fbpx

Greker, nordbor och social distansering

Loading...
Loading...

Grekland och Sverige har valt helt olika strategier för att bekämpa coronaviruset. Grekland har stängt nästan allt och i praktiken infört husarrest för hela befolkningen. I Sverige är det mesta öppet och regeringen nöjer sig med ”rekommendationer”. Resulatet är tydligt. Med ”bara” 79 döda och 1 755 smittade ligger Grekland betydligt bättre till än Sverige (7 770 smittade och 591döda), Norge (5 640 smittade och 58 döda) och Danmark (4 369 smittade och 179 döda).


Ändå är det alldeles för tidigt att säga vilken strategi som är den bästa. En dag måste den grekiska regeringen släppa ut sin befolkning igen, först då får vi svaret.

Vi måste också komma ihåg att social distansering betyder olika saker för nordbor och sydeuropéer. Vi är världsmästare i grenen sedan generationer, i södra Europa är det tvärtom närhet som är specialgrenen. Alla har sett bilderna från svenska köer, vi håller avstånden. Det finns forskning som visar detta. Här några jämförelser:

GrekerSvenskar
Avstånd vid samtalHögst en meterMinst en meter
Oacceptabelt beteendeAtt backa undan från någon under ett samtalAtt inte stå så långt från varandra som möjligt i hissen
BeröringRör ofta vid varandra under samtal, oavsett kön (arm runt axlar)Rör ibland vid varandra under samtal med familj och nära vänner (hand på arm)

Några saker som är väldigt vanliga i Grekland och mindre vanliga i Sverige:

  • Alla äter från samma fat och tar för sig med egna bestick.
  • Vänner och bekanta rullar cigaretter år varandra
  • Kindpussar
  • ”Får jag smaka på din glass/paj/drink/cigg/joint/….”

Lite ovetenskapligt skulle man kunna säga att vi svenskar nu agerar nästan likadant som grekerna, trots att vi inte måste. Vi stannar hemma. Vi håller avstånden. Vi besöker inte våra gamla. Här i Stockholm är det spöklikt lite folk ute. Bilder på glada människor på uteserveringar är förmodligen ”cherry-picking”, som innebär att man visar ett fullsatt ställe och struntar i alla tomma eller stängda ställen. De som tror att svenskarna lever som vanligt vet inte mycket om svenskar.

Grekerna är rädda

Grekerna är rädda. De är rädda för den egna ekonomin, de är rädda för att bli sjuka och dö. Rädslan har skapat en nationell samling kring hashtaggen #istayhome som saknar motstycke i ett land där det har varit tradition att vara osams om det mesta. Minns ni diskussionen om rökförbudet?

Vi stannar hemma.

En undersökning i Grekland visar att hälften av alla greker tror att de själva kommer att få Covid-19. Det stämmer säkert, eftersom det är den nivån man behöver komma upp i innan flockimmuniteten börjar fungera. Problemet är att det kanske inte är de som tror att de kommer att drabbas som blir smittade, utan de som inte tror det. Exemplet med Storbritanniens premiärminister gör det ganska tydligt. Han ryckte på axlarna och skakade hand med alla – nu ligger han på intensiven. De greker som fortfarande rycker på axlarna är förmodligen de som kommer att bli smittade, de kanske redan är det.

Festligt och fullsatt, all mat från samma fat. En lunch på kretensisk bykrog för tre månader sedan. Foto: John Göransson.

På måndagen rapporterades 20 nya fall av Covid-19 i Grekland. Det var det lägsta antalet sedan 14 mars, skriver Ekathimerini. Den grekiska regeringen och det grekiska folket skymtar ljuset i slutet av tunneln.

Antalet rapporter om brott mot reglerna har minskat drastiskt de senaste dagarna och Ekathimerini hävdar att optimismen om att de hårda åtgärderna fungerar börjar spridas i regeringen, men att experterna varnar för att lyfta restriktionerna.

Påsken kan skapa bakslag

Mest orolig är regeringen för att påsken ska ställa till det, en helg då traditionen bjuder att tusentals stadsbor ska resa till sina hembyar eller hemöar. Regeringen kommer att göra allt för att undvika detta, i värsta fall genom att stänga av vägarna ut från städerna. Storstädernas utfarter har vägtullar med bommar och de kan nu komma att användas på ett helt annat sätt än avsett.

Enligt en källa räknar experterna med att antalet nya smittade ska fortsätta minska och att landet ska kunna gradvis återgå till det normala första halvan av maj. Det skulle ge tillräcklig tid för att skapa ”flockimmunitet”.

Samtidigt varnar landets immunologer för att det kan bli bakslag, om grekerna återgår till sina gamla vanor när de väl blir utsläppta. Frågan är om de inte oroar sig i onödan. Den ekonomiska krisens slutskede, mellan 2015 och 2018, visade att den grekiska kulturen är föränderlig. Jag sade redan då att Greklands enda väg ur krisen är att bli tråkigare. Det visade sig stämma. Nu kanske kundpussarna, ätandet från gemensamma tallrikar och den fysiska närheten också får stryka på foten. Om ni vill åka någonstans där folk fortsätter att riskera liv och hälsa för att kunna leva bekymmerslöst så får ni väl åka någon annanstans.

När är vi välkomna tillbaka?

Kommentarer i sociala medier visar att många inte har förstått att grekerna kanske inte vill att vi ska komma dit. Att folk från länder med tio gånger fler smittade per capita kanske ska hålla sig hemma. Att massturism, med allt vad det innebär av trängsel och folksamlingar, inte är det bästa sättet att hejda en pandemi. Vi trängs på charterflyg, flygplatser och utflyktsbåtar. Det kanske är nu alla charterturister ska börja fundera över sitt framtida Greklandsresande. Den här artikeln berättar om en Greklandsresa för exakt ett år sedan, långt från trängseln.

Det är viktigt att hålla avstånden. Turister på väg till Balos 2018. Foto: John Göransson.

Det är det vi är mest rädda för. Att komma tillbaka för tidigt, innan våra vänner i Grekland vill ha oss. Tondövheten inför detta i sociala medier är stundtals obegriplig. Norge ropar på ”hytteförbud” i påsk, i Sverige stänger vi skidbackarna. Samtidigt diskuterar människor på Facebook hur de ska kunna ta sig till Grekland så snart som möjligt. ”Jag kan tänka mig att sitta i karantän, bara jag får komma till Grekland”, säger en ”Jag klarar mig utan försäkring, Grekland är inte Afrika”, säger en annan.

Vänta nu! Om du hamnar på intensiven för att du tog med dig Covid-19 till Platanias eller Rhodos, vem ska betala för det? Är du beredd att riskera att sprida smittan för att du så gärna vill komma till Grekland? Grekland och grekerna finns inte till för att vi ska ha någonstans att åka på semester. De flesta har givetvis insett allvaret.

Besökare eller angripare?

Vi har ett hus på Kreta. Vi har fler vänner i Grekland än i Sverige. Vi längtar dit så att det gör ont i oss. Men vi vet en sak: Vi kommer inte att åka ner innan våra vänner säger ”Kom! Nu vågar vi släppa in er igen!” Senast en massa ovälkomna människor från norra Europa landade på Kreta var maj 1941. Det misstaget ska vi inte göra om.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: