fbpx

De grekiska bergens hjältinnor

Loading...

På väg upp till Zagorochoria i Epirus stannar guiden vid en staty som föreställer en vlachisk kvinna. På ryggen en stor låda, i handen ett strykjärn. Hon är på väg upp till de stridande, som driver tillbaka Mussolinis trupper till Albanien, vintern 1940-1941. I lådan är det ammunition, strykjärnet användes för att bränna de skadade soldaternas sår.

Uppe i Zagorochoria är alla byggnader och broar byggda av sten, huggen direkt ur berget. Det är en hård trakt, med hårda men vänliga invånare. Här finns också Vikosravinen, som till skillnad från Samariaravinen på Kreta faktiskt är Greklands längsta ravin.

Foto: John Göransson

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: