fbpx

Känner du igen de här Grekiska varumärkena?

Loading...
Loading...

En gång i tiden hade Grekland en stor produktion av egna varumärken. Det var allt från kylskåp till kläder. När Grekland anslöt sig till Euron och rev de sista olagliga importhindren från resten av EU försvann de flesta, eller så lever de numera en undanskymd tillvaro. Vi tittar på tio av de mest kända varumärkena från förr, flera av dem finns faktiskt kvar. Vilka känner du igen?


Namco Pony Super

1990 års modell, som ambulans.

Den här bilen var specialgjord för grekiska förhållanden, lite som vår svenska Postbil Tjorven. Den tillverkades i Thessaloniki mellan 1985 och 1992, som en uppföljare till första generationen, Pony Citroën. Eftersom fordonsskatten i Grekland baseras på motorns cylindervolym var den minsta motorn bara på 950 cc och levererade 45 hk. (34 kW), Den största hade en dieselmotor på 1600 cc och 54 hk (40 kW). Den grekiska staten skattesubventionerade produktionen, men när den ändrades var det snabbt slut med grekisk biltillverkning. Namco finns kvar, men är nu en importrörelse.

Ideal Bikes

Elcykel från Ideal.

Ideal Bikes, som har hetat så sedan 1977, lever och har hälsan. Vid företagets fabrik utanför Patras tillverkas 130 000 cyklar om året som säljs i nio länder, ett av dem är Sverige. Här kan du kan köpa deras elcyklar. Vi har två hopfällbara Ideal hemma i Chania.

Karelia

De klassiska Kareliacigaretterna

Karelia finns fortfarande kvar, men numera ser man inte så ofta någon med den klassiska cigarettasken. Även Karelia hade svårt att klara konkurrensen från utländska varumärken när staten inte längre kunde subventionera inhemsk produktion med lägre skatter. På 90-talet kostade Karelia mindre än hälften så mycket som Marlboro, Camel och andra utländska märke, nu är prisskillnaden minimal. Före krisen 2008 producerades 120 000 ton tobak årligen i Grekland, 2014 var produktionen nere i 25 500 ton. Företaget grundades 1888.

Kourtaki Retsina

Ett riktigt dåligt vin.

Fram till EU-inträdet drack ”alla” Kourtaki Retsina, som har tillverkats sedan 1895. När EU tvingade Grekland att avskaffa skattesubventionerna sjönk försäljningen som en sten, till förmån för vin av bättre kvalitet. Numera är det mest nostalgiska turister som dricker denna hemska dryck, som tyvärr är ett av få grekiska ”viner” som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Loux

Loux spelar gärna på nostalgi i sin marknadsföring

Loux har tillverkat läskedrycker i Patras sedan 1950. Grekiska läskedrycker står sig ganska bra mot jättarna Cocacola och Pepsi. Grekisk läsk tillverkas på flera ställen, på Kreta är Gerani ett av de stora märkena.

Chokofreta

Grekisk kexchoklad

Chokofreta är helt enkelt grekisk kexchoklad. En klassiker som alla greker har ätit någon gång och många är helt beroende av. Finns också i en grön variant med hasselnötter. Fyller 90 i år.

Izola

Om du ger dig ut i byarna eller hälsar på i grekiska hem så kommer du förr eller senare att stöta på Izola. Företaget var fram till 80-talet Greklands största industrisuccé. Det började tillverka kylskåp, tvättmaskiner, TV-apparater och en massa annat när andra världskriget tog slut och fanns i varje grekiskt hem. På 80-talet började problemen hopa sig och 1991 gick ridån ner för detta älskade varumärke. Deras vitvaror var kända för att hålla i evighet, vilket kanske kan förklara konkursen.

Loumidis Papagalos

Greklands mest kända varumärke?

Papagalos betyder förstås papegoja. Familjen grundade företaget i början av 1900-talet och eftersom många greker hävdar att det bara är Papagalos som går att använda till grekiskt kaffe så har påsen med papegojan följt dem ut i världen

Nonou

Den enda mjölk som duger i Frappé.

Lika självklar som Papagalos är i grekiskt kaffe är kondenserad mjölk från ΝΟΥΝΟΥ (uttalas nonou) i en klassisk frappé. Den ska göras på Nescafé Classic och NOYNOY, helt enkelt. Frappé trängs nu sakta undan av espressobaserade isdrycker, men så länge frappé är prisreglerad på bland annat färjor så kommer den att behålla sin popularitet. NOYNOY fyllde 90 förra året.

Metaxa

Klassisk flaska.

Har lika lite med grekisk dryckeskultur att göra som Mackmyra Whisky eller Tärnö Gin har med svensk dryckeskultur att göra. Det är i princip grekisk smaksatt brandy. Uppfanns av Spyros Metaxa 1888. Hans mål var att den skulle erövra världen, i stället erövrades Metaxa av franska Remy Cointreau, som numera äger varumärket. Hade sin storhetstid i massturismens begynnelse, när skandinaverna fortfarande avslutade måltiderna med kaffe och cognac. Ägarna försöker nu återuppliva Metaxan med cocktailtävlingar och andra marknadsföringsjippon. Världsberömda bartenders turnerar runt och bjuder på drinkar. Vi får se hur det går.

2 reaktioner till “Känner du igen de här Grekiska varumärkena?

 • 14 maj, 2020 kl. 21:41
  Permalink

  ChokoFretan m hasselnötter 😍😍

  Svar
 • 14 maj, 2020 kl. 21:38
  Permalink

  Min mormor rökte Karelia. Fråm 13 års ålder till sin död 95 år kedjerökte hon dessa ciggaretter. Hon köpte alltid limpor och inte en futtig ask för att inte riskera att bli utan. Tändaren använde hon bara en gång om dagen, på morgonen när hon vaknade och tände ciggen, nästa ciggarett med fimpen innan hon släckte den och så fortasatte hon tills hon gick och la sig. Jag förknippar Karellia med mormor.

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: