fbpx

Hur blir det med den grekiska julen?

Loading...
Loading...

Det främsta samtalsämnet i Grekland just nu på första advent är givetvis julen. Kommer vi att vara i lockdown över jul? Om inte, när släpps vi ut? Vad kommer att vara öppet och vad kommer att vara stängt? Grekland All Exclusive har sammanställt alla scenarier.


Uppdaterad 30 november.

Detta är en fördjupande artikel. Den senaste informationen om Covid-19 i Grekland hittar du alltid här.

När Grekland för andra gången sattes i lockdown 7 november sade regeringen att den skulle gälla till 30 november. Dessvärre fortsatte smittspridningen att öka och datumet flyttades fram till 7 december. Det stod snabbt klart att inte heller det datumet skulle hålla. Antalet döda är rekordstort, sjukvården är under hård press. Även om antalet smittade har börjat minska är det mycket långt kvar till den ”gröna” nivån, som slogs fast när regeringen i oktober presenterade sin nya ”hållbara” strategi för pandemibekämpning. Den strategin övergavs efter bara några veckor.

”Titta på data, inte på datum”

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis uppmanade på måndagens regeringssammanträde sina ministrar ”att snarare titta på data än på datum”. Han beskrev läget som ”marginellt bättre” men tillade att Grekland ännu har ”tuffa dagar” framför sig.

Han antydde att det är sannolikt att lockdown förlängs bortom 7 december. Målet är att så många greker som möjligt ska förbli friska till dess ett vaccin är tillgängligt, menade han.

”Vägen kan synas längre, men den kommer att vara säkrare”, sade Mitsotakis.

Scenario 1: En veckas paus

Ett scenario som enligt grekiska medier har diskuterats är att ta en veckas paus från en del av restriktionerna. I detta scenario öppnar för- och lågstadieskolorna mellan 14 och 21 december, samtidigt som butikerna öppnar, så att familjerna hinner förbereda julfirandet.

Scenario 2: Öppna i två steg

Det scenario som de flesta, hittills har trott på innebär att restriktionerna lyfts succesivt, med början 7 december. Först öppnar för- och lågstadieskolorna, sedan butikerna och sist restauranger, caféer och barer. Dessvärre har den senaste veckans svåra situation, med rekordstort antal döda och mer än 600 patienter i respirator, dämpat förväntningarna. Nu börjar många frukta att julen, precis som påsken, får firas i Lockdown.

Den röda linjen är antalet döda (höger axel), den Blå är antalet smittade (vänster axel). De prickade linjerna är trendlinjer. Diagram: Grekland All Exclusive, källa EDCD.

Scenario 3: Öppna de minst drabbade regionerna först

Smittspridningen i Grekland ser väldigt olika ut i olika regioner. Norra Grekland är värst, samtidigt som smittspridningen är låg på andra håll. Detta har satt fart på diskussioner om att börja med att lätta på restriktionerna för de minst drabbade regionerna. Mot det talar flera överraskande utbrott av klustersmitta i tidigare relativt förskonade delar av landet.

Scenario 4: Lockdown till dess vaccinet kommer

Efter Mitsotakis uttalande på måndagen öppnades för ett nytt scenario: Lockdown fortsätter till dess vaccinationerna kommer igång. Planen är att Grekland ska börja vaccinera sina medborgare i början av 2021.

Julfirande med högst två familjer

Hur det än blir så kommer julfirandet att vara kringgärdat av hårda restriktioner. Premiärminister Mitsotakis sade i lördags att grekerna ska förbereda sig på en väldigt annorlunda jul.

”Vi måste till varje pris undvika att träffas i hemmet, eftersom det är det farligaste sättet att sprida viruset. Vi kommer bara att tillåta att högst två familjer firar jul tillsammans. Välj vilken familj ni vill fira jul med, vi kommer att vara väldigt bestämda på den här punkten”, sade Mitsotakis.

Det betyder att, lockdown eller ej, så kommer alla regler om munskydd, avstånd, folksamlingar och annat att kvarstå, sannolikt på ungefär samma nivå som i Sverige. Skillnaden är att här är det mesta rekommendationer, i Grekland är det lag.

Inga marginaler i vården

Politiker och epidemiologer är överens om en sak: Den dag restriktionerna lättar kommer smittspridningen att öka. Väldigt få greker har antikroppar och vädret skyndar på spridningen. Därför är det viktigt att det finns marginaler i sjukvården, det finns det inte nu. I hela Grekland är 88 procent av alla IVA-platser upptagna, i Thessaloniki är det 100 procent.

Allt vi vet är att vi inte vet, för använda den grekiske filosofen Sokrates ord. En grekisk folksjukdom är dessvärre att uttala sig tvärsäkert om sådant man inte har en aning om. Det är därför viktigt att förstå att mycket av det som sägs och skrivs, i synnerhet i sociala media, är rena spekulationerna och inte sällan rena lögner. I våras var pandemin omgärdad av ganska lite konspirationsteorier och falska nyheter. Så är det inte längre. ”Mamma har en kompis som är sjuksköterska och hon sade att…” Han som körde mig i taxin berättade att…” Två autentiska citat, som båda mynnade ut i felaktiga uppgifter och falsk information.

Misstro och regelbrott

Grekland All Exclusive försöker rapportera objektivt, utan att hemfalla år vare sig falska förhoppningar eller domedagsprofetior. Detta är vad vi vet:

  • När Grekland sattes i lockdown i våras var antalet smittade och döda en bråkdel av dagens nivå. Att regeringen över huvud taget diskuterar att lätta på restriktionerna, samtidigt som landet har fler dödsfall än Sverige hade i våras, tyder på att den har insett att grekerna och ekonomin inte klarar så mycket mer.
  • Grekernas inställning till denna andra lockdown är betydligt mindre positiv. En undersökning från i oktober visade att mer än 40 procent av grekerna tror att regeringen överdriver dödstalen på ett ”omfattande och medvetet sätt”. Grekland All Exclusive har talat mer flera greker som tror det.
  • Många greker bryter mot restriktionerna. Våra Instagramflöden är fulla av bilder från hemmafester och andra överträdelser. Vänner vi pratar med vittnar om samma sak.
  • Först blev karnevalerna inställda, sedan Nationaldagen 25 mars och Påsken firades i lockdown. Panagia, den viktiga högtiden 15 augusti, blev inställd, På Oxi-dagen 17 november förbjöds folksamlingar över 3 personer.

Orkar grekerna med en jul i lockdown?

Frågan är: Klarar grekerna att fira jul i lockdown? Kommer regeringen att tvinga dem att göra det, eller kommer den att lätta på restriktionerna även om det leder till fler dödsfall? Mitsotakis har lovat att återkomma med svar i slutet av nästa vecka. Men det är en deadline som redan har flyttats fram flera gånger.

Allt om pandemiläget i Grekland och vilka regler som gäller just nu kan du läsa om här.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: