fbpx

Dags att byta #istayathome mot #iamresponsible!

Loading...
Loading...

Den grekiska regeringens kamp mot coronaviruset har nu förvandlat hela landet till ett fängelse. Medborgarna får inte gå ut, utom för korta promenader. Allt är stängt, utom butiker som säljer det allra nödvändigaste. Och nu har grekerna fått reseförbud även innanför landets gränser. Frågan är hur länge grekerna finner sig i inspärrningen.

De grekiska öarna är nu stängda för besökare, bara fast boende får åka dit. Flyg och färjor är inställda på obestämd tid. Premiärminister Mitsotakis uppmanar grekerna att inte försöka fly från storstäderna, då kan de ta med sig smittan till områden som ännu inte har drabbats. ”Stanna inne. Ni kan gå ut och promenera, men då ska ni vara ensamma eller högst två och två. Håll avstånden”, sade han i ett uttalande på fredagen. Det viktigaste budskapet: ”Lyssna på experterna och följ deras instruktioner!”.

Krav på hårdare tag

I svenska medier, både traditionella och sociala, ropas det på hårdare tag mot smittan. ”Varför har vi inte stängt skolorna?” ”Varför får restaurangerna ha öppet?” Varför finns det äldre som är olydiga och går ut, trots att experterna sagt åt dem att låta bli?” I Grekland har regeringen, med stöd av egen majoritet i parlamentet och införande av nationellt nödläge, dagligen kommit med nya dekret som begränsar människors rörelsefrihet. De flesta finner sig och lever som hashtaggen ”#istayathome” föreskriver. Vi har skrivit om det tidigare.

Problemet med att köra med bara gaspedal och utan bromsar är att så småningom är farten så hög att minsta gupp i vägen eller oförutsedd kurva kan få ekipaget att volta eller köra i diket. Den farten har nu regeringen kommit upp i, genom att i praktiken göra hela landet till en gigantisk version av spetälskekolonin Spinalonga.

Det finns gott om gupp och kurvor på vägen. Nämligen elva miljoner greker.

Tristessen är det minsta problemet

Det allvarliga är inte att grekerna har tråkigt, även om vi skämtar om det, som en slags flykt från att behöva tänka på de verkliga problemen. Alla som har sett greker sitta med en pytteliten kopp kaffe i tre timmar vet vad vi menar.

Det allvarliga är att ju längre tid detta pågår, desto djupare sjunker Grekland ner i en ekonomisk avgrund och framtidspessimism som landet alldeles nyligen, med en enorm kraftansträngning, har tagit sig upp ur. Så är det förstås överallt, men Grekland är i särklass om man ser till restriktioner ställda i relation till antalet konstaterade fall. När detta skrivs är antalet konstaterade fall uppe i 495 medan antalet döda är uppe i 10. I Sverige hade vi 1623 konstaterat smittade och 17 döda. Läget är dessutom extra allvarligt för Grekland, som är helt beroende av turismen.

Operationen lyckades, patienten dog

I Sverige har alltfler börjat ifrågasätta åtgärderna. Ett gammalt skämt dyker upp i minnet: ”Operationen lyckades, patienten dog”. Det känns som om Grekland är där nu. Även om Grekland lyckas hejda smittan så kommer medicinens biverkningar att knäcka landet.

Frågan är om grekerna kommer att gå med på detta? När kommer de att börja trotsa förbuden? När kommer restauranger och barer att börja öppna igen? När kommer grekerna att börja umgås igen? Vad gör regeringen då? Sätter in militär, som skjuter skarpt mot cafégästerna? Vart ska de göra av alla som trotsar förbuden? Om man måste ha 10 kvadratmeter per kund i mataffären, vart skickar man då hundratusentals olydiga greker? Ställer man dem, två och två, på varsin obebodd ö?

I Sverige tycks myndigheterna, åtminstone tillfälligt, ha insett detta. Uteserveringarna får öppna tidigare, barer och restauranger får hålla öppet. Grundskolorna har inte stängt ännu, eftersom det saknas barnomsorg. Vi kan fortfarande åka till stan och köpa en mobiltelefon, en ny TV eller ett par byxor.

Ingen har facit

Vi vet inte vad som är rätt strategi. Det vet ingen. De som påstår att de vet ljuger, medvetet eller omedvetet. Det framgår av att immunologer, smittskyddsläkare och andra experter med CV långa som armar kan ha diametralt motsatta uppfattningar om vad som är rätt sätt att hantera situationen.

Medierna och medborgarna hänger på, som om vi kommenterade och bevittnade en boxningsmatch. Den hårda linjen kämpar mot den mjuka linjen. Just nu leder den hårda linjen stort, men det börjat bli oroligt på läktaren, eftersom det är publiken som tar alla smällar, medan medierna får alla klick.

Var inte egoister! säger Mitsotakis. Tänk på de utsatta grupperna! Det han inte tycks förstå är att alla greker nu ingår i den utsatta gruppen. Den som riskerar att gå under om inte greppet snart släpper.

Påsken ett vägskäl

Antagande: Påsken kommer att bli vägskälet för grekerna. Om inte fängelsedörrarna har öppnats då så kommer det att bli uppror.

Dagens situation blottar problemet med extrema teknokratier, där experter får utforma lagstiftningen utan störande inblandning från befolkningen. När experter på smittsamma sjukdomar får utforma lagstiftningen stavas lösningen karantän och tvång. Säkert en användbar strategi på lokal nivå, men en katastrofal strategi på nationell nivå. Just nu är det den rådande strategin på global nivå. Ländernas regeringar tävlar om att vara tuffast. Sveriges regering kritiseras både från omvärlden, samt från till experter förklädda ledarskribenter och politiker, för att vi inte tar i tillräckligt.

Vi kanske i stället ska satsa allt på riskgrupperna och låta resten av befolkningen vara ifred? Låta livet få återgå till det normala, medan det fortfarande finns ett normalt liv att återgå till?

Kritiker = landsförrädare eller mördare

Det finns faktiskt en liknande situation att plocka upp ur minnet. När Sverige hamnade i en ekonomisk kris i slutet av 80-talet beslutade regeringen att knyta kronan till euron. Ekonomerna förklarade att det bara var så vi skulle kunna stabilisera ekonomin och få bukt med inflationen, eftersom vi inte längre kunde rädda exportindustrin med devalveringar.

I början av 1992 sprack strategin. Marknaden började sälja kronor, eftersom den ansåg att kronan var övervärderad. Riksbanken svarade med att stödköpa kronor för galet många miljarder och höja räntorna. Som högst låg marginalräntan på 500 procent. Det hjälpte inte. Marknaden fortsatte att sälja kronor och till slut, 19 november 1992, gavs försvaret av kronan upp och värdet sjönk som en sten. Valutareserven var tom och Sverige kastades in i en långvarig lågkonjunktur. Hundratusentals förlorade jobben, bostadsmarknaden och börsen kollapsade.

De som då, 1992, ifrågasatte strategin stämplades som landsförrädare. Kronan skulle försvaras till varje pris, kosta vad det kosta ville. Samma dag som kronan släpptes fri presenterade regeringen tre krispaket, det ena hårdare än det andra. Valutamarknaden var lika obeveklig som ett coronavirus.

Samma tendens ser vi i dag. De som ifrågasätter tvångsåtgärderna mördar gamla och sjuka människor. Den dag vi står där med facit och förstår att de där gamla och sjuka människorna dog ändå, samtidigt som samhället bröt samman omkring oss, kommer ingen att minnas pojken som stod där och hävdade att kejsaren var naken.

Coronaviruset oförutsägbart

Ett coronavirus är ännu mer oförutsägbart än valutamarknaden. Ingen vet hur många som redan har smittats av viruset, ingen vet därför heller hur smittsamt eller dödligt det är. Ingen vet heller hur effektiva åtgärderna är.

Vi vet bara hur många som har testats positivt. Eftersom nästan alla länder nu har slutat försöka spåra smittkällorna och i stället bara testar misstänkta fall i riskgrupperna kommer tre saker att hända med statistiken:

  1. Andelen smittade kommer att öka, eftersom alla testade har symptom på Covid-19
  2. Dödligheten kommer att öka, eftersom alla testade kommer att ha symptom och de flesta av dem kommer att vara i riskgruppen för att dö av Covi-19
  3. Vi kommer aldrig att få veta hur många som smittades av en symptomfri eller lindrig Covid-19, eftersom de flesta aldrig kommer att testas.

Det kanske är dags för den grekiska regeringen att göra som i Sverige? Byta hashtaggen #istayathome mot #iamresponsible? Grekerna har vid det här laget förstått hur coronavruset sprids. De har förstått att de ska använda tvål, vatten och handsprit. Att de ska hålla avståndet till varandra. Att människor i riskgrupperna ska vara extra försiktiga. Ge grekerna chansen! De avstår säkert från kindpussarna, om de får börja umgås igen.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: