fbpx

Kommer vi till Grekland i sommar? (uppdatering)

Tre frågor alla Greklandsälskare ställer just nu: Kommer jag att kunna resa till Grekland i sommar? Kommer jag att vilja resa till Grekland i sommar? Kommer jag att vara välkommen? Grekland All Exclusive har analyserat all tillgänglig information och försöker här svara på frågorna.

Den här artikeln publicerades ursprungligen 5 februari. Den här uppdateringen gjordes 10 april.

Den här artikeln handlar i första hand om turism. Den handlar inte så mycket om människor som bor i Grekland, som har en bostad i Grekland eller andra som inte reser till Grekland som turister. Det är egentligen ganska självklart, men påpekas ändå, på förekommen anledning, som det brukar heta.

Du vet väl att det på greklandallexclusive.com finns dagliga uppdateringar om Covid-19? Nyheter, statistik, restriktioner, inreseregler… allt på ett ställe.


Kommer jag att kunna resa?

Just nu talar det mesta för det. Däremot kan det vara svårare att resa förrän tidigast i maj. Nyligen deklarerade Greklands regering att turistsäsongen kommer att starta 14 maj. Givetvis är datumet preliminärt, det är Covid-19 och vaccinationerna som bestämmer tidtabellen.

Just nu är smittspridningen på rekordnivå i Grekland, med många inlagda på sjukhus och många döda. Om trycket på sjukvården är lika högt i maj är det tveksamt om regeringen kommer att öppna för massturism.

Krav för inresa

Det är förstås omöjligt att veta vad som kommer att gälla för inresa i sommar. Detta är vad regeringen hittills har sagt om inresekraven i sommar:

  • Ett PLF-formulär, som du fyller i digitalt senast 24 timmar innan ankomst
  • Något av följande (på engelska)
    • Vaccinationsintyg
    • Intyg på att du har tillfrisknat från Covid-19
    • Ett negativt resultat från PCR-test

EU:s hälsopass har nog redan spelat ut sin roll. Den information som ska finnas på det får du ta med dig på resan i annan form, helt enkelt.

Gäller försäkringen?

Tänk på att många försäkringsbolag undantar ”Covid-19-relaterade skador. Så om du reser med ett negativt PCR-test och blir sjuk i Grekland kan du bli utan ersättning. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller!

Tester och karantän

När du kommer till flygplatsen kan du tvingas lämna ett snabbtest. Data över smittspridningen i avreselandet avgör detta. Om testet är positivt blir det karantän och PCR-test. Om det testet är negativt får du fortsätta semestern, är det positivt får du stanna i karantänen till dess du är frisk (nytt PCR-test).

Inställda resor

En förutsättning är förstås att det går flyg. Det troliga är att flygbolagen och charterföretagen kommer att anpassa sina verksamheter efter råddande förhållanden. Det lär innebära färre flygplatser både i Sverige och i Grekland, glesare avgångar och färre hotell att välja mellan.

Många resor, såväl charter som reguljärflyg, kommer att bli inställda. Antingen på grund av inreseregler eller dåligt bokningsläge. Även om du har en avbokningsbar biljett kan bolaget förhala återbetalningen och kommer definitivt att försöka förmå dig att boka om till ett senare datum.

Slutsats

Resandet kan komma igång på allvar framåt juni. Men allt hänger på hur snabbt Sverige lyckas vaccinera sina medborgare. Alternativet är att Grekland släpper på karantänskravet för ovaccinerade. Greklands turistmyndigheter räknar med att det i bästa fall blir hälften så många turister i år som rekordåret 2019.

Kommer jag att vilja resa?

Atens flygplats i september. Foto: John Göransson.

Vi gjorde en enkel enkät i Facebookgruppen Grekland All Inclusive. Vi hat också talat med människor vi brukar träffa i Grekland. Den visade att ungefär hälften tror att det blir en Greklandsresa i sommar. En del väljer att resa senare i höst men många väntar till nästa år. En del hade bokat men förväntade sig inte att resan ska bli av.

De flesta vill helt enkelt att både Sverige och Grekland ska vara ”som vanligt” igen innan de åker.

Greklands Regering har flera gånger upprepat att alla regler som gäller för greker också gäller för turister. Samma sak gällde förra sommaren, även om det verkade som om många turister inte hade förstått det. Eller så handlade det bara om bristande respekt.

Krogarna måste öppna

Om du inte har en egen bostad i Grekland, eller reser all inclusive, lär du inte vilja resa dit så länge alla barer, caféer och restauranger har stängt. Regeringen har deklarerat att de verksamheterna kommer att öppna sist av alla. Nu låter det som om planen är att restauranger och caféer ska öppna samtidigt som turistsäsongen startar, men att barerna får vänta till i juni. Det lär knappast vara många turister som väljer att turista i ett land där allt är stängt. Utom möjligen all inclusive-resenärer och de läser knappast den här artikeln.

Munskydden måste av

En annan sak som kommer att påverka reslusten är den grekiska regeringens rigida inställning till munskydd. De ska vara på överallt, inomhus och utomhus. Det är väldigt ansträngande när temperaturen drar iväg mot 40-strecket. I Sverige borde alla ha dem på i kollektivtrafiken och i trängsel, men de allra flesta struntar i det.

The Five i Chania förra sommaren. Foto: John Göransson.

Det är väldigt få som vill semestra i ett fängelse, även om solen skiner. Grekland All Exclusive var i Chania augusti-september förra året. Restriktionerna tilltog vecka för vecka och vi tillbringade allt mindre tid ute och allt mer tid hemma. Vi flydde till södra Kreta några dagar för att få lite ombyte, vilket gjorde resan väsentligt dyrare än planerat. För den som vill ha ut mer av semestern än att pendla mellan hotellet och närmsta strand kan det bli ganska trist. De mest inbitna Greklandsälskarna biter ihop och åker ner ändå, men räkna inte med några stora turistströmmar innan restriktionerna har släppt.

Hemester är här för att stanna

Vi ser också hur människor har förändrats av leva nästan ett år med pandemin. Saker som vi förr såg som självklara, som att åka till jobbet varje dag, trängas i kollektivtrafik och köpcentra, hänga i restauranger och barer, har vi sakta vant oss vid att klara oss utan. E-handel, hemlevererad mat, videosamtal och tevetittande har delvis ersatt dessa saker. Många, som tidigare sett det som självklart att ”resa till solen” varje år, lärde sig förra sommaren att det gick att klara sig ändå. De kanske köper ett sommarställe, eller bygger en pool på tomten i stället? Eller bygger en egen bar i källaren?

Slutsats

De flesta kommer att vänta med att resa till dess utegångsförbudet avskaffas och kroglivet öppnar igen. Många kommer att stanna hemma oavsett.

Kommer jag att vara välkommen?

Förra året stannade intäkterna från turism i Grekland på 23% av nivån rekordåret 2019. I år väntas den, i bästa fall, komma upp i 50%. Den prognosen är sannolikt alltför optimistisk. Givetvis vill de miljoner greker som lever på turism att så många som möjligt ska hälsa på dem i sommar, men inte på bekostnad av nya virusutbrott.

Om du är vaccinerad kommer du att vara väldigt välkommen till Grekland. Om du inte är det finns risken att du snarast ses som en belastning och ett hot. Du kanske måste testas på flygplatsen och sitta i karantän i en vecka, du kanske blir sjuk och behöver vård.

En svår pedagogisk uppgift för Greklands regering blir att offentligt byta fot i frågan om antikroppar. Om det ska gälla som ”free pass” för turister måste det gälla även för greker. Hittills har det talats väldigt lite om antikroppar i Grekland, vilket sannolikt beror på att myndigheterna har fruktat att yngre människor, som sällan blir allvarligt sjuka i Covid-19, skulle satsa på att få antikroppar för att slippa restriktioner. I Sverige infördes i somras regeln att människor med antikroppar undantogs från besöksförbudet på äldreboenden, men några övriga lättnader har inte införts. I Grekland finns över huvud taget inga undantag för människor med antikroppar.

När nu Grekland tänker släppa in turister med antikroppar måste grekerna övertygas om att det är ofarligt. Varför fungerar turisternas antikroppar, men inte Grekernas? Det är en ganska bra fråga. En undersökning på Karolinska Sjukhuset visar att 96% av dem som insjuknat i Covid-19 hade antikroppar nio månader senare. Det är minst lika stor andel som hos de som vaccinerade.

EU-gemensamma regler – fiasko hittills

EU-kommissionens beslut om ett gemensamt ”hälsopass” kan bli verklighet tills sommaren, men koordineringen mellan EU-länderna har hittills varit i stort sett obefintlig, i synnerhet när det handlar om reseregler.

Redan inför förra säsongen fanns förslag om EU-gemensamma regler för PCR-tester, och sedan introducerades en smittspridningskarta med vidhängande reseregler. Alla länder, inklusive Grekland, struntade i dem och valde sina egna strategier och regler, något som sannolikt har kostat många tusen människoliv och enormt mycket pengar.

Grekland lättade på reglerna

Grekland valde förra året att lätta på restriktionerna för att rädda turistsäsongen. I dag tvivlar nog ingen på att otestade turister, framför allt från andra delar av Grekland, och hemvändande greker från EU-länder delvis bidrog till den ”andra våg” som hittills kostade över 5 000 människoliv. Landet är just nu mitt i den tredje vågen, ingen vet ännu hur många fler som kommer att dö innan vaccinet hejdar smittan.

Vaccinationsmålet hänger i luften

Förhoppningen är förstås att vaccinationerna har gått så bra att Grekland uppnår flockimmunitet till sommaren, men inte heller det lär stoppa kravet på vaccinationsintyg, eftersom det annars kan uppstå lokala utbrott bland turisterna. Tänk dig klubbarna på Mykonos och Zakynthos med tusentals ovaccinerade på dansgolven, utflyktsbåtarna, trängseln i Knossos och på Akropolis…

Dessutom lider Grekland av samma vaccinbrist som resten av Sverige. Den grekiska regeringen verkar mer övertygad än den svenska om att klara målet om flockimmunitet till sommaren. Men det kanske helt enkelt beror på att grekiska regeringar ofta är mer övertygade om saker än svenska?

Vi som har en bostad i Grekland, och dessutom saknar antikroppar, tycker naturligtvis synd om oss själva. Men så tänker vi på de hundratusentals svenskar och Greker som har blivit arbetslösa under pandemin. På våra vänner som äger restauranger och hotell i både Sverige och Grekland. På alla gamla som sitter isolerade, hemma eller på äldreboenden. På musiker som gör gratisspelningar för 20 personer på Internet. Det är bara att vänta på sprutorna, helt enkelt. Den dag vi blir inbokade för vaccination kommer vi att boka flyg direkt!

Vaccinkrav är inte odemokratiskt

Det finns människor som inte vill vaccinera sig. En del av dem vill resa utomlands ovaccinerade och några av dem anser att det är ”odemokratiskt” att inte få göra det. Det är det givetvis inte. Alla länder har rätt att skydda sina medborgare mot yttre hot, vare sig det handlar om terrorister eller ovaccinerade turister. Redan i dag finns ett dussintal länder som kräver vaccin mot gula febern. Vi har rätt att välja bort vaccin. Men vi kan inte välja bort konsekvenserna av det valet.

En EU-dom som föll i veckan slog fast detta. Det var EU:s domstol för mänskliga rättigheter som konstaterade att Tjeckien regering hade rätt att införa obligatoriska vaccineringar. Sexton ledamöter stod bakom beslutet, en reserverade sig.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: