fbpx

Nu har grekerna semester – då stänger regeringen nattlivet

Loading...

I går, måndag, började den grekiska semesterperioden, som pågår i två veckor. Det märks. Det är proppfullt på hamnpromenaden i Chania. Det är rätt mycket utländska turister också. Då kommer dråpslaget: alla barer och klubbar måste stänga mellan midnatt och 07:00. Dessutom måste alla som kommer från Sverige och några andra länder visa upp ett negativt Covid-19-test för att bli insläppta i landet. Regeringen har bestämt sig för att offra en del av turistintäkterna för att hejda smittan.


Vi har aldrig tidigare varit i Grekland i mitten av augusti, så vi har inget att jämföra med. Men det är ungefär lika mycket folk i stan nu som det brukar vara runt midsommar. Uthyrningsrummen i gränderna är bebodda, de bra restaurangerna har kö. Grekerna går inte på turistfällorna, de vet var man hittar bra mat.

En sista natt på stan

Nattliv i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

I måndags fick vi besök av en god vän, så det blev en rejäl sväng på stan. Det gäller att passa på. Det tyckte många greker också. ”Jag kommer definitivt inte att komma härifrån förrän sex i morgon bitti” säger en vän som jobbar på en bar. Han skrattar, trots att det innebär att han måste gå direkt till sitt dagjobb. Det känns rätt bra att han slipper nattpassen ett par veckor.

Efter en god måltid och ett bra snack med den trevlige ägaren går vi till en av stambarerna för att avsluta kvällen. Klockan är redan ett när vi kommer dit. Vi blir kvar till fyra på morgonen.

Stor ökning av coronafall

Nyheten om de nya restriktionerna kom som ett svar på den stora ökningen av coronafall den senaste tiden. I söndags rapporterades över 200 nya fall, det är nytt rekord. Drygt en tiondel upptäcktes vid gränserna, men med tanke på att det numera bara görs stickprovskontroller finns risken att det är betydligt fler smittade som slinker in.

Våra vänner barägarna är förstås bekymrade. De har äntligen fått lite fart på affärerna och grekerna brukar inte gå till baren förrän de är klara med middagen, då är det oftast långt över midnatt. Många svenskar är också bekymrade. Hur ska de hinna testa sig innan de åker? De nya reglerna träder i kraft vid midnatt. Den här informationen kanske kan ge lite vägledning. I övrigt kan vi inte svara på hur man testar sig och vad det kostar. Någon skrev att hon inte hade råd med ett sådant test. I så fall är det nog bäst att stanna hemma. Charterbolagen skulle, om de var smarta, kunna hjälpa sina kunder att bli testade. Men charterbolagen verkar inte vara särskilt smarta.

Vi tar det hela med jämnmod. Vi kan gott låta bli att drälla på stan på nätterna. Vi har en välfylld bar och en bra ljudanläggning, så vi kan alltid hänga på taket med vännerna. Vi har jobb att göra, så lite mer ordnad dygnsrytm är inte heller fel.

Smittan sprids av dumhet och alkohol

Om vi hade rest ner nästa vecka så hade vi gärna testat oss. Vi testades negativt på flygplatsen och det känns bra. Nu gäller det bara att undvika att smittas i trängseln. Numera tar vi på munskydden när vi tar oss fram i gränderna och nere i hamnen. Vi försöker hålla avstånd, men det är mycket svårt. Det är i stort sett bara vi och butikspersonalen som bär munskydd utomhus. Många utländska turister kliver in i butikerna utan munskydd. Det är otroligt att man lyckas ta sig till ett annat land när man inte ens förstår enkla regler. Jag har insett att den största spridningskällan för Covid-19 är mänsklig dumhet, ofta förstärkt med alkohol. Det verkar Greklands regering också ha insett. Det är därför de tvingar barerna att stänga vid midnatt.

En reaktion till “Nu har grekerna semester – då stänger regeringen nattlivet

  • 11 augusti, 2020 kl. 10:55
    Permalink

    Thanks for these posts, John. Although we’re flying from Manchester next week to Skiathos, then onto our home on Alonissos, your observations are still very relevant for us. Enjoy your stay!

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: