fbpx

Till våra vänner i Grekland: This too shall pass!

Loading...
Loading...

Till Maria, Afshin, Alexandra, Anna, Giorgos, Alex, Kleopatra, Nektarios, Antigone, Giannis, Kostas, Eleni, Georgia, Flora, Haris, Miltos, Marianne, Christina, Annie, Moses, Spiros, Rania, Aristea, Dimitris, Pavlos, Mihailis och alla andra vänner i Grekland. Vi tänker på er och vi känner med er. Vi önskar att vi kunde göra något för att hjälpa er. Vi önskar att vi var med er. Vi hoppas att vi ses snart!


Ni är alla beroende av oss besökare för er överlevnad. De flesta av er äger eller arbetar i barer, hotell, restauranger, bryggerier… Förra sommaren var bra för många av er. Det såg jag på era uppdateringar från New York, Alperna, Paris, London…

Vi kommer att hälsa på er snart, om det går och om vi får. Vi kommer att boka en resa snart. De är ombokningsbara, så vi tar ingen risk. Men det betyder inte att vi kommer iväg.

Ni vet att vi kommer att resa om vi kan. Vi är inte rädda. Men vi vill inte riskera att sprida coronaviruset vidare genom att låta vår längtan till Grekland göra oss dumma. Vi önskar att vi kunde testa oss innan vi åker, så att vi vet att vi inte tar med oss smittan. Men det kan vi inte, i Sverige testas inte längre friska människor.

Först berömmet

Låt oss börja med berömmet. De flesta greker har visat stort ansvar och gjort sitt bästa för att hejda smittan. Tyvärr betyder det att ni förlorar gäster och kunder, men det är bättre att ha några dåliga veckor i mars än en totalförstörd sommar. Ni har tagit er igenom kriser förut, ni kommer att göra det igen.

Visst finns det idioter också. De religiösa, som tror att gud vinner över vetenskapen och obekymrat delar kalk och bröd vid nattvarden. De testosteronstinna hannarna som säger ”Jag är inte rädd för viruset” utan att förstå att vi andra struntar i om de blir sjuka, men oroar sig för att deras begränsade förståndsgåvor ska drabba oss andra.

Vi var hos er sommaren 2015, när regeringen drev landet mot avgrunden. Den gången visste ingen hur lång tid det skulle ta att reparera skadan. Nu vet vi att det tog fyra år. En tröst är att det förmodligen kommer att gå fortare den här gången.

Sommaren går fortfarande att rädda

Förhoppningsvis kommer 2020 inte att vara en helt förlorad säsong. I Kina tog det fyra veckor för viruset att börja spridas, nå kulmen, avta och hamna på en nivå som får Kinas regering att blåsa ”faran över” för den här gången. Om Europa skulle följa samma mönster så är vi där innan den grekiska påsken. Låt oss hoppas!

Kanske blir turistsäsongen 2020 ändå förstörd. Men då får vi trösta oss med att det kommer att gå över och ladda inför 2021. Det kommer vaccin, de som har varit sjuka får immunförsvar. Kanske hejdas spridningen av sommarvärmen, vilket många tror men ingen vet.

Så ni som säger att 2020 är en förlorad säsong: Jag hoppas att ni har fel. Ni som säger att det snart är över: Jag hoppas att ni har rätt. Men jag vet inte och det gör inte ni heller.

Trycket mot gränsen

Ni har förstås annat att tänka på också. Erdogan bussar tusentals migranter till er gräns och driver dem mot staketet. Nu står de där hungriga, frusna, panka och alltmer desperata. Några av dem har kanske dolda motiv. Men de allra flesta är offer för krig, korruption, chauvinism, våldsideologier och annat som de inte rår över.

Ni har stängt gränsen, det förstår vi. Ni kan inte ensamma bära den här bördan. Men vi får inte glömma att de barn, kvinnor, och män som bor där i regnet och kylan, som beskjuts med tårgas av era gränsvakter och bryskt motas tillbaka till staketet av turkarna, är människor. De äger inget hotell, ingen bar, ingen restaurang, ingen souvenirbutik. De har inga jobb, inga bostäder, inget socialt nätverk. De har inte ens ett hemland längre. De har alla sina ägodelar i en ryggsäck. Tänk på dem när ni oroar er för att makaronerna ska ta slut i butiken eller sörjer de inställda militärparaderna 25 mars.

Falska profeter

Vi är inte så förtjusta i militärparader och nationalism. När partiledaren för ert högernationalistiska parti Grekisk Lösning står och säljer bluffprodukter mot coronavirus i sin TV-kanal ger det en bild av Greklands mörka baksida. De där männen (alltid män) som säljer falska drömmar och förhoppningar. Som försöker övertyga er om att allt som är fel i samhället kommer utifrån. Från invandrarna, från EU, från judarna, från USA…

I själva verket är det era egna falska profeter som utgör den verkliga faran. Vare sig de heter Kyriakos Velopoulos eller Giannis Varoufakis. De som får er att tro på enkla lösningar på komplexa problem. Som vänder grupper mot varandra. Som säger åt er att inte lyssna på vad sakkunskapen säger. Som sprider konspirationsteorier och hatretorik. Strunta i dem!

This too shall pass

En klok medlem i Facebookgruppen Grekland All Exclusive diagnostiserade det grekiska folket med PTSD (post-traumatiskt stresstillstånd). Det ligger kanske något i det. Ockupation, inbördeskrig, junta, ekonomisk kris… Ni har knappt hämtat er från det senaste traumat innan det är dags för nästa.

Minns det medeltida persiska uttrycket این نیز بگذرد‎, (īn nīz bogzarad). This too shall pass. Detta kommer också att passera!

Vännerna på Grekland All Exclusive

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: