fbpx

Grekland gör sig redo för pandemins ”andra våg”

De senaste dygnen har det skett en stor ökning av antalet upptäckta fall av Covid-19. Nu diskuterar medierna och folket om det är en andra våg av pandemin som är på väg. Egentligen är det en ganska konstig frågeställning, eftersom man kan diskutera om Grekland har haft en första våg.


Gkikas Magiorkinis, professor i epidemiologi vid Atens universitet, bedömer att risken för en andra våg är runt 70, procent, säger han till Kathimerini.

Frågan är om det vi ser nu är en andra våg. De allra flesta fallen har upptäckts genom smittspårning, bara en handfull varje dag har okänt ursprung. Det talar mot att viruset har fått samhällsspridning i Grekland. Frågan är också om Grekland ens har haft en första våg. När regeringen låste in sin befolkning i mars var antalet smittade och döda fortfarande mycket lågt.

Många regler skärptes i förra veckan, som respons på det ökade antalet fall. I dag är det obligatoriskt att bära munskydd på alla offentliga platser inomhus, inklusive kyrkor. Det är förbjudet att stå upp på nattklubbar och andra nöjeslokaler. Bröllop, dop och andra tillställningar får ha högst 100 deltagare. Trots det är restriktionerna i Grekland, förutom munskydden, fortfarande mindre omfattande än i Sverige.

Ingen ny nedstängning

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att att det inte kommer att bli någon ny ”lockdown”. ”Alla inser att vi inte kan stänga ekonomin en andra gång”, sade han efter ett möte med Armin Laschet, premiärminister i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

Källor i regeringen säger till Kathinmerini att det finns en beredskap för att införa nya restriktioner, men att man kommer att avvakta och följa utvecklingen till mitten av augusti innan några beslut fattas. I en intervju i TV på måndagen sade vice utvecklingsminister Nikos Papathanasis att restauranger och barer kan tvingas stänga tidigare för att minska smittspridningen. Han gav inga ytterligare detaljer.

Den grekiska hälsomyndigheten annonserade på måndagen 77 nya fall av smitta, varav åtta upptäckts vid landets gränskontroller. Två nya dödsfall rapporterades. Totalt har 4 737 rapporterats smittade och 210 har dött av Covid-19. Det innebär att antalet smittade per 100 000 är uppe i 6,8, en fördubbling jämfört med en månad tidigare.

Mer april än augusti

Inga charterplan på himlen. Foto: John Göransson.

Här i Chania ser vi att turisterna sakta återvänder. Det börjar bli fullt på restaurangerna och det bor folk i grannarnas uthyrningsrum. Det är mest greker, men vi hör en del som pratar engelska och härom dagen hade vi ett danskt par som bordsgrannar. Enligt dem vi pratat med är det däremot väldigt lite folk i turistförorterna Agia Marina och Platanias. Charterbolagen har minskat kapaciteten med 90 procent och även om de flesta fortfarande har Chania på programmet så kan vi se minskningen med blotta ögat när vi sitter på taket. Tidigare år har det varit tät trafik med flygplan på väg till och från flygplatsen, nu ser vi bara några enstaka när vi sitter däruppe. Det är mer april än augusti, helt enkelt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: