fbpx

Hur blir det med Greklandsresandet framöver?

Nu har vi lagt den katastrofala sommarsäsongen bakom oss. Det allra flesta avstod från att åka till Grekland, många planerar att resa 2021 i stället. Men hur blir det? När kommer greklandsresandet att bli normalt igen, om det någonsin blir det? Vi har tittat på vad branschen och medierna i Grekland tror om saken.


När detta skrivs i början av oktober är Grekland ett land med relativt låg smittspridning och relativt hårda restriktioner. Även om spridningen har ökat jämfört med före sommaren så är den inte i närheten av länder som Spanien, Frankrike och Holland.

Däremot är restriktionerna, åtminstone lokalt, bland de hårdaste i Europa. En stor del av befolkningen i landet lever i samhällen där allt stänger vid midnatt, där man måste ha munskydd inomhus och utomhus, där folksamlingar över nio personer är förbjudna.

Vi behöver inte Santa Run. Foto: John Göransson.

Kravet på virustest för inresa är avskaffat, men vi måste ställa oss frågan: Vill vi resa till Grekland så länge restriktionerna gäller? Vi själva resonerar så här: Så länge kravet på munskydd utomhus är kvar och allt stänger vid midnatt så stannar vi hemma. Vi hade inte särskilt roligt den sista veckan i augusti. Det innebär att detta kan bli den första julen sedan 2013 som vi inte firar i Grekland. Det innebär också att det kan bli den första julen sedan 2007 som vi firar i Sverige. Vi vill helst åka och vi kan leva med att Santa Run blir inställt.

Hur blir det 2021?

Nog om oss. De allra flesta firar inte jul i Grekland utan gör sig redo för sommarsäsongen 2021. Hur blir det då?

Flyget

Flygbranschen jagar nu desperat lösningar för att få fart på verksamheten. Den modell den förespråkar är obligatoriska covid-tester före avresan för alla som kommer från länder med stor smittspridning. Antingen som det var i somras, med tester gjorda senast 72 timmar innan avresa eller med snabbtester på flygplasterna. I dag finns det tester som ger svar på ett par timmar så det är fullt möjligt.

Färre kommer att välja biljetter som inte går att avboka, om inte flygbolagen håller fast vid de generösa avboknignsreglerna.

Kravet pp munskydd på flyget kommer att finnas kvar länge. Foto: John Göransson.

De finns skäl att anta att IATA, som flygbranschens globala organisation heter, kommer att lyckas driva igenom detta, eftersom det handlar om miljoner arbetstillfällen runtom i världen. Kravet på munskydd på flygplatser och flygplan lär hänga i länge. Vi hoppas också att flygbolagen fortsätter att träna resenärerna i konsten att gå av och på flygplan utan att trängas.

Grekland

Om pandemin har bromsat upp nästa år så kommer Grekland att satsa allt på att locka turister till landet 2021. Problemet är att det kommer alla andra länder också att göra, så i bästa fall kan Grekland räkna med att få behålla sina marknadsandelar. Problemet är att Greklands regering gjorde en hel del ”antireklam” i somras, genom att fatta beslut med väldigt kort varsel, som fick stora konsekvenser för resenärerna. Ingen vill riskera att åka ut till flygplatsen och få veta att planet är inställt, ingen vill några dagar innan avresan få beskedet att de måste hitta ett sätt att covidtesta sig inför en resa de bokade för flera månader sedan. En god vän från Israel berättade att han var tvungen att köra mellan hemmet i Haifa och Tel Aviv kvällen innan avresan för att hinna testa sig. Det blev 22 mil bakom ratten innan det var dags att åka till flygplatsen.

Provtagningsbås på Atens flygplats. Foto: John Göransson.

Den grekiska regeringen måste göra det troligt att de villkor som gäller när resan bokas kommer att gälla när resan genomförs. I juni talade regeringen om att ”nu är gränsen öppen, nu börjar säsongen” för att en månad senare slå till med hårda restriktioner. ”Hade vi vetat detta från början så hade vi stannat hemma” var en ganska vanlig reaktion.

Charterbolagen

Charterbolagen kommer sannolikt att satsa hårt på att få fart på verksamheten nästa år. Frågan är om de lyckas. Sommarens trend att koncentrera utbudet till de största destinationerna kommer förmodligen att fortsätta. Charterbolagen har kämpat hårt för att behålla kundernas förtroende, genom generösa avbeställningsregler och annat. Ving gjorde bort sig genom att stänga hela Greklandsprogrammet när kravet på Covidtester kom, medan TUI och Apollo löste problemet åt resenärerna. Men alla avbokningar, försenade återbetalningar och annat har satt kundernas lojalitet på svåra prov. De kommer förmodligen inte att ändra sitt erbjudande, det har de inte gjort på allvar sedan de började sälja flygstolar för 30 år sedan och introducerade all inclusice runt millenieskiftet.

Slutsatsen är enkel: det som hände 2020 kommer att snabba på utvecklingen mot mer individuellt resande. Charterbranschens argument är att det är säkert, bekvämt och enkelt. De som reste individuellt till Grekland i somras slapp de flesta av de problem som drabbade charterresenärerna.

Grekerna

Vi kommer att vara väldigt välkomna till Grekland nästa år. Grekerna kan inte ens föreställa sig en sommar till utan turistintäkter. Visst talar ekonomerna om att 2021 kommer att generera lägre intäkter än rekordåret 2019, men den grekiska turistnäringen kommer att kriga om varenda euro och det skulle inte förvåna mig om 2021 blir ett riktigt bra år (undantaget charter och kryssningar), under förutsättning att de hårdaste restriktionerna är avskaffade.

Framtiden

Många representanter för den grekiska turistnäringen pratar om behovet av en nystart. Mindre massturism, mindre all inclusive, mer hållbart, mer all exclusive. Mindre skräp, mer kvalitet. Precis som våra vanor på andra områden förändras i grunden och för alltid av coronaviruset både tror och hoppas branschen på denna förändring för den grekiska turismen, där i dag bara tre turistkronor av tio hamnar i Grekland medan resten hamnar hos charterbolag, utländska hotellägare och andra aktörer.

One thought on “Hur blir det med Greklandsresandet framöver?

  • 4 oktober, 2020 kl. 15:25
    Permalänk

    Klarsynt och relevanta frågeställningar samt slutsatser.

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: