fbpx

Allt om priser och pengar i Grekland, uppdaterad december 2019

Många frågor vi får och ser i olika Greklandsforum handlar om pengar. Vad kostar det? Hur tar jag ut pengar? Kan jag handla med kort? Här är svaren på de vanligaste frågorna. Notera att allt som handlar om pengar är subjektivt, det finns säkert många som har en annan uppfattning än jag om de här sakerna.

Kom ihåg att frågor som ”Vad kostar det att äta ute i Grekland?” eller ”Vad kostar det ungefär att ta en öl i Grekland?” faktiskt är lika lätta att besvara som frågan ”Hur långt är ett snöre?” En krognota kan sluta på allt från 300 till 3 000 kronor för två i Sverige, en öl kan kosta allt från 29 till 100 kronor. Det är samma sak i Grekland.


När den här artikeln uppdateras 4 december 2019 kostar en Euro 10,55 kronor, så räkna med att ”turistkursen”, med uttagssavgifter och annat ligger på runt 11 kronor.

Är det dyrt eller billigt i Grekland?

Detta är en omöjlig fråga att besvara på ett enkelt sätt. Den måste brytas ner i olika beståndsdelar. Låt mig börja med den generella prisnivån. För grekerna, vars medelinkomst är mindre än hälften av vår, är Grekland oerhört dyrt.

Just nu (augusti 2020) kostar en Euro runt 10,30 kronor. När vi köpte vårt hus på Kreta 2013 stod Euron i 8,60 kronor. Det innebär att priserna för oss har ökat med runt 20 procent, utan att ha rört sig en millimeter i Grekland.

Konsumentpriserna ligger trots detta i genomsnitt 20 procent lägre i Grekland än i Sverige. Samtidigt gör du förmodligen av med mer pengar när du är i där än hemma i Sverige, eftersom du äter och dricker ute mer, lägger pengar på olika aktiviteter och sätter lite guldkant på tillvaron. Vi som var i Grekland innan Eurointrädet har sett en enorm prisökning, som satte fart när Grekland bytte Drachmer mot Euro.

Går att leva billigt

Det går att leva billigt i Grekland. Vår son, som 2018 bodde ensam i vårt hus i Chania i fem månader, gjorde inte av med mer än runt 1 000 kronor i veckan och det är vad många greker jag känner har att röra sig med. När vi är i Grekland gör vi ofta av med 1 000 kronor om dagen. En måltid på gyro pita och öl kan kosta så lite som fyra Euro per person. En riktig brakmiddag med fina viner på en gourmetrestaurang kan gå löst på över 100 Euro per person.

Det finns stora inhemska prisskillnader i Grekland. Turistdestinationer som Santorini, Mykonos och Rhodos är dyra, medan regioner med stor egen produktion, som Makedonien och Kreta, har lägre priser, även om turismen och den höga levnadsstandarden på Kreta drar upp priserna.

edf
Jag älskar grekiska kiosker. Men de är inte lågprisbutiker. Foto: John Göransson

Tips för att spara pengar och få bra produkter i Grekland

Handla där de vanliga grekerna handlar. Undvik mini markets, turistshoppar och kiosker (om inte allt annat är stängt, vilket det ofta är). De stora kedjorna som AB Vasilopoulos, SINKA, Sklavenitis och Lidl, konkurrerar med pressade priser och generösa extraerbjudanden. Utomhusmarknaderna, Laiki, har oftast bra priser på frukt och grönt, olivolja och honung. De finns på olika ställen olika dagar i veckan. Specialbutiker (Slaktare, bagare, fiskhandlare mm) har oftast betydligt lägre priser än hemma. Det är dessutom roligt att handla i dem. Rusta dig med tålamod och Google Translate!

Det finns ofta extraerbjudanden i butikerna och de erbjudandena är betydligt mer generösa än i Sverige. Prissänkningar på 30-50% är inte ovanliga. Två till priset av en, köp fyra, betala för tre…

Om du vill leva billigt ska du undvika överhettade turistöar som Santorini, Mykonos, Rhodos och Hydra. Karga småöar och turistorter som bara nås med båt kan också ha absurt höga priser, i synnerhet ställt i relation till kvaliteten. Över lag gäller att priserna styrs av balansen mellan turister och lokalbefolkning. Om det tippar över, så att turisterna blir fler än lokalbefolkningen, så märks det på prissättningen. 

Undvik importerade varor, det är nästan alltid dyrare. Det är lätt att undvika dem, om du inte måste köpa en mobiltelefon eller blöjor.

Billigare i Grekland

Frukt och grönt – Inhemska produkter kostar ofta mindre än hälften mot hemma, ofta är det ännu billigare, i synnerhet på de utomhusmarknader som finns runtom i Grekland. Importerat kostar ungefär som hemma.

Färskt kött och fågel – Samma som frukt och grönt (utom nötkött). Närproducerat är mycket billigare. Det finns också billigt nötkött från Östeuropa. Det är förmodligen det du blir serverad på turistfällor och All Inclusivehotell.

Färsk fisk – Bläckfisk och småfisk är extra prisvärt jämfört med i Sverige, samma gäller räkor. Men i stort sett allt i fiskdisken är betydligt billigare än hemma. Mycket är fryst och/eller importerat.

jhdr
Arton Euro för ett kilo stora färska räkor. Foto: John Göransson

Ost – Om du räknar in kvaliteten så är ost mycket billigare än hemma. Visst, du kan köpa billig hushållsost i Sverige. Men för samma pengar får du riktigt bra ost i Grekland.

Färskt bröd – Mycket billigare än hemma. Formfranska kostar däremot ungefär som hemma.

Sprit – Importerat är omkring 30 procent billigare än hemma, inhemskt (ouzo, Metaxa mm) är betydligt billigare.

Andra varor som är billigare: mineralvatten, tobak (något), olivolja, konditorivaror, nötter, pajer och vitvaror.

cof
Oliver och ost. Billiga stapelvaror i Grekland. Foto: John Göransson

Varken billigare eller dyrare i Grekland

Vin – Det går inte generellt att säga att vin är billigare i affären i Grekland än på Systembolaget i Sverige. Det finns vin som kostar tre Euro flaskan och det finns vin som kostar 100 Euro flaskan. Det finns många extraerbjudanden. Vi brukar lägga runt 10 Euro för en flaska vin i Grekland, då får vi ungefär samma kvalitet som vi får för samma pengar på Systembolaget. Grekiska viner är, med några undantag, mycket dyrare på Systembolaget än i Grekland.

Öl – Samma sak som med vin, det kostar ungefär som hemma. En burk ”Mythos” kostar ungefär som en burk ”Kung” hemma på Systembolaget och smakar ungefär lika illa. Detsamma gäller gott öl. För 2,50 Euro får du gott öl i samma klass som du får för samma pengar på Systembolaget.

Mejeriprodukter – produkter från nötkreatur är ofta importerade och är ofta dyrare än hemma, samtidigt som kvaliteten ofta är sämre.

Hygienprodukter mm – Tvättmedel, diskmedel, toapapper och annat kostar ungefär som hemma, men det finns ofta extraerbjudanden.

Kläder – Kläder är något billigare i Grekland. Det går att göra fynd på Zara, H&M och andra kedjor och det finns lågprisbutiker. Det gör det å andra sidan i Sverige också.

Andra varor som kostar ungefär som hemma (för motsvarande kvalitet): Apoteksvaror, skönhetsprodukter, skor, elektronik, batterier, tidningar och böcker, verktyg, pappersvaror, läsk, godis, glass, frysvaror och ägg (men äggen är mycket godare i Grekland).

Dyrare i Grekland

Importerade viner – Systembolaget är världens största inköpare av vin. Deras priser kan bara multijätten Lidl matcha, men bara på enkla spanska viner. Köp grekiskt i stället!

Möbler och husgeråd – det finns billiga saker att köpa på marknader och i lågprisbutiker. Men det är oftast skräp. Priserna på Ikea är högre än i Sverige. För svenskarna har sådana här saker blivit slit- och slängprodukter, så är det inte i Grekland. Köp aldrig elektriska apparater i lågprisbutiker, de kan vara livsfarliga!

Bensin – höga skatter och dåligt fungerande marknad har lett till att bensinpriserna när detta skrivs är något högre i Grekland, super 95 kostar omkring 1,62 Euro per liter, mot 1,57 i Sverige, enligt sajten Autotraveler.

El – elektricitet är dubbelt så dyrt i Grekland som i Sverige. Det är skandal i ett land som skulle kunna vara självförsörjande med förnybara energikällor som sol och vind.

Hemtextil – återigen har Ikea pressat priserna i Sverige.

Internet och telefon – dyrast i EU. Läs mer om det längre ner i artikeln.

Några exempel på extrapriser

Jag saxade i december 2019 några av extrapriserna från veckans annonsblad i vår lokala butik (SYNKA): (Produkter med * uppdaterades 4 december 2019, övriga uppdaterades i april 2019)

Frukt & Grönt

*Potatis 1,68 €/kg, *Apelsiner 0,94 €/kg, *Vindruvor 1,49 €/kg, *Äpplen 1,09€/kg, *Kiwi 1,39 €/kg Auberginer 0,94 €/kg, *Cocktailtomater 1,68 €/kg,

Kött & fisk

*Fläskkotletter 3,96 €/kg, *Rökt skinka 12,98 €/kg, *Nötfärs 7,34 €/kg, *Nötfärs 6,94 €/kg, *Grillkorv 4,98 €/kg, *Hel fisk (Tsipora), 596 €/kg, *Kycklingbröst 4,34 Euro/kg, *Frysta skalade räkor 6,76 €/kg *Kycklingbröst 4,34 Euro/kg,

Mejerivaror, mjöl och ägg

*Mellanmjölk 1,28 €/l, *Fetaost 6,48 €/kg, *3 kg Vetemjöl och 6 ägg, 3,99 €, *Kefalogravieraost 7,99 €/kg, *Yoghurt (5%) 2,70 €/kg

Drycker

*Bacardi rom 22,98 €L1l, *Beefeater Gin 18,05 €/70cl, *Michalaki Bordsvin, 5,44 €/75cl, *Pepsi sexpack 33cl, 2,61 €, *Eza öl, 50 cl, 0,94 €

Städ & hygien

*White & Glo tandkräm 2,39 €/250 g, 2,71 €, *Head & Shoulders duschcgel 2,80 €/300 ml, *Pampers Active Baby 132 st 27,99 €, Toapapper 4,47 €/8 rullar, *Skip tvättmedel, 45 tvättar 6,49 €, *Fairy handdiskmedel (Samma som Yes) 3,97 €/650 ml,

Övrigt

*Pasta (olika sorter), 500 g 0,39 €, €/500g, *Apeslinblomhonung 7,14 €/500 g, *Kaffe 12 €/kg, *Rostbröd 1,44 €/500g *Pitabröd 0,98 €/10 stk,

De sttora livsmedelskedjorna har alltid hundratals extrapriser.

På krogen

Att äta och dricka ute är nästan alltid billigare i Grekland än i Sverige, ofta mycket billigare. Det beror helt enkelt på att priset på råvaror och arbetskraft är mycket lägre. Undantaget är om du går ut och äter sushi och andra saker som fortfarande anses exklusivt i Grekland. Vi räknar med att en utekväll i Grekland kostar ungefär en tredjedel jämfört med motsvarande i Sverige. En kväll med en drink före maten, en hygglig middag med vin eller öl och ett par drinkar efter maten brukar sluta på omkring 60 Euro för två. Undvik turistfällor!

Om du äten den ofta utmärkta grekiska snabbmaten kan du komma under fem euro för mat och dryck.

Vin – Räkna med att en flaska vin kostar drygt det dubbla på krogen jämfört med i butiken. I Sverige ska du räkna med fyra till fem gångers påslag. I praktiken innebär det att en flaska vin som kostar 25 Euro på krogen i Grekland skulle kosta minst 500 kronor i Sverige. Dricker du husvin så kan du komma riktigt billigt undan. Tyvärr kan du också få riktigt dåligt vin i glaset. Strunta i importviner, de är i stort sett aldrig värda pengarna, om du inte går till en restaurang som har en kunnig sommelier och egen import. Som Salis i Chania.

Öl – billigare, om du håller dig till inhemska produkter. Visst, det finns mikroöl som kan kosta 7 Eruo för en flaska.  I Sverige hade ett öl av motsvarade kvalitet kostat 120 kronor.

Mat – Min erfarenhet är att krogmaten kostar mindre än hälften mot i Sverige. Satsa på att beställa inhemska produkter. Rätter med småfisk, musslor, fläsk, lamm, get, fläsk och kyckling är ofta billiga. På lyxiga Salis i Chania kostar den dyraste varmrätten 30 euro (Black Angus rib eye) medan den billigaste kostar 11 euro (kycklingfilé). Ångkokta musslor (förrätt) kostar en tia. Strunta i nötkött och tjusiga fiskar, sådant äter grekerna mest för att stila och det kostar oftast mer än det smakar. I Grekland är det både lätt och billigt att vara vegetarian, eftersom det finns så många fantastiska vegetariska rätter och råvaror. Strunta också i internationella snabbmatkedjor – Grekland har, billig, god och världsberömd snabbmat!

nfd
En förstklassig lunch för en billig peng. Foto: John Göransson.

Baren – Att hänga i baren i Grekland är väsentligt mycket billigare än i Sverige. En kväll på min stambar brukar sluta på 25 Euro. Då håller jag mig mest till standards, som öl och Gin & Tonic. Drinkarna kostar hälften mot i Sverige  (6-8 Euro) och det är minst dubbelt så mycket sprit i glaset.

Cocktailbaren – Traditionellt är greker urusla på cocktails. De nya hippa cocktailbarer som växer upp nu gör däremot ofta fantastiska drinkar, även om priserna är höga (8-12 Euro). Men du får oftast minst dubbelt så mycket i glaset som du hade fått i Sverige och du blir ofta bjuden på något (om du beter dig som folk). Dessutom är de här barerna oftast befriade från de turister som bara är på jakt efter en billig fylla.

SAMSUNG CSC
Här ska det bli Negroni. Foto: John Göransson.

Caféet – Det är ofta dyrt att gå på café i Grekland. Jag har lite svårt att förstå varför så många grekiska kvinnor (mest) är beredda att betala fem Euro för en medioker cappuccino på ett ofta ganska smaklöst inrett café. Det som drar är nog att det är en trygg miljö att sitta i med väninnorna. Som gubbfiket, fast tvärtom.

Gubbfiket – Den lokala ”kafeneion” är bra om man vill komma riktigt billigt undan och dessutom uppleva något annorlunda. Här kommer man långt med 10 Euro. Du är inte välkommen överallt, men för det mesta har vi blivit varmt välkomnade. Ensamma kvinnor ska nog tänka sig för. Detta är manlig mark och stamgästerna kan känna sig lika obekväma av att det kommer in en ensamm kvinna här som kvinnorna skule känna sig om det gick runt en gubbe på NK:s underklädesavdelning och nöp i balconetterna. Med lite respekt kommer man långt!

Tjänster

De låga lönerna i Grekland gör att det är väldigt mycket billigare att köpa tjänster i Grekland. Passa på att klippa håret, fixa naglarna och kemtvätta kostymen. Varför inte beställa en specialdesignad, måttsydd läderväska till datorn eller kamerautrustningen? 

Buss, tåg, taxi och båtresor är också betydligt billigare. Du kanske vill fira och göra något crazy? Hyr en båt och ett band och ordna en fest till havs! Jag lovar att det kostar en bråkdel mot vad det skulle ha gjort i Sverige!

sdr
Klippt och rakad för 10 Euro. Foto: John Göransson.

Telefon och internet

Jämfört med Sverige är telefon och internet dyrt i Grekland, dyrast i EU faktiskt. Dessutom är kvaliteten sämre. Ta med din svenska mobil, du får ringa och surfa med den som om du vore hemma, Utnyttja att de flesta restauranger, caféer och barer bjuder på gratis Wifi. Fråga efter lösenordet, men beställ något först!

Den här skylten hänger på en av våra stamkrogar i Paleochora. Foto: John Göransson.

Kreditkort och andra pengar i Grekland

Eftersom det sker snabba förändringar på kreditkortsfronten i Grekland finns en särslikd artikel om detta här.

Handla

Tänk tillbaka till Sverige vid millennieskiftet. Då betalade vi kontant om vi handlade för mindre än en hundralapp. Vi betalade kontant i taxin, i kiosken, i caféet, på bussen… Så är det fortfarande i Grekland, även om det förändras ganska snabbt nu.

Detta sagt kan du kan handla med ditt kreditkort i Grekland nästan precis som i Sverige. Det är faktiskt lag på det.

Många butiker, restauranger och barer föredrar ändå kontanter (av skatteskäl), men i stort sett alla accepterar kreditkort. Det är inte tillåtet att lägga på en avgift för att betala med kreditkort, en del gör det ändå. Mitt råd: Håll god min och betala kontant.

Det finns undantag, exempelvis brukar du vara tvungen att betala kontant för vissa saker i telebutiken. Varför vet jag inte. I taxin och på bussen (utom på busstationerna) är det också som regel kontanter som gäller.

Ta ut pengar

Av någon anledning är detta den vanligaste frågan i Greklandsforum: Hur tar man ut pengar i bankomaten? Tydligen blir många stressade av detta, trots att det är väldigt enkelt.

Tänk på att ditt kort kan vara spärrat för köp och uttag utomlands. Se till att ta bort den spärren innan du åker, annars brukar det gå att fixa med din internetbank.

När du stoppar in ditt kort i bankomaten brukar du få frågan om du vill prata engelska med den. Bankomater som tillhör en av de grekiska bankerna (de största är Alfa, National Bank of Greece, Piraeus Bank och Eurobank) ger bra växelkurs när du tar ut pengar. Men be aldrig att få kursen omräknad till svenska Kronor, då blir kursen sämre.

Sedan i juli 2018 tar grekiska banker ut en avgift när du tar ut pengar med kort som inte är utfärdade av dem själva. Avgiften är på omkring 3 Euro per uttag. Därför är det bättre att ta ut rejält med kontanter varje gång och att använda kortet för att betala så ofta som möjligt. Om du tar ut 300 Euro betalar du en procent i avgift och om du använder kortet flitigt kan 300 Euro räcka i ett par veckor.

Tänk på att det maxbelopp som dyker upp på skärmen inte nödvändigtvis går att ta ut med ditt kort. Jag brukar strunta i de förvalda beloppen och i stället välja ett eget, exempelvis 280 Euro. Då får jag några 20-Eurosedlar också, så att jag slipper växla en 50-Eurosedel direkt.

Swish

Swish fungerar i Grekland, men bara mellan svenska bankkonton. Så fortsätt att hjälpa restaurangpersonalen genom att en i sällskapet betalar hela notan medan de andra swishar. För du tvingar väl inte svenska servitörer att dela notan åt er och dra alla era kort, när det finns Swish? I Grekland anses det som ett otroligt märkligt beteende att plocka fram mer än ett kort när notan kommer. De kommer att fixa det, men de kommer att tycka att ni är *censurerat*.

Taxfree i Grekland

Trots att Taxfree avskaffades i EU för mer än 20 år sedan tror många att det fortfarande går att handla Taxfree på flygplatser och flygplan. Det gör det inte! Flaskorna du köper på charterplanet är inköpta i ett land som har låg alkoholskatt – ofta Spanien eller Tyskland. Flaskorna du köper på flygplatsen är beskattade på exakt samma sätt som flaskorna i snabbköpet bredvid ditt hotell.

Att charterbolagen kallar sin ombordförsäljning för Taxfree är missvisande, eftersom det inte är det. Ändå finns det fördelar med att handla av dem (om du flyger med charterflyg, reguljära flygbolag säljer inte alkohol inom EU):

 • Spriten är köpt i ett land med lägre alkoholskatt, så den är mycket billigare än i Sverige och något billigare än i Grekland
 • Du får den levererad till din plats på planet
 • Om du flyger med enbart handbagage kan du inte ta med dig en flaska genom säkerhetskontrollen och det finns risker med att ha flaskor i incheckat bagage

Vi brukar (när vi flyger charter) köpa några flaskor med bassprit (rom, gin, vodka…) för att fylla på baren i vårt hus och kanske någon att ge bort i present. På hemresan blir det en flaska ouzo och en flaska vin på flygplatsen. Övriga varor är det rätt meningslöst att köpa ”taxfree”.

Dricks

En annan vanlig fråga: ”Hur mycket ska man betala i dricks?” Svar: Så mycket eller lite du vill. I barer och på caféer betalar folk oftast ingen dricks alls (jag gör det). På restauranger kanske tio procent. I taxin lite växel, hos frisören lägger jag alltid en Euro. Jag är rätt generös med dricks, det brukar vara väl investerade pengar och kompensera ryktet för mina landsmän, som anses snåla med dricksen.

Kvitto

När du köper något i Grekland ska du få ett kvitto. Det är det lag på och lagen gäller även dig. Om du inte kan visa kvitto kan du få böta. Det gällar allt och överallt, utan undantag. Du kan tvingas visa kvitto från solstolsuthyraren, frisören och caféet. Vad det står på kvittot är däremot inte så noga. Det är därför du ofta får ett kvitto på din första beställning och inte på resten. Om du drack en eller tre öl är ju omöjligt att kontrollera.

Påsar

Sedan årsskiftet 2017/2018 är det lag på att ta betalt för plastpåsar. Senast vi var där (2020) var det si och så med efterlevnaden. Plastpåsarna är ett stort miljöproblem i Grekland. Det finns billiga och praktiska tygkassar att köpa överallt. Vi har sådana där små ryggsäckar som får plats i fickan när de inte används.

6 svar på ”Allt om priser och pengar i Grekland, uppdaterad december 2019

 • 5 april, 2021 kl. 16:35
  Permalänk

  Betyder det att ni endast ”konsumerar” då ni är i Grekland? Jag handlar minst sagt lika mycket till hemresan (Vodka och sk taxfree) då mina (o-)vanor inte ändras hemma.

  Svar
  • 5 april, 2021 kl. 16:52
   Permalänk

   Vi tar med oss tsikoudia och olivolja från grannens gård.

   Svar
 • 13 september, 2019 kl. 22:40
  Permalänk

  Kanonbra tips

  Svar
 • 14 maj, 2019 kl. 05:51
  Permalänk

  Tack, bra info, fundera, tänker, om jag kan flytta till Grekland/Sonja

  Svar
 • 1 november, 2018 kl. 20:11
  Permalänk

  ……Om du flyger med enbart handbagage kan du inte ta med dig en flaska genom säkerhetskontrollen och det finns risker med att ha flaskor i incheckat bagage….Innebär det att flaskan köper du på planet på hemvägen,eller vad?

  Svar
  • 1 november, 2018 kl. 20:22
   Permalänk

   Nej, vi har ett hus i Greklansd, så vi fyller på barskåpet. Visst kan vi handla på hemvägen också, men det brukar vi inte göra.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: