fbpx

Greklands regering stoppar påskfirandet och vårdoppet

Loading...

Fira påsk i hembyn? Nej. Gå till kyrkan på påskafton? Nej. Grilla lamm på bakgården? Nej. Ta ett vårdopp i havet? Nej. Greklands regering har presenterat nya lagar för att hindra coronavirusets framfart. Utegångsförbudet är förlängt till 27 april. I Sverige har UD förlängt reseavrådan till 15 juni, så glöm alla tankar på att resa till Grekland före midsommar, om du inte vill resa oförsäkrad och, i värsta fall, ovälkommen.

Alla förhoppningar om att regeringen skulle lätta på lagarna till påsk grusades på fredagen. Tvärtom hotar regeringen nu att stänga av vägarna, om människor försöker lämna städerna för att fira påsk i sina hembyar. Det är annars en urgammal tradition, att miljoner greker vid påsktid gar sig till de öar och byar där de har sina rötter.

”Vt får se om vi måste fälla ner vägbommarna, tills vidare kan jag bara upprepar de förbud som redan finns”, safe regeringens talesman Stelios Petsas till Skai Radio på fredagen. Dagen efter beslutade regeringen att förlänga utegångsförbudet till efter påsk.

Petsas har redan tidigare talat om för grekerna att de inte kommer att kunna fira påsk som de brukar i år. ”Vi kommer inte att fira påsk i byn. Vi kommer inte att laga mat på gården och vi kommer inte att gå till kyrkan, sade han i måndags. Just de tre sakerna är centrala i det grekiska påskfirandet. Påsken är grekernas viktigaste högtid, långt viktigare än jul.

På torsdagen beslutade regeringen också att förbjuda bad i havet, harpunfiske och vattensporter. Yrekesfisket berörs inte.

2 thoughts on “Greklands regering stoppar påskfirandet och vårdoppet

 • 3 april, 2020 kl. 18:19
  Permalänk

  Vojne,vojne! Samtidigt tycker jag det är lite härligt att grekerna tvingas nu följa någon lag för en gångs skull och att det svider när de försöker trotsa den. Det är något nytt för dem.

  Svar
 • 3 april, 2020 kl. 17:52
  Permalänk

  Det skär i hjärtat. Grekland och Påskfirande hör ihop ju!

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: