fbpx

Det grekiska nazistpartiets uppgång och fall

Den 18 september 2013 mördades den 34-årige rapparen och vänsteraktivisten Pavlos Fyssas. Mordvapnet var en kniv och mördaren var Giorgos Roupakias, anhängare till det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning. Det skulle senare visa sig att partiets ledning hade beställt mordet. Det skulle bli början till slutet för Gyllene Gryning, men det var nog ingen som då trodde att det skulle ta mer än sju år att sätta punkt för den grekiska nazismen. Här är historien om Gyllene Grynings uppgång och fall. Kanske blir 7 oktober Greklands nya Oxi-dag?

Poster vid Athens Tekniska högskola. Foto Nagarjun Kandukuru, från Wikimedia Commons.

”Låt mig vara, jag är en av er”, sade Giorgos Roupakias när han greps av polisen”. ”Är du polis?”, frågade den polis som först kom till platsen.”Nej, jag är Gyllene Gryning.” , svarade han.

Fotboll och politik

Gyllene Gryning bildades för 35 år sedan. En del av deras idéer om Greklands och det grekiska folkets överlägsenhet omfattades av väldigt många greker, men de mer extrema delarna i ideologin skrämde till en början bort de flesta väljarna. Partiet gick under några år ihop med ett annat och återupptog inte sina politiska aktiviteter förrän 2007. Däremot ägnade sig anhängarna och deras hangaround-klubb, fotbollshuliganfirman Galazia Stratia, sig åt brutala våldsdåd mot framför allt invandrare i anslutning till fotbollslandskamper.

När krisen bröt ut 2009 hamnade partiet i medvind. Ett land som bara några år tidigare varit ett under av ekonomisk tillväxt, arrangerat ett OS, vunnit Fotbolls-EM och Eurovision Song Contest blev i ett slag Europas mest skuldsatta, satta under förmyndarskap av de utländska långivarna. Samtidigt började flyktingar strömma in i landet, en del av dem försörjde sig med narkotikahandel och annan brottslighet. I valet 2010 fick Gyllene Gryning 5,3 procent av rösterna i Aten och tog plats i fullmäktige.

Starkt stöd bland poliser

Grekiska poliser, särskilt i Aten, blev snabbt en av hörnpelarna i Gyllene Gryning. De hade länge fört en ojämn kamp mot vänsteraktivister och knarkhandlare i Exarchia och Omonia, nu fanns ett parti som stod på deras sida. En undersökning efter valet 2012 visade att stödet för Gyllene Gryning var mycket större i de vallokaler dit polis, militär och brandkår var hänvisade för att avlägga sina röster. Detta ledde till en omfattande jakt på nazister i poliskåren och i slutet på 2013 sade civilminister Nikos Dendias att den reguljära polisen i Aten inte skulle utreda brott begångna av Gyllene Gryning, eftersom ”partiet hade infiltrerat poliskåren”.

Egentligen otänkbart med nazister i Grekland

Egentligen borde det ha varit otänkbart att ett nazistiskt parti skulle få gehör hos grekiska nationalister. Grekerna hade kämpat hårt och lidit svårt under naziockupationen och de flesta trodde att det skulle innebära ett vaccin mot nynazism i landet. Men eftersom Gyllene Grynings ledning förnekade att partiet var nazistiskt började alltfler sympatisera med det, trots att allt partiet skrev och sade stämde till 100% överens med nazismens ideologi och tankevärld. Till och med deras partisymbol var alldeles för lik den nazistiska för att det ska kunna vara en slump. Gyllene Gryning fick förstås byta ut ”den ariska rasen” mot ”den helleniska rasen”, annars var allt sig likt. Man kan undra hur de gick när partiet mötte andra europeiska nynazister, som alla hävdade att just deras ”ras” var den högst stående.

Nazister? Förmodligen.

Om man studerar Wikipedias uppräkning av idéer som partiet stod bakom så blir det tydligt att partiet var nazistiskt. Samtidigt förstår man vilka som drogs till det. En del av de här idéerna har ganska brett stöd bland grekerna, medan andra bara har stöd av de mest extrema grupperna.

 • Metaxism – Metaxas var en ultranationalistisk diktator som styrde Grekland fram till nazistockupationen (ironiskt nog är det hans nej till Mussolinis ambassadör som Grekland firar varje år på OXI-dagen)
 • Stöd för den militärjunta som styrde Grekland 1967-1974
 • Grekisk ultranationalism – idén om att det grekiska folket är överlägset andra folkslag, eftersom det härstammar från hellenerna
 • Megali Idéa, Den stora idén – idén om att alla områden som var grekiskspråkiga före 1923 (bland annat Cypern, östra Turkiet och delar av Albanien) ska införlivas med Grekland.
 • Ekonomisk nationalism – egen valuta, skyddstullar, statsstödd inhemsk industri…
 • Hård euroskepticism – Grekland skulle lämna Euron och EU.
 • Anti-Turkism – Hatet mot Turkiet är utbrett i Grekland och för många, över hela den politiska skalan, innefattar hatet även turkarna.
 • Nynazism (förnekades, men manifesterades i tal, ritualer och handling)
 • Homofobi
 • Nyfascism
 • Socialkonservatism
 • Nationalkonservatism
 • Högerpopulism
 • Anti-globalism
 • Antikommunism
 • Islamofobi
 • Antisemitism
 • Anti-immigration

In i parlamentet 2012

I valet i maj 2012 fick Gyllene Gryning 7 procent av rösterna och för första gången sedan andra världskriget hamnade ett nazistiskt parti i ett parlament. De 21 platserna reducerades efter nyvalet samma år till 18, men nu var saken klar. Ett nazistiskt och våldsamt parti satt med i Greklands lagstiftande församling.

En parlamentsledamot för Gyllene Gryning attackerar en annan parlamentsledamot i direktsändning i Grekiskt TV i juni 2012.

Den nya politiska positionen – parlamentsledamöter i Grekland är immuna mot åtal – sporrade partiledningen och medlemmarna att öka våldet på gatorna. Särskilda kvartersgrupper bildades, som bland annat ägnade sig åt brutala överfall på invandrare och vänsteraktivister, när de inte delade ut mat till fattiga grekiska pensionärer. Träningsläger arrangerades, där uniformerade partimedlemmar lärde sig stridsteknik och andra viktiga färdigheter för den politiska kampen. Partiet fick också betydligt mer pengar, eftersom det statliga partistödet regnade in.

Pavlos och Agnes Fyssas

Vändpunkten kom 18 september 2013. Mordet på Fyssas skapade en våg av raseri, såväl i Grekland som i resten av världen. Hur kunde en demokrati tillåta att nazister, i skydd av immunitet, skickade ut mördare på gator och torg? Det kom snabbt fram att mördaren hade använt sin rätt att ringa ett samtal till att ringa upp och prata med Gyllene Grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, som givetvis förnekade inblandning.

Redan här stod Pavlos Fyssas mor Agnes upp och krävde rättvisa för sin son, i det första av vad som skulle bli många hundra medieframträdanden. Alla nazistiska värderingar skulle långsamt krossas under tyngden av Greklands viktigaste värdering: En moders gränslösa kärlek till sin son.

Fyssas var långtifrån det första av Gyllene grynings offer. Bara några månader tidigare hade två män med koppling till Gyllene Gryning knivmördat en ung pakistanier på en gata i Aten. Redan året innan hade WordPress stängt partiets hemsida, sedan det hade publicerat ett dödshot mot journalisten Xenia Kounalaki, ett av flera hot mot journalister. Men med Pavlos och Agnes ändrades allt.

”Pavlo!” Agnes Fyssas när hon har fått höra domarna mot dem som mördade hennes son för mer än sju år sedan.

Tio dagar efter mordet på Fyssas, 28 september 2013, gjorde polisen koordinerade tillslag och grep partiledaren Nikolaos Michaloliakos, tre andra parlamentsledamöter samt ytterligare 13 partimedlemmar, misstänkta för att ha varit inblandade i mordet på Fyssas. Immuniteten var hävd.

”Ta det försiktigt, John!”

Den dagen befann jag mig i Chania för att hantera lite byråkrati kring vårt nyköpta hus. Jag gick till baren på kvällen och ville bjuda laget runt för att fira att nazistledarna hade gripits. Min vän hyssjade mig, tittade sig oroligt omkring och sade med dämpad röst ”Ta det försiktigt John! Du vet inte vilka som är här.” Ytterligare en insikt: du kan inte se på utsidan om någon är nazist. De kan till och med hänga på din stambar. Mitt raseri mot Gyllene Gryning växte. Det var inte OK att jag skulle behöva vara orolig och titta mig över axeln på väg hem från baren. Den oron levde många greker och migranter med runtom i Grekland och det gjorde mig förbannad.

Lång och långsam process

Nu skulle den långa och mödosamma resan, som slutade 7 oktober 2020, inledas. Till en början var det fart på utredningen, som svällde och kom att innefatta även andra våldsdöd mot migranter och vänsteraktivister. Till slut omfattade åtalet 68 personer, bland annat hela partiledningen och samtliga parlamentsledamöter. Rättegången har beskrivits som den största processen mot fascister i Europa sedan Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget. Polis och åklagare samlade in massor av bevis i form av vittnesmål, SMS och telefonsamtal mellan lokala partiledare och våldsverkare. Det blev uppenbart att partiet hade uppmanat till och rentav beordrat flera överfall.

Gyllene Gryning fortsatte att operera, en hel del av de häktades aktiviteter tog över av deras fruar och flickvänner. Men våldet minskade.

Tredje största parti

Rättegången inleddes 2015 men till en början gick det väldigt långsamt. Allmänt talade man om att Syriza försökte förhala processen, eftersom regeringen inte ville ge nazisterna plats i rampljuset, ens i en rättssal. En annan utbredd misstanke var att Syriza oroade sig för att det skulle innebära ett bakslag för partiet om åtalet om att Gyllene Gryning var en kriminell organisation resulterade i en dom. Syriza var en koalition av småpartier, en del av dem långt ut på vänsterkanten. Partiets kärnväljare kom till stor del från anarkister och vänsteraktivister, som inte ville råka ut för samma granskning som Gyllene Gryning. Politiskt våld är minst lika omfattande på den yttersta vänsterkanten.

Gyllene Gryning tappade ett par mandat men blev ändå tredje största parti i det nyval som hölls 2015, där vänsterpopulistiska Syriza skulle ta makten i koalition med ett högernationalistiskt parti. De enda värderingar de delade var att skulderna till de utländska långivarna EU, IMF och ECB skulle skrivas ner. Det var nog också den enda värdering de delade med Gyllene Gryning.

Mediernas intresse för den långsamma rättsprocessen skulle så småningom svalna. Men den ständigt svartklädda Agnes Fyssas var med på i stort sett varje rättegångsdag och stödet för henne växte långsamt till en folkrörelse. När åklagaren ville stryka formuleringen att Gyllene Gryning var en illegal organisation väckte det vrede bland människorättsorganisationer över hela världen, bland annat Amnesty International. När domen väl föll hette det att ”Gyllene Gryning hade opererat som en kriminell organisation. Därmed kunde partiledningen tvingas ta ansvar för de brott som hade begåtts i partiets namn.

När Nea Demokratia vann tillbaka regeringsmakten från Syriza i valet i juli 2019 fick Gyllene Gryning under tre procent av rösterna och fick lämna parlamentet. Nu finns bara två nazister kvar, i Europaparlamentet. De opererar som ”oberoende”.

Jag rapporterade om valresultatet i Expressen-TV, sedan firade vi. Inte valsegern, utan att nazisterna äntligen var borta från Parlamentet. De flesta var överens om att detta var Agnes Fyssas förtjänst. Hon hade påmint grekerna om att Pavlos Fyssas inte bara var en vänsteraktivist och rappare. Han var också son till en grekisk kvinna. Vem kan rösta på ett parti som tar ifrån en mor hennes son?

En annan orsak till valnederlaget var att det statliga partibidraget frös inne när åtalet väcktes. Gyllene Gryning hamnade snabbt i penningknipa och det fanns inga pengar till valarbete.

Partiet och rättegången föll nästan helt i glömska bakom coronavirus, flyktingkris och konflikt med Turkiet. När rätten till slut meddelade att den skulle avkunna dom 7 oktober 2020 vaknade grekerna och en massiv rörelse startade, med kravet att de åtalade skulle dömas för sina brott. Viktigast av allt: Gyllene Gryning skulle stämplas som en kriminell organisation. Brottslingar skulle aldrig mer kunna söka skydd bakom en partibeteckning!

Greklands nya Oxi-dag

När beslutet kom på tisdagsförmiddagen bröt jublet ut. Inte bara bland de 15 000 som väntade utanför domstolen utan i hela Grekland. Sociala media kokade av glädje. Vi deltog så gott vi kunde på nätet och publicerade den här artikeln för att sprida nyheten. på kvällen skålade vi i tsikoudia med vår grekiska vän, tillika språklärare. Vi kunde inte titta på bilden av en jublande Agnes Fyssas utan att det stockade sig i halsen och tårarna rann nerför våra kinder. Grekland hade åter besegrat nazismen! Detta var en seger de hårt prövade grekerna behövde. Låt den 7 oktober bli Greklands nya Oxi-dag!

Demonstranterna får besked om domstolens beslut.

Det är också en seger för hela Europa. Den grekiska domstolen har visat en klok och demokratisk väg som andra länder kan följa. Inte heller i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike eller Sverige ska brottslingar kunna söka skydd bakom partibeteckningar. Om man först uppmanar eller uppviglar sina anhängare till att misshandla och döda meningsmotståndare ska det inte räcka att efteråt svära sig fri och ”ta avstånd” från gärningarna. Organisationer med våld på programmet kan förbjudas, vare sig de är nazister eller djurrättsaktivister. Kunde Grekland så kan alla andra.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: