fbpx

Väskorna är packade – få vi resa till Grekland?

Loading...
Loading...

I dag träffar premiärminister Kyriakos Mitsotakis bland annat hälsoministern och hälsomyndighetens chef, skriver Kathimerini. De ska diskutera den ökade smittspridningen som uppstått sedan gränserna öppnades 1 juli. Det sker bara är två dagar kvar till 15 juli, den dag som tidigare angetts som slutdatum för flygförbudet mellan Sverige och Grekland. Regeringen har sedan dess meddelat att de tänker återkomma med beslut i frågan. Det är mer än rimligt att anta att beslutet fattas i dag.

Kathimerini skriver inte vilken tid mötet kommer att hållas. Det är hög tid för regeringen att ge besked. Incheckningen börjar öppna för de första flyg som är planerade att lyfta till Grekland från 15 juli. Det är många som sitter på nålar nu, med väskorna packade och allt förberett inför resan. En del har redan blivit avbokade flera gånger.

Utgången är högst oviss, det står och väger. Å ena sidan flygbolag, researrangörer, hotell- och restaurangägare som blir alltmer desperata. Det gäller i synnerhet på populära ”svensköar” som Kreta och Rhodos. Därtill alla greker som vill återförenas med sina familjer, de flyger mest till Aten och Thessaloniki. Å andra sidan det faktum att mer än hälften av de nya Covid-19-fallen i Grekland förra veckan var ”import” med utländska turister. Om myndigheternas inte kan övertyga grekerna om att de har situationen under kontroll kan de tvingas till åtgärder. Dessutom följer Greklands regering den svenska Folkhälsomyndighetens rapporter över upptäckta fall och döda. Även om trenden är stadigt minskande så har det hittills inte varit tillfredsställande nog för att ens våra nordiska grannländer ska släppa in oss.

Svenskarna kan offras

Risken är stor att svenskarna blir offrade i det politiska spel som pågår. Storbritannien, som har fått klartecken från 15 juli, är en mångfaldigt större marknad än Sverige och sedan ett par månader har Sverige använts som Europas dåliga exempel, för att försvara de hårda åtgärderna i Grekland. De svenska siffrorna över antalet smittade har skjutit i höjden de senaste veckorna, på grund av att antalet tester har mångfaldigats. Antalet döda och antalet som får intensivvård har däremot minskat snabbt.

För varje dag som går blir det allt svårare för Greklands regering att inte öppna för direktflyg 15 juli. TUI, Ryanair, SAS, Aegean, Apollo… Alla har resenärer som väntar på besked. Flygplan och personal är redo. Beskedet att undanta Sverige och Storbritannien när flygplatserna öppnade 1 juli kom två dagar innan. Nu är det mindre än två dagar kvar till 15 juli.

Charterbolagen har redan radikalt minskat sina sommarprogram till Grekland. Flyg från små flygplatser och till mindre öar har ställts in för säsongen men nu börjar avbokningarna komma även till resmål som Kreta. På hemsidorna pågår försäljningen som vanligt, trots ovissheten.

Två orsaker till ökningen

Det ökade antalet fall av Covid-19 beror främst på två saker, enligt de grekiska myndigheterna: Att grekerna har börjat strunta i reglerna om avstånd och munskydd och att många smittade förra veckan kom landvägen från Bulgarien. Myndigheterna har nu aviserat hårdare kontroller och från och med i morgon, tisdag, måste alla som vill in i Grekland landvägen visa upp ett högst 72 timmar gammalt negativt Covid-19-test.

Grekland All Exclusive har för avsikt att flytta redaktionen till Grekland i slutet av veckan. Men för varje dag som går minskar utsikterna för att det ska hända. Vi håller tummarna, förstås. Och vi har örat mot rälsen, för att kunna berätta vad som händer. Till dess kan du läsa här vad som gäller just nu för sommarens resor till Grekland. Den informationen uppdateras alltid så fort något ändras. Om du prenumererar så får du ett mejl så fort vi publicerar något nytt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: