fbpx

Pandemin skapar möjligheter i Grekland

Loading...
Loading...

När den ekonomiska krisen bröt ut i Grekland 2008 skapades många företag av unga människor som startade eget i stället för att emigrera eller vara arbetslösa. När samma människor blev inlåsta av pandemin tog de affärsidén till nästa nivå.


Ett av företagen är Epirus Brewery. Sedan starten för några år sedan har de unga ägarna haft en enkel affärsidé: brygg gott öl som säljs i universitetsstaden Ioanninas många barer och restauranger. Precis som många andra lokala företag var marknaden alltså lokal.

Ekonomin i spillror

Så kom pandemin. Den, eller snarare åtgärderna för att bekämpa den, har på kort tid slagit den Grekiska ekonomin i spillror. I stort sett alla kämpar för sin överlevnad.

Anne Zoi, delägare i Epirus Brewery. Foto: John Göransson.

En av dem som blev av med jobbet var Annie Zoi från Ioannina. Hon bodde i Aten. På dagarna arbetade hon som byggnadsingenjör, på kvällarna spelade hon teater. Krisen djupfryste byggindustrin, Annie flyttade hem till föräldrarna och tillsammans med ett par kompisar byggde hon om ett uthus på tomten till bryggeri.

Tappade all försäljning

Jag kontaktade henne i våras för att kolla läget. Hon berättade att bryggeriet låg nere, eftersom alla ställen var stängda. Lär mer om det här.

När jag kontaktar henne igen i augusti för att fråga om hon inte kan skicka ner några flaskor av sitt utmärkta öl till oss i Chania skickar hon en länk till deras webbshop. Jag lägger en beställnig, sidan finns på engelska, och några dagar senare kan vi hämta ut en låda blandade öl på Speedex kontor.

Inga pengar, massor av tid

Annie berättar att idén hade funnits ett tag. ”Men vi hade inte råd att köpa en professionellt byggd webbshop och vi hade inte tid eller kunskap att bygga den själva. Sedan kom nedstängningen, då hade vi massor av tid”, säger hon.

Enkel men fullt fungerande webbshop.

Så nu är den igång. Fri frakt inom Ioannina, ordrar över 50 Euro har fri frakt i hela Grekland.

Kafferosterier, gastropubar, innovativa bagare… Tack vare e-handel kunde de leverera sina produkter till alla som var instängda. I dag finns färdiga webbhandelslösningar, med koppling till betalningslösningar som Paypal och distributörer som Speedex. Upp med produkter, bilder och priser, så är det bara att köra!

För svenskar kan detta låta som självklarheter. Men så sent som 2018 var det bara 30 procent av grekerna som handlade på nätet, mot 68 procent av svenskarna.

Det som fattas är pengar till marknadsföring. Det är sociala media och word of mouth som gäller. Sakta men säkert…

Samtidigt noterar vi att varuhuskedjan Synka slutade med hemleveranser så fort landet öppnades igen. Den ”gamla” ekonomin återgick till sin modell av trafikkaos, felpakerade bilar, trängsel i gångarna och köer till kassorna.

2 reaktioner till “Pandemin skapar möjligheter i Grekland

 • 15 augusti, 2020 kl. 22:39
  Permalink

  Hejsan! Finns det möjlighet att beställa hem Ölen till Sverige? Det vore något.

  Svar
  • 16 augusti, 2020 kl. 17:39
   Permalink

   Ingen aning. Men antagligen inte.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: