fbpx

Grekiskt beslut mot trängsel skapade mer trängsel

Loading...

Vi hade ätit middag uppe i Chanias centrum och kom tillbaka till gamla stan strax efter midnatt. Vi möttes av en otrolig syn. Gatorna var fullproppade av människor på väg därifrån. Turister från Grekland och utlandet blandades med lokalbefolkning och folk på väg från jobbet. Många hade med sig drinkar och öl i platsmuggar från de barer de just hade blivit utkastade från. På bänkarna, runt kiosker och närbutiker blev det stora folksamlingar. Det var som efter en fotbollsmatch på en fullsatt stadion. Den värsta trängsel vi har sett sedan tomteloppet Santa Run i julas.

Chalidon åtta minuter efter midnatt. Hur många munskydd ser du? Foto: John Göransson.

Det var andra kvällen sedan beslutet att alla barer, restauranger och caféer måste stänga vid midnatt. Motorcykelpoliser åkte runt och kollade så att allt stängde, men gjorde ingenting åt folksamlingarna. ”Vi får se vad som händer. Förmodligen kommer de att avvakta ett par dagar innan de ingriper”, sade en restaurangägare. Han berättade att polisen hade sparkat på hans dörr för att kontrollera så att han inte gömde gäster där inne.

Kreativiteten flödar

Grekerna har semester nu och Chania är ett av de mest populära resmålen för grekiska turister. De tar över stan när skandinaverna åker hem för att börja jobba. De är inte här för att hänga vid poolen, de är här för att roa sig. Beskedet om begränsade öppettider togs emot med bestörtning.

Barerna skriver om  de nya öppettiderna på Facebook och Instagram. Kreativiteten flödar, de första erbjudandena om öl och drinkar i plastmugg har redan kommit. Vi får se vad som blir nästa steg. Hemleverans av drinkpaket? Vi såg flera komma ut från närbutiken bärande på påsar med is. I gränder som normalt är ganska tomma på nätterna var det fullt av folk som gick, stod och satt.

Avhämtningspriser sista timmen på Ababa  Bar.

De som lider mest, förutom barägarna, är alla restauranganställda som brukar slappna av med en drink efter jobbet. De lär snart hitta alternativa mötesplatser.

Tomt på bar- och restauranggatan fem minuter efter midnatt. Foto: John Göransson.

Antalet nya smittade fortsätter att slå nya rekord. Under onsdagsdygnet rapporterades 262 nya fall av Covid-19, varav 22  var relaterade till resenärer från utlandet. 24 personer var inlagda i intensivvård, det är bara fem färre än i Sverige. Det betyder att Grekland och Sverige nu är på väg att mötas, Sverige på väg ner, Grekland på väg upp. Det handlar fortfarande om enstaka dödsfall, två det senaste dygnet, jämfört med fyra i Sverige. Precis som i Sverige är det nu mest är yngre som smittas och i den åldersgruppen är dödligheten mycket låg. Medelåldern bland de smittade i Grekland ligger nu på drygt 30 år, medan de flesta som har dött var över 70 år gamla.

Tomt i verktygslådan

Jag har tidigare skrivit att Greklands regering börjar få slut på verktyg i verktygslådan, eftersom den har lovat att inte stänga samhället igen. Det blir ganska tydligt med de nya reglerna om öppettider, som uppenbart skapar fler problem än de löser. Det borde vara mycket bättre att kontrollera trängseln på ställena, i stället för att tvinga ut tusentals människor på gatan vid midnatt. Vi skulle väl undvika trängsel, inte skapa den?

Grekland införde också nya reserestriktioner mot ett antal länder  på torsdagen. Det är förmodligen en effektiv men dyr åtgärd. Även om bara tio procent av de nyupptäckta fallen är importerade så är det bara tio procent av de ankommande som testas, så risken är att antalet fall i verkligheten är mycket större. Samtidigt är det bara misstänkta fall och sjukvårdsanställda greker som testas, så det finns även här ett stort antal oupptäckta fall. Grekland har hittills genomfört 680 000 tester, varav minst 300 000 vid gränserna. Det betyder att bara några procent av grekerna är testade, mot 10 procent av dem som kommer in i landet. Frågan är vad som händer om Grekland börjar masstesta? Hur många fall upptäcker de då?

Inställd charter

Det grymtas en hel del i sociala medier över beslutet att alla som kommer från Sverige måste ha med sig ett högst 72 timmar gammalt negativt Covid-19-test för att bli insläppta. Ving har ställt in alla resor till Grekland efter 17 augusti.

Själv hör jag till dem som tidigt förordade obligatorisk testning direkt när gränserna öppnade. Det hade gett charterbolag och flygbolag möjlighet att med god framförhållning organisera tester för sina kunder. Jag blev ledsen när Grekland gick över från att testa alla från Sverige till slumpvisa tester.

Med obligatorisk testning hade vi sluppit den tröttsamma diskussionen om sommarens resande. Jag är numera testad för både pågående infektion och antikroppar. Det betyder att jag ingår i den stora majoritet av världens befolkning som kan smittas, oavsett var i världen jag befinner mig. Det är bara jag själv som kan se till att undvika smitta. Nattstängda barer hjälper mig inte.

Många har munskyddet på hakan

Ju längre vi vistas i Chania, desto mer inser vi hur många som struntar i reglerna, särskilt de regler som handlar om munskydd och avstånd. Det är definitivt fler som lämnar näsan bar än som inte gör det och då blir munskydden totalt meningslösa, de kunde lika gärna vara utan. Många har också munskyddet på hakan eller runt halsen. Jag har av integritetsskäl låtit bli att ta bilder. En barägare och vän använde munskyddet helt korrekt men tog av det när jag ville ta en bild. Jag tänker inte publicera den bilden heller.

En del turister struntar också i att sätta på sig munskydd när de går in i butiker, men framför allt börjat trängseln i gränderna bli så påtaglig att vi numera ofta har munskydd även utomhus. Jag vet inte hur turisterna tänker (en del av dem är svenskar). Kanske bygger hela charterkonceptet på att man inte ska behöva tänka? Vi tar på munskydden när vi går in i butiker och möter ofta anställda som har näsan bar. När det blir trångt på gator och i gränder åker munskydden på. Då är vi i minoritet, bara några procent bär munskydd utomhus. Ofta hänger de runt hakan eller dinglar från ena örat.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: De i Sverige som vill ha lagstiftning om munskydd, kom hit på studiebesök! Och framför allt: börja använda munskydd själv, innan du kräver att andra ska göra det! Det är inte förbjudet någonstans. Ta personligt ansvar i stället för att kräva att andra ska göra det, så blir det bäst för alla.

Hemmakvällar

Vi trivs annars bra i Chania. Vi har ställt en gasolgrill på taket, så nu har vi ett komplett kök däruppe. Det har blivit långa kvällar under stjärnorna och fler ska det bli. På dagarna jobbar vi. Det är rätt OK. Med all trängsel i gränderna, munskydd som ska av och på i den fuktiga augustighettan, är det skönt att stänga in sig i ett luftkonditionerat hem. Men visst önskar vi att internet hade varit snabbare.

Vi blir kvar här några veckor till. Vi återkommer med fler rapporter från denna mycket annorlunda sommar i Chania.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: