fbpx

Domen föll mot de grekiska nazisterna

Magda Fyssa, en mor som 2013 förlorade sin son, höjer jublande armarna mot skyn och skriker ”Pavlos gjorde det! Min son!” Hon har just fått beskedet att de nazister som beställde mordet och genomförde det har lidit ett totalt nederlag i domstolen, efter en rättegång som har pågått i fem år. Nästan hela Grekland jublade med henne. Ett mörkt kapitel i Greklands historia är över.

15 000 samlades utanför domstolen

Omkring 15 000 människor hade samlats utanför domstolen för att vänta på domen. Rättens beslut var att det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning opererade som en kriminell organisation. Partiledaren Nikos Michaloliakos och sex andra före detta parlamentsledamöter dömdes för att ha lett denna kriminella organisation, som en gång var Greklands tredje största parti. Resten dömdes för att ha deltagit i den kriminella verksamheten, som har bestått av mord, mordförsök och grov misshandel.

Utanför domstolen.

När nyheten kom utbröt jubel i folkmassan utanför domstolen. Några kastade molotovkocktails och stenar, polisen svarade med tårgas och vattenkanoner. I övrigt var demonstrationen fredlig.

Ett mord, flera fall av svår misshandel

Möte med Gyllene Gryning. Det är över nu!

Rättegången handlade om fyra olika fall som hade slagits samman till ett mål: Knivmordet på rapparen Pavlos Fryssas 2013, överfallet på en egyptisk fiskare 2012, flera attacker mot vänsteraktivister 2013 och om Gyllene Gryning opererade som en kriminell organisation. 68 personer stod åtalade, bland dem 18 före detta parlamentsledamöter för det nazistiska partiet, som bildades 1980 och som med hjälp av den ekonomiska krisen kunde växa till Greklands tredje största parti med representation i såväl det grekiska parlamentet som i EU-parlamentet.

Domen föll också mot partianhängaren Giorgos Roupakias för mordet på Pavlos Fyssas. Ytterligare 15 personer dömdes för medhjälp till mordet.

Fyssas mamma stoppade nazisterna

Pavlos Fyssas mamma Magda Fyssa har varit med på nästan varje rättegångsdag de senaste fem åren. Många greker hävdar att det är hennes kamp som har lett fram till att Gyllene Gryning blev utröstad ur parlamentet i juli 2019. Utan henne, säger de, hade också rättegången kunnat sluta med att partiledningen undgick rättvisan. Hon borde nomineras till Nobels fredspris!

Alla fem som åtalats för överfallet på den egyptiske fiskaren befanns skyldiga, samt fyra som åtalats för mordförsök på vänsteraktivister. Det innebar att domar föll på alla fyra punkter, en total seger för åklagarsidan.

När domstolen meddelat sitt beslut började pläderingarna inför fastställandet av straffen. Den processen förväntas pågå i flera dagar.

Säkerheten runt domstolen var hög, med 2 000 poliser, drönare och en polishelikopter, rapporterar AP. Representanter för partier från hela det politiska spektrat, från regeringspartiet Nea Demokratia till kommunistpartiet KKE fanns också utanför domstolen.

”Demokratin har segrat i dag. Det är upp till oss alla att den vinner varje dag”, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett uttalande efter domslutet.

Stötesetenen för domstolen var att ta ställning till om våldet kunde kopplas till Gyllene Grynings ledning. Förundersökningen pekade på att partiet opererade som en paramilitär grupp, med ordergivning från partiledningen till lokalavdelningar och våldsamma grupper som utförde brutala våldsattacker mot främst migranter. Partiledningen har förnekat detta och hävdat att de är offer för en konspiration.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: