fbpx

Vinter i Grekland – paradis eller helvete?

Loading...
Loading...

Det är dags att bestämma sig. Ska vi åka till Grekland i vinter? För oss, som har ett hus där, är valet enkelt – vi åker om vi kan och om inte coronaviruset gör det meningslöst. För dem som funderar på att åka dit på jullovet eller sportlovet är det inte lika självklart. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med att vinterturista i Grekland.

Disclaimer: 2020 är allt annorlunda i hela världen, på grund av pandemin. Avvakta innan du bokar en resa i vinter och välj bara bland de resmål som har låg smitta. Du kan se det aktuella läget på den här kartan och här kan du läsa om vilka regler som gäller.

Av de runt 30 miljoner människor som besöker Grekland varje år är det bara några promille som gör det under vintermånaderna november-februari. De flesta av dem är förmodligen inte ens turister utan affärsmän, anhöriga, studenter med mera. Det är synd. Här är några jämförelser mellan våra två hem, i Stockholm och Chania:

  • På de drygt 2 veckor vi brukar vara på Kreta i december får vi 50 timmar mer dagsljus än om vi hade stannat hemma. Varje decemberdag i Chania är solen uppe i snitt 3 timmar och 33 minuter längre än i Stockholm.
  • I Stockholm i december pendlar dygnsmedeltemperaturen i december mellan -2o C och +2o C. I Chania pendlar den mellan +12o C och +17o C.
  • Den varmaste decemberdagen vi har upplevt i Chania var det +26o Cpå dagen och +24o C vid midnatt. Det var nyårsafton 2009.
  • Vi får åtminstone 100 timmar mer solsken i Chania än i Stockholm i december.
  • Vill vi ha en vit jul tar vi bussen till Omalos, som ligger drygt 1 000 meter över havet. Där är det alltid snö i december.
  • Vill vi bada så brukar vattentemperaturen i havet utanför Chaina ligga på runt 17 grader i december. Vattnet runt Stockholm är antingen iskallt eller istäckt i december
  • I Chanias hamn är det ofta fullt på uteserveringarna i december. I Stockholm finns det inga uteserveringar i december.

Vädret

Hamnen i Chania, 2 januari 2020. Foto: En mycket blöt John Göransson

Vi har varit i Grekland på vintern ganska många gånger nu. Mest på Kreta, eftersom det är där vi har vårt hus. Den vanligaste frågan vi får när vi kommer hem är ”Hur var vädret?” Vi svarar oftast ”Bättre än här – tror vi”. Ska man åka till Kreta på vintern får man inte bry sig för mycket om vädret. Det kan vara bra, det kan vara förskräckligt.

Generellt är Grekland på vintern mycket kallare än på sommaren. Det kommer mycket mer nederbörd och det blåser mer. I norr snöar det, i söder regnar det, även om det ibland, senast 2019, kan komma snö också. På Kreta ligger snön meterdjup uppe i bergen, medan vi som bor vid kusten sällan ser snö. Det går att bada, om man är van vid att bada i Sverige. Räkna med att temperaturen i havet kan gå ned till 15 grader på Kreta, kallare i norr.

Väderdata

Solnedgång över Chania, nyårsdagen 2020. Foto: John Göransson.

Vi har lånat lite väderdata från weather-and-climate.com

Aten

Medeltemp

Average water temperatures in Thessaloniki, Greece

Nederbörd

Average precipitation (rain/snow) in Thessaloniki, Greece

Antal dagar med regn

Average rainy days (rain/snow) in Thessaloniki, Greece

Thessaloniki

Medeltemp

Average water temperatures in Athens, Greece

Nederbörd

Average precipitation (rain/snow) in Athens, Greece

Antal dagar med regn

Average rainy days (rain/snow) in Athens, Greece

Chania

Genomsnittlig lägsta och högsta temperatur

Average min and max temperatures in Chania Town, Greece

Antal soltimmar

Average monthly sunhours in Chania Town, Greece

Genomsnittlig nederbörd

Average precipitation (rain/snow) in Chania Town, Greece

Rhodos stad

Genomsnittlig lägsta och högsta temperatur

Average min and max temperatures in Rhodes Town, Greece

Antal soltimmar

Average percent of sunshine in Rhodes Town, Greece

Genomsnittlig nederbörd

Average precipitation (rain/snow) in Rhodes Town, Greece

Vattentemperatur

Average water temperatures in Rhodes Town, Greece

Fördelar med vintervädret

Det är inte bara av ondo att det är kallare och regnigare på vintern (blåsten har inga fördelar). När solen kommer fram är det riktigt behagligt att sitta mot en husvägg och sola näsan, under sommarmånaderna hade det varit olidligt. Regnet får naturen att vakna efter sommartorkan och det finns gott om vatten. Vår erfarenhet efter tio vintrar i Chania är att det oftast är solsken ett par timmar varje dag och att det nästan alltid är några dagar med riktigt bra väder. Sådana dagar är Grekland som allra vackrast!

Nackdelar med vintervädret

Det är inte alls ovanligt att vädret blir riktigt hårt på vintern. Regnet vräker ner som en dusch, stormen viner, åskan går. Att ta sig till affären och handla blir ett äventyr, att promenera i hamnen blir livsfarligt. Kylan kryper in till benet i de ofta dåligt uppvärmda husen. Ska du bo på hotell i Grekland på vintern, försäkra dig om att rummen har bra uppvärmning. Senast vi gjorde det tog vi med en liten värmefläkt hemifrån, den kom till användning.

Transportmöjligheterna

Buss-statione i Chania, 8 januari 2017.

Det kan vara omständligt att ta sig till Grekland på vintern, om du inte vill till Aten eller Thessaloniki, dit det går ett par direktflyg i veckan från Sverige. Trots att bara tre promille av alla utlänningar som landar på Kreta gör det på vintern så är det ofta rätt fullt på planen, i synnerhet runt jul. På vintern landar det bara fyra plan om dagen på Chanias flygplats, alla är inrikes (tre från Aten och ett från Thessaloniki). På sommaren landar det varje dag omkring 30 plan på Chanias flygplats, huvuddelen är Charter och lågprisflyg från Europa. Båtluffa på vintern – glöm det om du inte har väldigt gott om tid, starka nerver och saknar anlag för sjösjuka.

Bussar och tåg går ungefär som vanligt, utom på sträckor som mest trafikeras av turister. Men eftersom massturismen har sina egna bussar är skillnaden ganska liten.

Färjetrafiken är kraftigt reducerad. Dessutom är det inte alls ovanligt att båtarna blir kvar vid kaj på grund av dåligt väder. Senast vi flög hem från Chania var all färjetrafik inställd och även om vår flygresa var rena mardrömmen så kom vi fram. Vi avråder från att resa till öar utan flygplats på vintern, om, du inte har väldigt gott om tid.

Servicen

Lunch i Spili 21 december 2018. Foto: John Göransson.

På turistorterna ligger allt i princip nere på vintern. I norra Grekland och på Pelionhalvön finns skidanläggningar som lever upp på vintern, men allt som handlar om sol och bad är igenbommat.

I städerna är det däremot full fart. Om du vill slippa turistfällor, trängsel och tingeltangel ska du åka till Grekland mellan november och mars. Några av våra bästa minnen från Greklandhar vi från vintern.

Grekland har potential att bli ett året runt-mål. Människor reser till London, Rom, Paris, Berlin, Prag, Budapest och andra platser på vintern, trots att de har ännu sämre väder. Varför inte testa Aten, Thessaloniki, Chania eller Volos nästa gång? Då får du lära känna det riktiga Grekland, inte det som marknadsförs i turistbroschyrer!

Tio för och emot Grekland på vintern

Fava, bröd och vin. En enkel måltid i Chania 30 december 2019.
FörEmot
Svalare och grönareKallare och blötare
Färre turister, mindre trängselFärre turister, mycket är stängt
Ingen risk för värmeböljor, torka och bränderRisk för köldknäppar, storm och skyfall
Fler soltimmar än i SverigeFärre soltimmar än på sommaren
Längre dagar än i SverigeKortare dagar än på sommaren
Större chans att uppleva ”det riktiga” Grekland”Sämre kommunikationer
Turistfällorna har stängtInte läge för öluffning
Bra tid att vandraKallt i vattnet
Säsong för rotfrukter, apelsiner, kastanjer och mycket annatInte säsong för tomater aubergine, gurka, fikon och mycket annat
Bra tid för stadsturism, mat- och dryckesupplevelser och umgänge med lokalbefolknignenDåligt tid för sol och bad, turistresturanger och umgänge med andra turister

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: