fbpx

Viruset når Grekland landvägen


Sedan Grekland öppnade sina gränser för turism har antalet konstaterade fall av Covid-19 ökat. Det rör sig framför allt ”importerade” smittade som kommit landvägen, Nu har Grekland stängt gränsen för inkommande serber, som svarade för de flesta av fallen. Grekerna börjar bli allvarligt oroade för vad detta ska få för konsekvenser för landets ekonomi.

Mellan 1 och 7 juli hade 184 nya fall av Covid-19 upptäckts i Grekland, 103 av dem var ”importerade”. De flesta av dem kom in landvägen, skriver Kathimerini.

Många fruktade att turister från Tyskland, Italien och andra hårt drabbade länder skulle skapa en våg av Covid-19-smittade när de började landa på Greklands flygplatser. Så har det hittills inte blivit, bara enstaka fall har upptäckts. I stället är det landvägen viruset når Grekland och nu höjs röster bland epidemiologer som vill stänga gränsstationerna. Många av de smittade kommer från Serbien och på måndagen beslutade regeringen att tills vidare inte släppa in resenärer från landet, som korsar gränsen till Grekland via Bulgarien.

De grekiska myndigheterna har enligt Kathimerini genomfört totalt 355 190 Covid-19-tester sedan årsskiftet. Av dem var 5 786, eller 1,6%, positiva. Mer än 10 procent, 37 853 av dessa genomfördes sedan 12 juni på ankommande flygpassagerare. Av dem var 75, eller 0,2%, positiva. Det motsvarar fem om dagen.

Smittad läkare på Naxos

Tre nya ”importerade” fall av Covid-19 rapporterades på onsdagen i regionen Kavala, som ligger nära gränsen till Bulgarien och har stora intäkter från turister som kommer med bil eller buss över den bulgariska gränsen. Samtliga var turister från Serbien. En smittad upptäcktes på dessutom på Naxos, en grekisk läkare som kom till ön från Storbritannien via Serbiens huvudstad Belgrad. Samtliga var symptomfria.

Det är egentligen självklart att en stor del av Covid-19-fallen identifieras vid landets gränser. Där genomförs varje dag tusentals tester på ankommande som är symptomfria eller har lindriga symptom, medan Grekland testar ganska få greker, omkring hälften jämfört med Sverige. Eftersom alla svenskar som kommer till Grekland testas vore det statistiskt orimligt om inte en större andel av oss är smittade, jämfört med länder där man bara genomför stickprovskontroller.

Här finns Akilleshälen i den grekiska strategin. Insikten når dem nu, när det visar sig att en stor del av de smittade inte alls kommer från ”högriskländerna” Sverige och Storbritannien utan från grannländerna i norr. Att kontrollera människor som kliver av ett plan på en flygplats är något helt annat än att göra det vid en landgräns.

Importfall mycket mindre farliga

Samtidigt ska man komma ihåg att det är en enorm skillnad mellan att upptäcka coronasmitta vid gränsen än att få in en Covidpatient på sjukhuset. Smittspridningen i det ena fallet är noll, i det andra fallet kan den vara hur stor som helst. Det är som skillnaden mellan att hitta en kniv i en väska och att hitta en i bröstet. Hittills har inga dödsfall rapporterats bland de ”importerade” fallen sedan 1 juli, inte heller någon smittspridning. Så länge systemet fungerar är risken att turisterna ska börja smitta grekerna väldigt liten. Statistiken visar också att åtta gånger fler av de testade grekerna har varit smittade, jämfört med de som testades på flygplatserna. Det beror på att man koncentrerar testerna av greker på sjuka och på smittspårning, medan de ankommande testas utifrån vilket land de kommer ifrån.

Tidvis har det uppstått köer med lång väntan vid den enda öppna gränsövergången mellan Grekland och Bulgarien. Sedan 1 juli har över 100 000 fordon passerat gränsen, omkring 15 000 av dem var serber. Värst kaos uppstod i måndags, då tusentals serber tvingades vända. Nu har läget normaliserats, skriver Greek City Times.

Grekland har landgräns mot fyra länder, varje år kommer många miljoner turister över gränsen med bil eller buss. Intäkten per person är lägre än för turister från Nord- och Västeuropa, men pengarna hamnar ofta i regioner som knappt tar emot några turister alls, förutom de som kommer landvägen. Situationen är därför mycket allvarlig och riskerar att försämra ekonomin ytterligare i några av Greklands fattigaste regioner. 22 borgmästare kommuner i Östra Makedonien och Thrakien krävde på tisdagen att gränsövergångarna in i deras regionen öppnas omedelbart, för att de inte ska gå miste om de viktiga intäkterna. Greklands regering satte tidigt stort hopp till att turister från närområdet skulle kunna kompensera för en del av de förlorade intäkterna från charterturismen.

Prenumerera!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: