fbpx

Greker i självvald isolering

Greker är sociala. För de flesta är det en fasa att, som nu, tvingas att tillbringa nästan all tid instängda, i självpåtagen isolering. Det finns förstås undantag. De som har vigt sina liv, kropp och själ, åt Gud. De munkar och nunnor som bor i avlägsna kloster, som ägnar dagarna åt bön och arbete.

Förra året besökte vi ett sådant kloster. Inhugget direkt i berget, på en klipphylla, bodde till ganska nyligen några munkar. Det är svårt att föreställa sig det livet. Klostret, som heter Kipina och har funnits här sedan 1212, finns i Zoumerka i Epirus. Det är åtminstone fin utsikt från cellernas fönster. I dag tror jag att många greker känner sig så här.

Foto: John Göransson

Booking.com

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: