagen berättade livsmedelsverket något överraskande att bara tre av 11 flaskor som enligt etiketten innehöll Extra Virgin Olivolja faktiskt innehöll Extra Virgin Olivolja. Glädjande nog var den enda grekiska olivoljan som testats en av de godkända.

Det är bara Fontana extra Virgin Olivolja original, som tillsammans med Coop Änglamarks ekologiska olivolja och Zeta Olio, Extra Vergine di Oliva Classico, som håller vad etiketten lovar.

Coops olivolja som inte är klassad som ekologisk innehöll däremot vanlig jungfruolja. Testerna gjordes 2019. Året innan var det bara en av tio testade oljor som höll måttet.

Den värsta, med det tjusiga namnet Zeta Originale Extra Vergine di Oliva, innehöll bomolja, som inte ens för säljas som livsmedel utan att renas.

Extra Virgin Olivolja får inte ha några defekter alls. Vanlig Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Bomolja, som innehåller pressrester, får inte säljas till konsumenter innan den har renats kemiskt och vid höga temperaturer. När det är gjort kan den säljas, under beteckningen olivolja. Bomolja har sämre kvalitet än extra jungfruoljor och jungfruoljor, men är inte farlig att äta.

Det är ett brott mot lagen att sälja livsmedel som innehåller något annat än vad som står på förpackningen. De kommuner där de felaktigt märkta oljorna upptäcktes har vidtagit åtgärder mot företagen som har sålt dem. Exempel på åtgärd är förbud mot utsläppande på marknaden, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Fontanas Extra Virgin olivolja från Kreta. Otestad. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: