fbpx

Nu hyllar (nästan) alla Grekland

Loading...

Grekerna är vana vid att få skäll från omvärlden. De gånger de har fått beröm har det ofta varit för saker som har skapat stora motsättningar i Grekland. För första gången är omvärldens hyllningar i fas med grekernas egna, trots att en katastrof lurar runt hörnet.


När krisen bröt ut i Grekland 2008 anklagade många landet och dess medborgare för att under flera år ha festat för lånade pengar och ljugit om nationalräkenskaperna. Grekland hade redan en image som ett land av korrumperade politiker och tjänstemän, lata offentliganställda, lättsinniga medborgare och respektlöshet inför lagar och regler.

Bara två undantag

Sedan dess har det bara funnits två undantag:

 • När Grekland började återhämta sig 2013, för att 2014 åter kunna låna pengar på den reguljära penningmarknaden, fick landet massor av beröm för att det hade lyckats få ordning på ekonomin och till och med skapa lite tillväxt.
 • När Grekland och Nordmakedonien 2018 genom Prespesavtalet kunde lägga en 30 år gammal konflikt på historiens sophög fick Grekland massor av beröm för att landet för en gångs skull valde diplomati och problemlösning framför konflikt och felfinneri.

Beröm från omvärlden, arga greker

Det var bara ett problem. Båda gångerna skapade åtgärderna stora inre spänningar och var bidragande orsaker til att väljarna kastade ut den sittande regeringen. Nea Demokratia kastades ut av väljare som var trötta på åtstramningarna, när Syriza lovade att göra slut på dem. Syriza blev omvalda trots att de tvingades genomföra ännu större åtstramningar. Så småningom hämtade sig ekonomin, men 2019 var det dags för ett nytt regeringsskifte, denna gång var vägde Prespesavtalet tungt i vågskålen, i synnerhet bland väljarna i Grekiska Makedonien.

Denna gång har det varit annorlunda. Regeringens hårda åtgärder mot coronaviruset har vunnit gillande hos en stor majoritet av Greklands befolkning, samtidigt som Grekland har hyllats i omvärlden. När jag skriver detta har Grekland 2 760 konstaterade coronasmittade och 155 som har avlidit i Covid-19. Sverige, med ungefär lika stor befolkning, har 27 909 smittade och 3 460 döda.

Nu kan grekerna håna oss

Nu är situationen den omvända. Grekerna kan håna svenskar, tyskar och britter för att de inte har lyckats hejda smittan. Särskilt illa ute är svenskarna. Grekiska medier skriver om de lättsinniga svenskarna, som obekymrat dräller omkring på stan och trängs på krogen. Att kollektivtrafiken har minskat med 90 procent, att omsättningen på krogarna har gått ned med 80 procent och att gatorna är tomma i Stockholms innerstad nämns inte i artiklarna. De jag har läst är fulla av fel och påminner mig om att vara mycket försiktig med att lita på vad som skrivs i grekiska medier. När uppgifterna sedan sprids vidare i sociala medier hamnar de förstås ännu längre från sanningen. Förr var detta ett grekiskt fenomen. numera är det lika illa överallt.

Smaka på vår egen medicin

Nu får vi smaka på vår egen medicin och det kanske är nyttigt. Så här kändes det för alla hårt arbetande greker som var hårt drabbade av krisen när svenskar, tyskar och britter anklagade dem för att vara lättsinniga och lata. Vi betraktade Grekland geom samma sugrör som de nu tittar tillbaka på oss genom. Ett sugrör skapat av medier och egna fördomar. Med lite tur dyker det upp en glimt av verkligheten.

Just nu är det någon slags halvtidsvila i kampen mot coronaviruset, Smittspridningen minskar på bred front i hela Europa och nu börjar många länder, inklusive Grekland, lätta på restriktionerna. Från 1 juni kommer Grekland att vara mer öppet än Sverige. Redan 18 maj får grekerna börja resa fritt på fastlandet och i Grekland, i Sverige berättade Sveriges regering att vi inte får resa fritt inom Sverige. Från 25 maj öppnar även öarna och 1 juni öppnar restauranger och caféer.

Risk för nya utbrott

Frågan är vad som händer då. Många experter, bland annat Världshälsoorganisationen, har varnat för en andra våg av virusutbrott när länderna nu lättar på restriktionerna.

I Sverige har vi rustat oss för att kunna fungera länge med de regler som finns, inget land kan hålla sina medborgare inlåsta i mer än några veckor innan det utbryter oroligheter. När man väl släpper ut medborgarna blir det väldigt svårt att låsa in dem igen. Världshälsoorganisationen har lyft upp den svenska långsiktigheten som ett föredöme.

Greklands regering vill nu snabbt få igång turismen igen. EU-kommissionen ger den delvis rätt, målet är att resandet inom EU ska komma igång i sommar.

Fråntagna taktpinnen

Men samtidigt har EU-kommissionen tagit ifrån Grekland taktpinnen. Inga restriktioner får lyftas ensidigt och inget land får självsvåldigt öppna sin yttre gräns. Grekland drömmer om att EU-turisterna ska ersättas av turister från Norge, Australien, Israel och Nya Zeeland. Det säger EU-kommissionen nej till. Som påminnelse: Det är EU-kommissionen som beslutar om EU:s yttre gränser.

När Europa började reagera på coronaviruset i mars trodde de flesta att vi skulle ha varit ute på andra sidan nu, Processen visade sig ta några veckor längre än så, vilket var tillräckligt för att skjuta sommarens turistsäsong i sank och skapa en enorm risk för nya virusutbrott i de lander som hejdade smittan genom att låsa in medborgarna.

Jag gråter inte i ölet

Jag unnar grekerna att få njuta av omvärldens hyllningar. Den här gången krävs det inga åtstramningar för att få nödlån från EU. Ingen klagar när statsskulden ökar till 200 procent av BNP. I dag är det grekerna som är ansvarstagande och enade. Det förtjänar de! Om de vill håna mig för att jag sitter på uteserveringar och dricker öl så får de göra det. Jag ska försöka att inte spä ut ölet med mina tårar av skam.

Regler för kommentarer: Bara kommentarer som inleds med orden Jag läste din artikel kommer att godkännas.

One thought on “Nu hyllar (nästan) alla Grekland

 • 15 maj, 2020 kl. 14:00
  Permalänk

  Bra artikel John!
  Nu håller vi tummarna hårt för att det inte blir en stor ökad spridning när de börjar lätta på restriktionerna. Frågan är om viruset bara kan försvinna från ett land bara för att de har låst in befolkningen i flera veckor? Tveksamt!
  Vi hoppas fortfarande att kunna åka ner till vårt ”andra hem” även denna säsong och stötta Grekerna. Vi får se hur det blir med det. Vi har ju även UD’s avrådan att tänka på.

  /Hoppfull

  PS.I Sverige är det inte ett förbud att resa inom landet, utan en rekommendation att inte resa. Vi har inga poliskontroller utmed vägarna som de har i Grekland. 🙂

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: