fbpx

Grekland är snart öppnare än Sverige – vad händer då?

Loading...

Om en vecka öppnar restauranger och kaféer i Grekland sina uteserveringar. Det skulle egentligen ha hänt om en vecka men nu har regeringen ökat takten ordentligt. Det betyder att Grekland redan om en vecka kommer att vara mer öppet än Sverige. Vad händer då?


I går, lördag, öppnade de organiserade stränderna i Grekland. Inte en dag för tidigt tyckte grekerna, som just nu upplever de varmaste majdagarna på ett halvsekel. I dag, söndag, hålls åter gudstjänster i de grekiska kyrkorna och i morgon, måndag, öppnar shoppinggallerior och köpcentra. På måndag tillåts resande inom hela det grekiska fastlandet, samt Kreta och Evia och en vecka senare blir det tillåtet att resa till andra öar. Det enda som egentligen återstår är att öppna inomhus i restauranger, barer och caféer. Något datum för när det ska hända är inte spikat.

Webcam från Palaiokastritsa, Korfu, 17 maj 14:00

I Sverige har vi gått i andra riktningen och ökar restriktionerna. Här gick regeringen så sent som i veckan ut och stoppade alla inrikesresor längre bort än en timme med bil. Samtidigt förlängde UD avrådan för utlandsresor till 15 juli.

Snabbare än planen

Greklands regering har kapat ett par veckor av den ursprungliga planen för att lyfta restriktionerna. Det beror inte på att smittspridningen har hållits i schack. Det var bara två veckor sedan utegångsförbudet upphävdes, så det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, eftersom inkubationstiden för Covid-19 är upp till två veckor.

Webcam från Parga 17 maj, 14:00.

Tre orsaker

I stället är det tre andra faktorer som bidrar till beslutet:

 • Kostnader. Den Grekiska staten betalar just nu lönen för hundratusentals människor och delar ut stöd till stängda företag. Ju tidigare det kan upphöra desto bättre.
 • Intäkter. Grekland måste så snart som möjligt få fart på turismen, som svarar för 20 procent av landets BNP.
 • Social oro. Uttråkade ungdomar i Aten har flera gånger hamnat i bråk med poliser när de har samlats på torg i Aten och liknande incidenter har inträffat på andra platser, även om det inte har lett till våldsamheter. Unga människor måste kunna träffas och ha något att göra, som att gå till stranden, gå på café eller shoppa.

Nu återstår det att se hur grekerna agerar. Många är, i de flesta fall omotiverat, väldigt rädda för att dö av Covid-19. Omotiverat? undrar du kanske. Titta på nedanstående siffror, från 16 maj:

Döda i Covid-19 i Grekland

 • Under 40 år gamla: 1,8% (1,6 av hundra döda)
 • Över 65 år gamla: 73,8% (73.8 av av hundra döda)

Kommer fler människor att smittas nu, när Grekland lättar på restriktionerna? Förmodligen. Men Grekland har helt enkelt inte råd att betala priset för att hålla landet stängt, vare sig i pengar eller mänskligt lidande. Krisåren 2008-2018 kostade tiotusentals människoliv på grund av bland annat dålig sjukvård, dålig kost och självskadebeteende som missbruk och självmord. Även om Grekland skulle slopa alla restriktioner så kommer antalet döda i Covid-19 inte att komma upp i de siffrorna och det vet regeringen.

En del blir bättre

Nog om detta, låt oss glädjas med grekerna, som nu kan börja leva ett vanligt liv igen. Visserligen utan kramar och kindpussar. Visserligen med munskydd och handsprit. Men det finns också en del att glädjas åt.

Trevligare stränder

Så här blir det när vi själva får bestämma avståndet. Foto: John Göransson.

De bilder som har visats från de grekiska stränderna ser ut som bilder från grekiska stränder alltid borde se ut. I stället för solstolar och parasoller uppställda som parkeringsplatser i ett köpcentrum står de med tre meters mellanrum. Det är ungefär det avstånd människor brukar ha mellan sig på stranden, när de själva får välja.

Vill någon ha det så här?

Bättre för fotgängare och cyklister

I Aten har stadens styrande beslutat att staden ska bli mer välkomnande mot cyklister och fotgängare. Flera stora gator kommer att få begränsad biltrafik, bredare trottoarer och cykelbanor. Hela stadsdelar, som Plaka, kommer att bli bilfria. Atenarna måste helt enkelt få mer plats att röra sig på utomhus. Det ska bli möjligt att cykla till jobbet, i stället för att trängas i kollektivtrafiken eller sitta i bilköer.

Bättre och billigare internet

Från Grekland All Exclusives redaktion i Chania. Foto: John Göransson.

Internetanvändningen har formligen exploderat i Grekland sedan restriktionerna infördes. Tyvärr har Grekland ett i internationell jämförelse dyrt, långsamt och illa utbyggt Internet, men nu ökar trycket, dels på myndigheterna, dels på operatörerna. Grekland har flera gånger kritiserats av EU för att det fortfarande har kvar regleringar sol leder till dålig konkurrens, Europas högsta priser och väldigt låg utbyggnadstakt. Ett exempel: 2018 hade 21% av grekerna och 71% av svenskarna tillgång till mobilt bredband. Nu lovar regeringen att agera.

Och en del blir sämre

En del av de saker som kommer att bli sämre handlar mest om sådangt som hade hänt ändå, men som hållits uppe med konstgjord andning. Grekland tvingades genom krisen att ta bort en stor mängd konkurrenshinder och avreglera marknaderna för bland annat bröd, alkoholdrycker och bokhandlare. Förändringstakten har hittills varit ganska låg, men många småbutiker har slagit igen och ersatts av kedjor eller caféer, samma utveckling so vi har sett i Sverige, där det numera finns en Espresso House och en Kjell&Co i varje stadsdel. Motsvarigheterna i Grekland är Coffee Island och Germanos.

Specialbutiker försvinner

Hos Zagourakis har vi köpt mycket till vårt hem i Chania.

Det som kommer att märkas tydligast är att många små specialbutiker kommer att försvinna när de stora varuhusen breddar och förbättrar sina sortiment, samtidigt som e-handeln ökar. Elaffärer, sybehörsaffärer, små husgerådsaffärer och andra har små chanser att överleva. För att inte tala om de där små diversebutikerna som finns överallt, packade med allt från balar av toapapper till vaxdukar. Under den period de har tvingats ha stängt har de öppna butikerna ökat och breddat omsättningen med miljardbelopp, i synnerhet de som har kunnat erbjuda hemleverans. Specialbutikerna är också de som håller striktast på de ”gamla” öppettiderna och bara har öppet 40 timmar i veckan.

”Men jag vill ju stötta de lokala småbutikerna!” säger du kanske. Tyvärr har det väldigt liten betydelse vad du gör när du besöker Grekland. Det är grekernas beteende som avgör. Om de köper dina plastmuggar i varuhuset eller någon annanstans gör ändrar ingenting.

Ny ekonomisk kris

Det som framför allt blir sämre är förstås ekonomin, både för samhället och för individerna. Ökad statsskuld, ökad arbetslöshet, en ny våg av konkurser och en ny våg av utvandring kommer att bli de oundvikliga konsekvenserna. Olika prognoser talar om att BNP krymper med mellan 5 och 10 procent i år, beroende på hur mycket av säsongens turism som går att rädda. Den enda trösten är att Grekland denna gång är bättre rustat för att återhämta sig.

4 thoughts on “Grekland är snart öppnare än Sverige – vad händer då?

 • 17 maj, 2020 kl. 18:03
  Permalänk

  Tack John Göransson, för dina fina ord och bilder från livet i Grekland! Jag har nyss uppmärksammat din blogg och återupplivar där kära minnen från ett tidigare liv därnere. På tolv olika öar, men de senaste åren mest i Aten och Thessaloniki.Jag uppmärksammar dig på min första bok från 1997 . ”Se Grekland”, som jag är något stolt över och som på 500 sidor beskriver hur landet låg på den – relativt goda – tiden. Rekommenderas naturligtvis.
  – – – – –
  Alla har vi synpunkter på corona-smittan och hur den slår i olika samhällen. Vi noterar att när Grekland har 15 dödsfall på miljonen innevånare, så har i en jämförelse Sverige kring bortåt 300. Hur förklaras denna enorma skillnad?. Min enkla tes med en förklaring bland flera är att Sverige har många privatägda, vanskötta äldreboenden. Grekland tar bättre hand om sina gamlingar. Håller du med?
  Bästa hälsningar! / Berndt Paulsson

  Svar
  • 17 maj, 2020 kl. 23:39
   Permalänk

   Det finns flera förklaringar. Men vi ska nog vänta med slutsatserna tills detta är över.

   Svar
   • 18 maj, 2020 kl. 14:16
    Permalänk

    Nej, eftersom vi är så laglydiga i Sverige så behövs det knappast poliskontroller. Det räcker med att Tegnell säger åt oss att stanna hemma så stannar vi hemma. När statsministern säger åt oss att ringa mamma så ringer vi mamma.

  • 18 maj, 2020 kl. 14:14
   Permalänk

   Ja, jag håller med om att det mesta av smittan hart skett i äldrevården. Däremot vet jag inte om det har med ägarformen att göra. Det fanns många vanskötta äldreboenden även innan de blev privatägda. Men uppenbart är att vi har blundat för problemet i många år. En sak är jag helt säker på. Det har väldigt lite med ”restriktioner” att göra.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: