fbpx

Βιβλιοπωλείο – Bokhandel i Grekland

Det här är andra delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Β. Β,β, uttalas Vita på grekiska. Det är förvirrande för oss, eftersom vårt alfabet är döpt efter de två första bokstäverna i det grekiska alfabetet. För att förvilla ytterligare hat grekiskan ingen bokstav alls för B utan kombinerar M och Π (Pi). Om det står “ΜΠΑΡ” på dörren kan du gå in och få en drink, eftersom det finns en bar innanför dörren.


Bokhandlarna är markerade med .


Efter denna utvikning är det dags för dagens ord: βιβλιοπωλείο (vivliopolio), som i bokhandel. I slutet av artikeln finns fyra boktips för dig som vill lära dig lite mer om Grekland eller lära dig lite grekiska.

Bokhandlaren på Nisyros

Statis, en av mina vänner på Nisyros, var bokhandlare (det kanske han är fortfarande, vi har inte haft kontakt sedan 2010). Jag brukade hänga hos honom ibland med en frappé och skvallra lite, eftersom han pratade hygglig engelska. Hos honom köpte vi böcker, tidningar, pennor och många andra saker. Vår son fick många födelsedagspresenter därifrån; väskor, målarböcker, färgkritor och annat, inslaget i det omslagspapper som också såldes där. Givetvis köpte vi också gratulationskortet där, samt sifferljuset att sätta på tårtan.

Bokhandlaren är fortfarande en viktig institution i Grekland, som länge har skyddats genom konkurrensbegränsande lagstiftning. Fast prissättning på böcker infördes 1997, nästan 30 år efter att Sverige hade avskaffat den. Målet var att bokhandlare på mindre orter och författare som inte var så kommersiellt gångbara skulle kunna överleva med hjälp av höga marginaler på bästsäljarna. Sedan 2014 har lagen ändrats, nu får bokhandlarna lämna rabatter på de fasta priserna. Bokhandeln på bilden är Atlantis Bookstore i Oia på Santorini, som många anser är världens bästa bokhandel.

Fastprissättningen och etableringskontrollen gjorde de lokala boklådorna till små men säkra födkrokar. Byns bokhandlare hade monopol på skolböcker och kunde sälja klassuppsättningar av dem varje år, eftersom de ständigt kom med nya upplagor för att småsyskonen inte skulle kunna ärva böckerna.

Statis tog varje morgon sin flakmoped till hamnen och mötte båten, som medförde färska tidningar och tidskrifter. Med sig hade han de osålda exemplar som förlagen var skyldiga att ta tillbaka. Några utlänningar som bosatt sig på ön brukade möta upp i hamnen för att slippa vänta på de tidningar han beställde åt dem. En god vän brukade bära hem en minst en vecka gammal Irish Times. Vi struntade i den servicen, eftersom vi läste nyheter på nätet redan 1997. 

Bokhandlarna överlevde krisen och internet

Den samlade kraften i internets utveckling och den grekiska krisen borde ha fått förödande konsekvenser för bokhandlarna. Och visst, en av de största kedjorna gick omkull, medan andra krympte ihop till några få butiker. Men den totala katastrofen uteblev. Små, självständiga bokhandlare med specialiserat sortiment kunde dra nytta av låga hyror. Utgivningen av grekisk litteratur fortsatte, medan den utländska minskade kraftigt. Rättigheter, översättning och transporter kostar för mycket för förlagen, så de grekiska bokhandlarna tjänar mer pengar på grekiska böcker.

Chanias bokhandlare

Jag besöker nästan aldrig svenska boklådor, däremot går jag ofta till en av de många βιβλιοπωλεία som finns i Chania. Bokhandlaren i hamnen har mest turister som kunder, där köper vi grekiska kokböcker och engelskspråkiga böcker om Grekland. Bokhandlaren på Chalidon, huvudgatan i Gamla Stan, använder vi mest för att köpa kontors- och skrivmaterial. På Kidonias, mittemot stadshuset, finns en bokhandel med bra utbud av skönlitteratur och i den stora butiken på Andrea Papandreou, ovanför fotbollsstadion, beställde vi läroböckerna till vår kurs i grekiska. Där är vi numera medlemmar och får rabatt. Det finns också ett par trevliga bokhandlare på Daskaloggiannis i Splanzia. Alla är utmärkta på kartan ovan.

Castafiores Juveler på Grekiska. Foto: John Göransson

De flesta av de böcker vi köper i Grekland stannar där. Men några tar vi hem till Sverige, främst de vi har köpt för att lära oss grekiska eller för att lära oss mer om Grekland. Bland dem finns ett par grekiska Tintinalbum som numera ingår i min ganska omfattande samling av Tintin-saker.

Helikopterrånet på Grekiska

I somras gav sig hustrun, för att kunna öva på sin grekiska, på jakt efter en hyggligt lättläst roman på Grekiska, som också skulle finnas utgiven som talbok på svenska. Detta begränsade sökområdet väsentligt, men hon hittade till slut “Helikopterrånet”, eller “Ι Ληστεια με το Ελικοπτερο” (I Listia me to Elikoptero) skriven av hennes förra chef Jonas Bonnier. Det kan tilläggas att jag en gång har arbetat för det helikopterrånade värdetransportföretaget och att den värdedepå som utsattes för rånet ligger bara 15 minuters promenad från mitt kontor. Jag har varit där flera gånger. Slumpens skördar!

Jonas Bonnier, Helikopterrånet. Foto; John Göransson.

Fyra boktips

James Angelos, The Full Catastrophe

Den grekisk-amerikanska journalistens bok kom 2015, precis när Syriza hade tagit makten i Grekland. I boken beskriver han bakgrunden till den grekiska krisen. I förordet och efterordet beskrivs krisen, fram till nyvalet 2015, på ett utmärkt sätt. Resten av boken består av reportage som på olika sätt får läsaren att förstå hur Grekland hamnade där. Boken finns som engelsk ljudbok och e-bok på Storytel.

James Angelos, The Full Catastrophe. Foto: John Göransson.

Chris Moorey, A History of Crete

Denna tegelsten beskriver Kretas historia, från stenålder fram till modern tid. Den ger också många ingångar till Greklands historia, eftersom Kreta och Grekland har varit sammanflätade genom årtusenden. Boken kan beställas från Amazon.

Dessa rosiga kinder lärde grekiska barn läsa i 30 år.
Här byggs det hus på 50-talet.

Alfavitario / Aλφαβητάριο.

Av Iannelis Ioannis & Kostas Grammatopoulos Mor Ror. Far är Rar. Det här är den grekiska motsvarigheten till vår klassiska ABC-bok för lågstadiet. Den kom ut redan 1955 och användes i undervisningen fram till 1974, så alla greker födda efter kriget fram till 1968 lärde sig läsa med hjälp av den. Den och del 2 i serien var de första böckerna vi köpte på grekiska. I dag finns de i vårt hus i Chania. Här kan du läsa dem online.

Arkas, Ja till allt / Αρκάς, Ναι σε όλα

Arkas är Greklands mest kända serietecknare. Han är också den mest okända, eftersom han aldrig har avslöjat sin verkliga identitet. Hans teckningar finns i flera olika tidningar och han har också en hemsida där man kan beställa hans album. Normalt är hans skämtteckningar opolitiska men i det senaste albumet “Ja till allt”, som kom 2018, kan man mer än ana kritik mot Syrizaregeringen. Bra språkövningar, man kan stava sig igenom pratbubblorna och ibland belönas med ett skratt. Nedan några fria översättningar av Profetens ord.

One thought on “Βιβλιοπωλείο – Bokhandel i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: