fbpx

Lite Grekland i Skärholmen

Loading...
Loading...

Vad gör man när man inte kan fira jul i Grekland? Det blir till att ta sig till Skärholmen och bunkra upp med grekisk mat som inte går att få tag på hemmavid.

I Skärholmens Centrum går det att få tag på mat från hela världen. Halal, persiskt, libanesiskt… butiker och restauranger ligger vägg i vägg, i synnerhet i gången vid tunnelbanestationen. Här bedrivs också torghandel, men i dag är torget tomt, handlarna har pandemistängt.

Sötsaker till vänster, olivolja i mitten, resten till höger. Foto: John Göransson.

Butiken ”Grekisk Livs” har flyttat in i värmen inne i centrum. Ta till vänster vid Dressman så är du på rätt väg. I den lilla men öppna och luftiga butiken dyker vi in och börjar leta efter fynd. (De har också en butik för bilburna lite utanför centrum.)’

Massor av olivolja

Först möts vi av all olivolja. Dunkar från olika delar av Grekland, ända upp till tio liter. Vi har fortfarande kvar av grannens olja, så det blir inget köp. Men när den är slut blir det återbesök.

En liten del av utbudet av olivolja. En femlitersdunk kostar från 35 euro och uppåt. Foto: John Göransson.

Till vänster är det mest sötsaker, kex och kaffe. Här finns i stort sett allt man kan längta efter, men eftersom vi tar det försiktigt med kolhydraterna nöjer vi oss med lite kritsini från Kreta. Sådana äter vi varje dag på Kreta och pulsen stiger lite av att hitta dem här.

Kaffe till frappé och ibrik

Kaffe till frappé finns numera på Ica och Coop, så vi avstår. Visserligen finns Nescafé Frappé här, men det är samma sak som Nescafé Original, åtminstone känner vi ingen skillnad. Och Nescafé original är, vilket framgår av namnet, det kaffe som användes när Frappén föddes på en mässa i Thessaloniki 1957.

Här finns också påsar med de klassiska nötblandningar som ställs fram till drinken på i stort sett alla grekiska barer. Ett par påsar får följa med till vår källarbar, som vi har döpt till Italien.* Försöket att undvika dem med kikärter, misslyckas. Vi enas om att det bidrar till illusionen av att vara i Grekland.

Pasta till pastisio

Det finns förstås gott om kryddor och annat, men vi avstår denna gång. Vi nöjer oss med de långa makaroner som används för att göra pastisio, Greklands svar på lasagne. Det var länge vår sons favoriträtt. Restaurangägarna på Nisyros visste det, så de brukade tipsa oss när de planerade att göra pastisio, eftersom de visste att de kunde räkna med tre säkra gäster den dagen. Numera han vegetarian, så vi får äta pastisio själva.

Pasta och barnötter fick följa med hem. Foto: John Göransson.

Det finns också en del andra saker som greker har svårt att klara sig utan. Ibriks till grekiskt kaffe och tavlispel förstås. Och nästa gång köper vi nog en ny frappémixer, vår gamla börjar ge upp andan. Den är inköpt i Kroatien för tio år sedan, så det är dags att pensionera den. Lokalredaktionen i Chania fick en ny i somras.

Dags för pension. Foto: John Göransson.

Det blir inte så mycket handlat i dag. Menyn är redan spikad ända till nyår, så andra inköp får vänta. Vi kommer tillbaka! Grekisk livs finns på nätet också, med fri frakt på köp för över 499 kr.

På nätet också

Efter besöket på Grekisk Livs är det dags att handla lite saker på Ica Maxi. Även där finns stora avdelningar med all världens mat, de försöker uppenbart konkurrera med alla små butiker runt torget. Sedan är det dags att dyka ner i tunnelbanan.

Fler tips

Här hittar du recept och fler tips på hur man kan fixa lite Grekland hemma.

* Varför heter vår källarbar Italien? Den är döpt efter självbiografin ”Ängeln på Sjunde Trappsteget” av irländaren Frank McCourt. Han berättar att den fattiga familjen brukade tränga ihop sig på övervåningen i den lilla bostaden i Dublin. De kallade den för Italien, eftersom det var lite varmare och torrare där än på bottenvåningen. Vi gillade tanken på att byta land genom att byta våning, helt enkelt. Vi har pratat om att döpa om källarbaren till Grekland, men kom fram till att vi föredrar att åka dit på riktigt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: