fbpx

Allvarligt läge på Lesbos och Chios – varning för starka bilder!

Loading...
Loading...

Uppdaterat 27 februari 10:05

Vi har tidigare berättat om flyktingkatastrofen på Lesbos, Chios och Samos. I veckan har spänningarna mellan lokalbefolkningen och landets regering utlöst våld, framför allt på Lesbos. Över 60 personer hart skadats, de flesta av dem poliser.

Uppdatering: Ett planerat möte på torsdagen mellan premiärminister Kyriakos Mitsotakis och regionguvernören Kostas Moutzouris ställdes in med kort varsel, sedan en video dykt upp där Moutzouris kritiserar Mitsotakis samtidigt som han gör en ”obscen gest”.

Lägessammanfattning: De flyktingar som kommer med båtar från Turkiet till öarna blir kvar där i avvaktan på uppehållstillstånd eller avvisning. De bor under fruktansvärda förhållanden i svårt överbefolkade flyktingläger, det mest beryktade är Moria på Lesbos. Regeringen har beslutat att flytta dem till stängda flyktingförläggningar, de boende vill inte ha dem där.

Nyhetsbyrån Ruptlys bilder från Lesbos i tisdags.

De boende på öarna, som har fått sällskap av demonstranter från andra delar av Grekland, stoppade på tisdagen försöken att påbörja byggandet av flyktingförläggningarna. De kravallpoliser som skulle skydda byggnadsarbetarna utsattes för stenkastning, de svarade med tårgas och vattenkanoner.

Bland demonstranterna syns många banderoller från P.A.ME, som är landets kommunistiska fackförbund. Som så ofta i Grekland är det oklart vilka motiv demonstranterna har. En del vill skicka tillbaka flyktingarna till Turkiet, en del vill hindra att de blir inlåsta i de planerade slutna flyktingförläggningarna medan en grupp mest verkar vilja protestera mot den sittande regeringen och slåss med poliser. PAME har bekräftat att de deltar i aktionerna.

Torsdag förmiddag i Mytilini på Lesbos.

Hittills har 52 poliser och 10 demonstranter skadats, de flesta på Lesbos. På Chios skadades åtta poliser när lokalbefolkning tog sig in på det hotell där de bodde och attackerade dem, enligt Ekathimerini.

På natten till torsdagen gick demonstranter med MC-hjälmar, käppar, stenar och molotovcocktails till attack mot en militärförläggning, där poliserna var inkvarterade.

Nyhetsbyrån Ruptlys bilder från attacken mot militärförläggningen på Lesbos.

Regeringen försöker nu lugna ner situationen och har beslutat att dra tillbaka de flesta av kravallpoliserna från öarna.

Uppdatering: Enligt inrikesministeriet beror tillbakadragandet på att den första fasen av förberedelserna av bygget är avslutad.

På torsdagen skulle premiärminister Kyriakos Mitsotakis ha träffat regionens guvernör och de fem borgmästarna på öarna. Nu blir det bara borgmästarna som träffar Mitsotsakis, guvernören är inte välkommen.

Reportage från Moria.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: