fbpx

Sverige stänger gränserna

På lördagskvällen, fattade regeringen beslutet att avrådea oss från att resa utomlands. Sverige är därmed i praktiken i karantän till 20 april.

Saker händer snabbt nu. Härom dagen tyckte vi att du skulle åka till Grekland, nu tycker regeringen inte att du ska åka någonstans. Vad är det som har ändrats?

När WHO uppgraderade coronaviruset till en ”global pandemi” satte myndigheter över hela världen in åtgärder för att hejda spridningen. Orsaken är att sjukvårdsresurserna inte räcker till om lika många skulle smittas som vid en vanlig säsongsinfluensa. Dessutom skulle tiotusentals människor dö, bara i Sverige. Globalt handlar det om miljoner.

För bara några dagar sedan var strategin att försöka identifiera och isolera alla som smittades. Det har nu misslyckats. De senaste dagarna har flera fall upptäcks där smittkällan inte har kunnat spåras. Coronaviruset härjar därmed fritt i samhället.

Booking.com

Och nu avråds vi alltså från att lämna landet över huvud taget.

Den nya strategin blir då att stoppa fysiska kontakter mellan människor i så stor utsträckning som möjligt. Skolor stänger, evenemang ställs in, människor uppmanas att stanna hemma. Nu används alla vårdens resurser på riskgrupperna, framför allt äldre. Resten ska sätta sig i självvald karantän om de blir sjuka och ringa 112 om de blir väldigt sjuka.

Det här får stora konsekvenser, det har vi redan sett. I Grekland stänger nu restauranger, butiker och barer på löpande band. Dels för att hindra smitta, dels för att de inte har några kunder.

Grekland håller andan. Om man lyckas hejda smittan lika snabbt som i Kina så är det över till midsommar. Om man misslyckas är säsongen totalförstörd.

Så hur ska vi göra? Vi ska inte åka till Grekland den närmaste månaden. Har du en resa bokad i mars eller april, boka om den. Hr du en resa bokad i juni eller senare kan du avvakta. Om det skulle gå över behöver grekerna oss!

Jag har under det senaste dygnet pratat med många som befinner sig i Grekland. De är oroliga. De berättar om varuhus där toalettpappret är slut (det är det i vår lokala butik i Stockholm också). De stänger sina restauranger och barer. På måndag kommer det mesta att vara stängt, människor kommer att stanna hemma.

Inse att det inte handlar om huruvida smittan finns på ditt resmål eller ej. Om turisterna skulle börja rasa in till den grekiska övärlden och Halkidiki som vanligt skulle det inte ta många dagar innan coronaviruset började spridas där. Det bästa du kan göra för grekerna nu är att vänta med att åka till Grekland.

När faran är över: Åk! Och gör av med pengar, det kommer grekerna att behöva.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: