fbpx

Turistchefen: Noll euro i intäkter första halvåret 2020

Loading...

Masstester av ankommande turister, delvis öppnade gränser i juni och en turistsäsong som kommer igång i augusti. Det var några av de prognoser som gjordes av Yannis Retsos, chef för den grekiska turistfederationen SETE, i ett onlinemöte på tisdagen.


En del grekiska hotell kan börja öppna i juni, men med särskilda föreskrifter som ännu inte är bestämda, sade Retsos, Han tillade att det var hans personliga bedömning. En del marknader, blad dem Cypern, Israel, Balkanstaterna, Libanon och vissa andra arabländer, har tacklat smittan så effektivt att Grekland kan börja ta emot turister därifrån i juni, menade han. Men samtidigt satte han de beräknade intäkterna från turismen för första halvåret 2020 till i princip noll euro.

Masstester kan komma snart

Han berättade att långt framskridna diskussioner pågår om att masstesta besökare, sannolikt på avgångsflygplatserna. Han kunde ännu inte säga om det kan bli aktuellt med hälsointyg som inresekrav för besökare. Det beror på resultatet av de diskussioner som pågår mellan regeringen och experterna.

Retsos tror att den verkliga omstarten av turismen inte kommer att komma igång förrän i augusti och att den inte kommer att vara igång på allvar förrän i september. Därför kommer många hotell inte att öppna alls i år, menar han.

Greece from home

Den grekiska regeringen och turistorganisationerna har nu i stället lanserat Greece From Home, en onlineplattform där vi ska kunna resa ”virtuellt” till Grekland.

Retsos ville inte uppskatta hur stora intäkterna från årets turistsäsong kommer att bli, bara att det ”är en bra bit kvar” till fjolårets nivå på 18 miljarder euro.

Räkna med augusti – kanske

Slutsats: För alla som vill åka till Grekland hänger det på när vi får tillgång till säkra snabbtester, som kan visa att vi antingen är osmittade eller har antikroppar mot coronaviruset. Om inga sådana dyker upp lär vi få vänta åtminstone till augusti innan Grekland börjar släppa in turister som inte är testade. Observera att det i dag inte går att skaffa ett intyg som möjliggör inresa i Grekland. Alla som kommer måste sitta i karantän i 14 dagar och i dag släpps bara greker med akuta behov in i landet. Till dess får vi resa virtuellt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: