fbpx
Covid-19FlygGrekland All ExclusiveLockdownPåsk

På väg hem till Grekland

Vår vän Katia är på väg till Grekland. Hon kommer att tillbringa tre veckor i landet och har lovat att rapportera om läget och om sitt påskfirande i ett land i lockdown. Dagen innan avresan frågade vi henne varför hon åker till Grekland just nu, i stället för att vänta tills restriktionerna har lättat. Vi börjar med en kort introduktion.


”En nära anhörig blev svårt sjuk. Familjen är oerhört viktig för mig, så jag såg inte att jag hade något val. Det var bara att ta tjänstledigt och åka ner”, svarar hon. Hon har dessutom antikroppar, så om hon hade åkt lite senare kanske hon hade sluppit betala för ett PCR-test.

En av tusentals som lämnade Sverige

Katia kom till Sverige från Grekland för knappt sex år sedan efter att ha arbetat med flyktingar i hemlandet i ett par år. Trots en grekisk magisterutbildning hade hon svårt att få arbete och därför gjorde hon som tiotusentals andra unga greker gjorde under krisåren; hon lämnade hem, vänner och familj för att söka arbete i ett annat EU-land. Efter några år med studier i svenska (hennes svenska är utmärkt) både arbetar och studerar hon på heltid i Stockholm.

”Jag var tvungen att ta tjänstledigt från mitt jobb, men studierna kan jag sköta på distans från Grekland, det var ändå ganska länge sedan jag var på universitetet”, säger hon när vi pratas vid över Zoom strax innan avresan. Det är så vi har umgåtts det senaste halvåret. Att hon befinner sig i Grekland förändrar ingenting.

Återseende efter nästan ett år

För Katia är det däremot en enorm skillnad. Hon får träffa sin familj för första gången sedan i juli förra året och hon får – kanske – fira en riktig grekisk påsk. När hon bokade resan trodde hon att hon skulle tvingas sitta i karantän i en vecka, men karantänkravet slopades precis innan hon åkte.

”För mig hade det varit det ganska OK att sitta i karantän. Vi har en gård med ett stort hus,, så det finns gott om plats.”, säger hon. Familjens gård ligger några mil utanför Aten, inte långt från flygplatsen. De har dessutom höns på gården, så det kommer inte att råda brist på ägg.

Katia flyger från Arlanda med Lufthansa och efter några timmar på Frankfurts flygplats vidare med Aegean till Aten. En sådan där resa som börjar i Stockholm tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen.

Det blir en mycket dyr resa. ”Jag betalade 550 euro för biljetterna och 1 500 kronor för PCR-testet. Dessutom går jag miste om en månadslön. Men det var inte något som gick att förhandla om. Ibland får man släppa allt och göra vad som känns viktigast, helt enkelt.”

Katia har dessutom antikroppar, så om några veckor kanske hon hade sluppit PCR-testet.

Magirista. Obligatoriskt inslag på den grekiska påsknattens bord. Foto: John Göransson.

”Kanske kommer påskkänslan”

Vi ställde några frågor till Katia:

Hur tror du att det kommer arr bli med påskfirandet?

”Det beror på hur alla mår. Men förhoppningsvis kommer familjen att kunna samlas och då kommer påskkänslan att infinna sig. Mamma har redan frågat vad jag vill ha till middag när jag kommer”.

Vad saknar du mest i Grekland, förutom familjen?

”Mina vänner, som jag förmodligen inte kommer att kunna träffa den här gången, på grund av alla restriktioner.”

Vad saknar du minst i Grekland?

”Relationerna mellan den grekiska staten och medborgarna.”

Har du något råd att ge till Svenskar som vill fira påsk i Grekland?

”Vänta med att åka och ha tålamod! Just nu är det mycket restriktioner, men vaccinationerna är igång och de som arbetar i turistindustrin kommer att prioriteras, så snart blir det bättre. Fira påsk i Grekland kan man göra nästa år”.

Pandemin har lärt oss tålamod

Det är nog ett bra råd. Är det något vi har lärt oss under pandemin så är det att ha tålamod och inte planera så mycket. Katia har också lärt sig att man ibland måste kasta alla planer åt sidan och prioritera det som är viktigt, även om det kostar massor av pengar och rör om tillvaron.

Katia har lovat att återkomma med bilder från resan och påskfirandet. Det ser vi fram emot!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa