fbpx

Greklands regering börjar få tomt i verktygslådan

Loading...
Loading...

När premiärminister Kyriakos Mitsotakis på onsdagen inledde en telefonkonferens om pandemin lät han överraskande lik Anders Tegnell. Trots den senaste tidens ökning av antalet smittade var det inte tal om att begränsa resande, stänga fler gränser eller stänga restauranger och barer. I stället talade han om vikten av att följa reglerna och inte slappna av.

Tre saker blir tydliga när Mitsotakis nu pratar om åtgärderna mot pandemin:

  1. Han tänker inte stänga ner samhället igen, som han gjorde i mars. Det har Grekland helt enkelt inte råd med.
  2. Han tänker inte stoppa turismen. Intäkterna behövs. Tvärtom underströk han att de ”importerade” fallen bara utgör en liten andel, de flesta smittas av vänner, grannar, arbetskamrater och andra i samhället.
  3. Han vädjade till medborgarna att följa regler och rekommendationer, snarare än att hota med nya tvångsåtgärder.

Konspirationsteorier

Ökningen av nya fall beror framför allt på att folk i juli började slappna av och strunta i att följa reglerna. Och jag tror att vi alla har ett ansvar för det. Bara tio procent av fallen är importerade, just nu handlar det mest om smitta inom Grekland, sade Mitsotakis.

Visst finns det många greker som struntar i reglerna. De religiösa, anti-vaxarna och konspirationsteoretikerna till exempel (5G är förstås en vanlig förklaring). De som tror att coronaviruset är något som regeringen har hittat på för att kontrollera befolkningen. De som liknar vad som händer i landet vid en statskupp. Från början var de inte så många, men nu börjar skaran växa. Myndigheterna vet om detta och de har börjat vidta åtgärder. Polis och åklagare har börjat leta efter och stänga ner sajter som sprider konspirationsteorier och rykten om att coronaviruset inte alls är så farligt.

Polisen kontrollerar om turistfällorna i hamnen följer reglerna. Jag såg många som jobbade utan munskydd. Foto: John Göransson.

Men precis som i många andra länder växer missnöjet också bland de unga, som får sitt sommarlov förstört av alla regler, efter att ha tvingats ägna sig åt distansundervisning i flera månader. Många av dem har dessutom blivit av med sina sommarjobb. De är dödligt uttråkade. De ordnar privatfester och trängs på klubbar, som givetvis blir rena smitthärdarna när alkoholen grumlar omdömet. Detta gäller förstås även många av de vuxna machomän som ska skaka hand med alla. ”Du är min vän, jag litar på dig. Litar du inte på mig? ” Var ska man börja? ”Tänk på att jag är svensk. Jag skulle inte skaka hand med mig om jag var du”, försöker jag.

På tisdagen bekräftades 121 nya fall, det största antalet under en 24-timmarsperiod sedan 22 april. På onsdagen rapporterades ytterligare 125 fall. R-talet, ett genomsnitt av hur många som varje smittad individ själv smittar, har ökat från 0,4 i mitten av juni till runt 1. Om R-talet är över 1 ökar smittspridningen, under 1 minskar den. I Sverige ligger R-talet på knappt 0,9.

Långt till nivån i mars

Än är det en bit kvar till de nivåer som fick regeringen att ta i med hårdhandskarna. Den 18 mars rapporterades 418 smittade, då stängde alla butiker utom mataffärer och apotek. Den 23 mars rapporterades 695 fall, då stängdes hela samhället ner och utegångsförbud infördes. Kulmen nåddes 30 mars, med 1 212 insjuknade och 46 döda. Nedstängningen hade effekt, antalet smittade och döda minskade ner mot noll. Många greker trodde då att de hade besegrat viruset och att hotet kom från svenskar och andra turister från drabbade länder. Nu har många tänkt om.

Mitsotakis riktade sig tydligt till de många greker som fortfarande bär på vanföreställningen att Grekland genom de tidiga och hårda åtgärderna lyckades besegra Covid-19: ”Det ’normaltillstånd’ vi minns från februari kommer inte tillbaka innan det finns ett vaccin och en behandlingsmetod för de redan sjuka. Innan dess har vi ingen rätt att slå oss för bröstet. Från och med nu blir det ännu viktigare att vi troget följer reglerna”, sade han.

Böter skrämmer mer än virus

Hans ord påminner starkt om de som Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har upprepat i stort sett dagligen sedan i mars: Slappna inte av. Håll avstånd, använd handsprit, undvik folksamlingar! Det enda som skiljer dem åt är synen på munskydd. En ”reality check” på plats i Chania gör Tegnells inställning mer begriplig. Efter att ha sett alla felanvända munskydd, där näsan, munnen eller båda lämnas oskyddade. Munskydden tenderar att invagga människor i en falsk trygghet, samtidigt som stora samhällsresurser används till att kontrollera efterlevnaden. Det är rätt uppenbart att risken att tvingas böta 150 euro skrämmer många greker mer än risken för smitta. Att de används fel är inte heller så konstigt. Prova att arbeta med munskydd i tio timmar, när det är +35 C i skuggan!

Söndag 2 augusti, inga munskydd. Foto: John Göransson.
Tisdag 4 augusti, nu börjar det dyka upp munskydd på däck. Foto: John Göransson.

Det börjar bli tomt i den grekiska verktygslådan. På tisdagen beslutades om en beredskap för att begränsa öppettiderna för nattöppna barer och restauranger, men bara lokalt och bara om det behövs för att begränsa smittspridningen. Det är åter obligatoriskt med munskydd även utomhus på passagerarfartyg. Det enda som återstår nu är att göra som Sverige, det land som tidigare har använts som varnande exempel.

Oro för ny nedstängning

En del vänner jag har pratat med oroar sig för att det ändå ska komma en ny nedstängning i september. Inget tyder på att det kommer att komma en massa turister i september, så kanske passar regeringen på att stänga butiken igen? Det oroar grekerna, ingen vill tillbaka till tiden då man måste skicka ett SMS för att gå ut med hunden. Den förra nedstängningen stärkte opinionen för regeringspartiet Nea Demokratia. Om de tvingas upprepa den lär väljarnas dom bli hård. Många är dessutom redan hårt pressade ekonomiskt. ”Om vi tvingas stänga igen så blir det för gott, säger flera företagare jag har pratat med.

Än så länge riktas ilskan mest mot dem som inte följer reglerna. Men nu hörs det att många börjar vända ilskan mot smittbekämpningens arkitekter.

Problemet med att stänga ner ett samhälle för att bekämpa en pandemi förklaras på ett bra sätt i den här videon, som gjordes av en läkare redan i mars. Det är ingen tvekan om att tiden har gett honom rätt.

Smittan försvinner inte när vi stänger ner samhället. Den tar bara en paus, sedan kommer den tillbaka.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: