fbpx

På visit i munskyddens Grekland

Loading...
Loading...

Nu har vi varit i Chania i tre dygn. Den sammanfattande beskrivningen gav vår granne, som har en turistbutik i hamnen: ”Det är som i april!” sade han. Det stämmer ganska bra, om man undantar alla munskydd. Här är en lägesrapport.


Vi pratar lite och skålar i hans egen tsikoudia. Jag köper en mössa och tvingar på honom pengarna. Hans fru kommer in och skålar med oss. De, deras två döttrar och deras katt är önskegrannar. ”Vet du John?” När vi var inlåsta blev vi sugna på vin, så jag gick in i ert hus och snodde en flaska av er. Jag har givetvis ersatt den”, berättar Spiros glatt. Det värmer i hjärtat att ha kunnat hjälpa dem att få lite vin under inlåsningen. Om de hade varit svenskar hade de förmodligen suttit hemma och surat över att det fanns vin hos grannarna, som inte ens var hemma.

Alla munskydd i värmen

Baby-butiken skyltar med färgglada munskydd. Foto: John Göransson.

Det som märks mest är förstås alla munskydd. Alla anställda bär dem, alla andra tar på dem när de går in in någon annanstans än hemma. Reglerna skärptes i dag, lördag, och gäller nu i princip alla platser inomhus. Vi märkte ingen skillnad. Gå in: munskydd på! Gå ut: munskydd av!

Det är jobbigt med munskydden, i synnerhet för de som måste ha dem på sig hela tiden. Detta leder förstås till att det slarvas. Vi var inne hos bagaren i morse. Det var minst 40 grader varmt därinne, vi förstår att damerna bakom disken körde ”topless”, med näsan bar. Vi flydde ut så snabbt vi kunde.

Att köra ”topless” innebär förstås att munskyddet blir helt värdelöst. En del andra lösningar, som ett märkligt plastskydd framför näsa och mun, har knappast heller någon större effekt. Det känns som om det inte är Covid-19 folk oroar sig för, utan risken att få böta 150 euro.

Dämpad stämning

Vi har gått några vändor genom stan för att hälsa på vänner och annonsera vår ankomst. Alla är glada att se oss, några är lite skamsna för hur många greker pratade om svenskar för bara ett par veckor sedan. Det är glömt nu. Vi testades negativt på Atens flygplats, jag skämtar om att vi kanske borde beställa T-shirts med texten ”Tested Negative”. De skrattar, men lite ansträngt.

Stämningen är dämpad, helt enkelt. ”Vi räddades bokstavligen fem i tolv. En dag till så hade vi fått slå igen”, berättar en restaurangägare. Han öppnade 1 maj, efter inlåsningen. ”Vi öppnade klockan tolv. Vi hade en gäst på lunchen och två på middagen. Jag bestämde direkt att vi skulle sluta med lunch. Nu är det faktiskt full fart och eftersom vi bara är tre i stället för sju så går det runt”, säger han.

Fullbokat på restaurangen. Bara greker. Foto: John Göransson

En annan vän, som jobbade i Norge över vintern, är hemma igen. Nu jobbar han på en restaurang som mest har greker som gäster. Vi går dit och tar en drink, restaurangen är fullbokad. ”Efter tio år i turistbranschen är det skönt att göra något annat”, säger han. I oktober ska han tillbaka till Norge. ”Jag sover två timmar efter jobbet, sedan jobbar jag på ett annat ställe, för att skaffa mer kvalifikationer för mitt jobb i Norge”, berättar han.

Middag för 17,20 euro

Vi travar upp i centrum till vårt ”hemliga” café. Här är allt som vanligt, ett vardagsrum för kvarterets invånare och andra stammisar. Vi äter lökpajer, lamm och sallad, nedsköljt med en halvliter husets vita. Mihailis bjuder på påfyllning av vinet, sedan får vi glass och tsikloudia. Notan slutar på 17,20 euro. Lunchen vid Nea Chorastranden kostade 36 euro.

Bildbeviset. Foto: John Göransson.

Nere på stranden i Nea Chora är det mest greker och det finns gott om plats. Det är svårt att säga om parasollerna står glesare, det ser rätt OK ut. Det är rätt mycket folk som äter fredagslunch. Vi slår oss ner och beställer pastourmapajer, friterad haloumni och sallad. Ägarens son berättar att han bara jobbar på luncherna i år. ”Det är lika bra att passa på. Det är första sommaren på tio år jag är ledig på kvällarna och det kommer nog aldrig att hända igen,” säger han glatt. Han berättar att han flydde upp i bergen under inlåsningen. ”Det var många som begav sig till sina byar i bergen, där de kunde leva enkelt men friare än nere i stan”. Vår bästa vän i Chania har också flyttat till sin by, vi får se om vi hinner ses.

Nea Chorastranden. Foto: John Göransson.

Mest grekiska turister

Visst är det en del turister på stan, men de flesta är greker. Det finns säker svenska turister också, men än har vi inte hört någon prata något skandinaviskt språk, utom norskan som bor längre upp på gatan. Rumsuthyrarna har glest med gäster, flera av hotellen i gränderna har stängt. Turistfällan vid torget ovanför oss har i stort sett tomt, vi hoppas att han tvingas i konkurs. Han har plågat kvarteret i åratal, ingen skulle sakna honom, hans usla mat, hans finter och knep för att lura aningslösa gäster att betala skyhöga notor.

Runt hörnet har Georgia sin lilla restaurang. Den är numera världsberömd och hon har fler gäster än hon kan ta emot. Vi slår oss ner en stund på hemvägen från vårt hemliga café och skålar i tsikoudia. Hon är i högform, trots munskydd. Hon är det levande beviset på att ett riktigt bra erbjudande kan överleva till och med en pandemi. ”Jag måste hitta något större. Jag skickar iväg fler gäster än jag tar emot, det känns inte bra, säger hon. Det ska säkert ordna sig. Vår Dröm är att hon kan ta över turistfällan.

Skärpta regler

På fredagskvällen går regeringen ut och skärper reglerna om munskydd. Dessutom ställer de in alla religiösa fester. Det betyder att grekerna i år går har gått miste om karnevalerna, påsken och Maria himmelsfärd, som infaller 15 augusti. Det är som om vi svenskar hade fått ställa in julafton, nyårsafton och midsommarafton. Fast värre, eftersom grekerna vet hur man firar saker.

Traditionella grekiska bröllop förbjuds också, sedan många har blivit smittade på stora bröllop. Nu är det max 100 gäster som gäller.

Rockfestival i stan

Många tror att Grekland har mycket strängare restriktioner än Sverige. Så är det inte, med undantag av munskydden. Medan alla tillställningar för mer än 49 personer är förbjudna i Sverige hölls det traditionsenligt rockfestival i Chania i veckan. Denna gång var det bara grekiska band på scen och det fanns strikta regler om avstånd och munskydd.

Ett lite trött nyhetsinslag från årets rockfestival i Chania.

På lördagen testar vi det nya badet som har öppnat i vallgravens mynning, bara några minuters promenad hemifrån. Perfekt för ett morgondopp tillsammans med de andra som bor i området.

Vi går bort till vår stambutik för köksutrustning uppe i centrum. Den har stängt, lokalen är till uthyrning. Vi går till våra vänner järnhandlarna. De har också stängt, nu blir vi riktigt ledsna. Sedan läser vi att de bara har flyttat. Vi hälsar på dem i deras mycket större och ljusare butik, de har till och med en liten trädgård på baksidan. Det blir ett glatt återseende.

Det är sommarrea i stan. Det går sådär. Eftersom butikerna har ett maximalt antal besökare tvingasq folk köa utanför på gatan i värmen och sedan måste munskydden på. Det skapar inte direkt köpfest, om man säger så.

Vi äter lunch på vårt stamgyroställe. Det är 37 grader i skuggan, vi är de enda gästerna. Sedan går vi hem till vårt luftkonditionerade hus och glor på teve.

Gyro pita: 2,70 euro. 50 cl Fix: 2,50 euro. Foto: John Göransson.

110 nya fall av Covid-19

När jag sätter mig får att skriva detta läser jag i Kathimerini att 110 nya fall av Covid-19 har upptäckts det senaste dygnet. Av dem har nio upptäckts vid gränserna. Vi får se hur det går. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis verkar frustrerad. Hans verktygslåda för att stoppa smittan börjar bli tom, snart återstår bara en ny inlåsning och det kommer att kosta, både i pengar och i politiskt stöd till regeringen. En ny inlåsning skulle sannolikt tvinga regeringen att evakuera alla turister. Kanske kommer regeringen att tvingas erkänna att Covid-19 inte kan bekämpas enbart med politiska beslut.

2 reaktioner till “På visit i munskyddens Grekland

 • 1 augusti, 2020 kl. 21:22
  Permalink

  Mariadagen för gifta är den 15:e augusti! Är normalt en enorm kyrklig högtid!

  Svar
  • 1 augusti, 2020 kl. 22:18
   Permalink

   Det blev fel datum. Det är ändrat nu.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: