fbpx

Kommer du i väg till Grekland 2022?

Nu har vi lämnat ännu ett dramatiskt år bakom oss. Även om resandet till Grekland tog ordentlig fart i augusti förra året så avstod de flesta svenskar från att åka dit. Frågan är vad som kommer att hända i år. Kommer vi att återvända till Grekland, reser vi någon annanstans eller stannar vi hemma? Grekland All Exclusive försöker se in i framtiden, samtidigt vi som vi ber dig fylla i den bifogade enkäten. I en uppföljande artikel ska analysera svaren.


Det är svårt att sia, särskilt om framtiden, brukade en kollega säga för många år sedan. Livet är vad som händer oss medan vi är upptagna med att göra andra planer, sade John Lennon. De hade båda rätt, men vi behöver planera saker, som Greklandsresor, och för att kunna göra det måste vi spå om framtiden. Flygbolagen, som verkligen måste sia om framtiden, tänker ha 50% av ”pre-coronakapacitet” under 2022, jämfört med 30% under 2021. De tor alltså på att fler av oss kommer att resa till Grekland i år, vad tror vi själva?

De nya svåra valen

Innan coronaviruset fattade vi beslut om våra Greklandsresor utifrån två kriterier: 1: Vill vi? 2: Kan vi? Med virusets ankomst adderades ytterligare tre frågor: 4: Vågar vi? 5: Får vi? 6: Borde vi?

I synnerhet den sjätte frågan; Borde vi? skapade mycket bråk och diskussioner, ända fram till slutet av 2020. Många ansåg att det var moraliskt felaktigt att resa någonstans och de tyckte att alla borde stanna hemma. Meningslösa moralpolisiära uttalanden blev plötsligt fullt accepterade i Facebookgrupperna, till dess administratörerna vaknade och satte stopp för eländet.

Vi andra behöll tilliten till lagstiftarna i Sverige och Grekland. Om vi vågade och ville så reste vi om vi när vi fick. Visst vågade vi; om vi lyckats undvika smitta i Sverige så skulle vi kunna undvika smitta i Grekland. En del diskuterade hur de skulle kunna smyga in i Grekland trots att de inte var välkomna, ett väldigt asocialt beteende som vittnar om bristande respekt för värdlandet och dess invånare.

Vi pratar om vuxna människor här, inte sällan +50, som käbblade som småbarn. Jag skrev ett par faktabaserade artiklar om det förra året och blev tvungen att skapa en regel i våra Facebookgrupper: Om man inte hade läst hela artikeln så fick man inte kommentera den. De mest upprörda lämnade grupperna, några fick Admin lyfta ut, vilket uppskattades av flertalet. En minoritet slogs för rätten att tycka utan att veta och fick sina kommentarer raderade.

Tabakeria, Chania 2021. Foto: John Göransson.

Vaccinet förändrade allt

Sedan kom vaccinet och förändrade allt. Nu var det grekerna som ”agerade oansvarigt” genom att strunta i restriktionerna och vägra vaccinera sig. En del skadeglädje gick att urskilja, efter de hårda attacker vi svenskar hade utsatts för i grekiska medier (traditionella och sociala). Att till och med premiärministern hade använt Sverige som varnande exempel var lite svårt att svälja. Det var bara att inse att Greklands politiska taktik hade övergått den gamla vanliga: Hissa dig själv genom att pissa över gränsen!

Det finns fortfarande många som tror att virus går att hejda med politiska beslut. En majoritet av politikerna har slutat tro det, de fattar numera besluten för att behålla väljarstödet och aktar sig för att upprepa pissa på svenskarna-taktiken, som fick hundratusentals oss att välja andra resmål. Vid det här laget vet vi att coronaviruset, precis som alla andra virus, bara viker sig för vaccin och/eller genom av sjukdom förvärvat immunförsvar. Att restriktionerna ändå finns kvar motiverar regeringarna i både Sverige och Grekland med att det ”skulle sända fel signaler” att lätta på restriktionerna.

Sannolikt kommer Europas regeringar ganska snart att besluta att vi ska börja återgången till någons slags normalläge. Hur lång tid det tar är svårt att säga, men det finns rimligen en nedre gräns för sjukhusinläggningar och dödlighet, där det inte längre går att motivera inskränkningar i medborgarnas rätt till fri rörlighet. Min gissning: avvecklingen inleds om 3–4 veckor.

Men först ska vi igenom stålbadet. WHO spår att hälften av alla européer kommer att smittas av omikron de närmaste veckorna.

Omikron har, med sitt snabba förlopp, skyndat på processen. Allt fler politiker, experter och journalister börjar prata om coronaviruset som vilken vinterinfluensa som helst Säsongsinfluensan brukar, på grund av grekernas svaga vaccinationsvilja, skörda 3–4 gånger fler dödsoffer i Grekland än i Sverige, så kan vi nog räkna med att det förhållandet kommer att bestå även i framtiden. Det är ett förhållande som aldrig tidigare har hindrat svenskarna från att åka till Grekland, de allra flesta har nog ingen aning om att runt 2 000 greker varje år dör av influensa, jämfört med runt 800 svenskar.

Vi ska också komma ihåg att en stor del av ökningen beror på en explosion av tester. I Grekland testas runt 400 000 personer varje dag, av dem har 10 procent haft Covid-19.

När detta skrivs är Grekland ett av de länder i Europa som har störst spridning av omikron och hårdast restriktioner. Samtidigt är det ett av de länder som har högst antal döda, Grekland har sjätteplatsen bland 30 jämförda länder för både smitta och dödlighet. Men de är faktiskt inte kopplade till varandra, hittills har nästan alla som dött och hamnat på IVA insjuknat av deltavarianten, som är i avtagande. De flesta av dem har varit ovaccinerade.

Monastiraki, Aten i oktober 2021. Foto: John Göransson.

Vintern 2022

Vänta med att åka! De grekiska myndigheterna räknar med att omikron kommer att börja klinga av snart. Det kommer att finnas restriktioner kvar, i synnerhet för ovaccinerade. Vaccinationsbeviset upphör att gälla i Grekland sju månader efter den andra dosen. Res inte till Grekland innan du har tagit den tredje dosen. Dos ett och två ger i princip inget skydd alls mot omikron. Den tredje dosen ger 80% skydd mot att bli sjuk och ännu starkare skydd mot att blir svårt sjuk eller dö.

Ett rimligt antagande är att testkravet för alla som reser till Grekland kommer att avskaffas i slutet av februari, för att åter bara gälla dem som saknar vaccinationsbevis. Det bygger på antagandet att vaccinationerna med tredje dosen fortsätter vara framgångsrik, att fullvaccinerade även i fortsättningen blir lindrigt sjuka och att antalet döda klingar av i takt med att deltavarianten gör det. Samtidigt finns det inte någon stark ekonomisk anledning att lätta på reglerna, eftersom väldigt få besöker Grekland på vintern. Men ju snabbare restriktionerna lättas upp, desto tidigare kan bokningarna av sommarens semesterresor komma igång.

Talet om hårdare tag mot ovaccinerade har tystnat och skolorna har öppnat som vanligt efter jullovet.

Kravet på karantän för insjuknade har nu sänkts till fem dagar och gäller bara den smittade, inte som tidigare även den närmaste omgivningen. Prio ligger på att hålla samhället öppet, något som har döpts till ”Den svenska strategin” i medierna. Med andra ord: låt smittan verka tillsammans med vaccinationerna, med målet att immunisera så många som möjligt, utan att överlasta vården. Än så länge ser strategin ut att fungera. Dödligheten har minskat med 27% på en månad, samtidigt som antalet nya fall har ökat med mer än 500%.

Vi har beställt en resa i början av mars. Vi kommer att vara trippelvaccinerade. Man måste leva på hoppet. Vi hade hoppats få se karnevalen i Rethymnon,, men den blir förmodligen inställd även i år.

Halkidiki, april 2019. Foto; John Göransson.

Våren 2022

Här börjar det bli osäkert. Om inga nya virusvarianter förstör bilden borde smittan ha klingat av nu och restriktionerna med den. Men vad som helst kan hända.

Den tredje dosen kommer fortfarande att vara nyckeln till att kunna resa ”som vanligt” i Grekland i vår och sommar. Ovaccinerade kommer att ha det mycket besvärligt, det finns små incitament för att avskaffa vaccinationskravet och de krymper för varje nyvaccinerad. Den dag de ovaccinerade bara består av de runt 8% som är engagerade antivaxxare så kommer problemet att ha avskaffat sig självt. De kommer helt enkelt att få Covod-19.

Tyvärr finns platser som Kreta och Rethymnon, som har en långt större andel antivaxxare. De platserna kommer att straffas med färre besökare. Så här ser det ut i några storstäder och turistorter:

OrtAndel med minst två doser
Halkidiki57,56%
Naxos60,45%
Evia60,59%
Rethymnon62,20%
Chania63,67%
Heraklion66,69%
Samos66,90%
Skiathos69,05%
Rhodos69,84%
Centrala Aten70,22%
Lefkas71,54%
Zakynthos73,22%
Kos79,23%
Paros80,34%
Santorini87,01%
Mykonos88,15%

Påsken kommer kanske att firas nästan som vanligt i Grekland, för första gången sedan 2019.

Sommaren och hösten 2022

V har nu lärt oss att det kommer nya mutationer. Läkemedelsbolagen inväntar beställning på en uppdaterad version av vaccinet, som tar runt 3 månader att utveckla. Framåt maj kan det vara dags att börja ge en fjärde dos. Gränsen till Grekland kommer att vara öppen, men förmodligen kommer kravet på vaccin att finnas kvar så länge alla erbjuds vaccin. Grekland tänker inte bli en fristad för Europas antivaxxare.

Min gissning är att nivån på restriktionerna kommer att vara ungefär desamma som förra hösten för alla vaccinerade. Munskydd i butiker och kollektivtrafik, krav på avstånd. Vaccinationsbeviset kommer att fortsätta vara inträdesbiljett till restauranger, barer, muséer och många andra ställen.

Fyll nu i vår enkät, så att vi får veta hur du tänker göra i sommar!

Enkäten

Först vill vi veta om du har avstått eller hindrats från att resa till Grekland under pandemin. Svara efter bästa förmåga. Du behöver inte ha bokat av en resa, det räcker att du har planerat den och sedan ångrat dig.
Om du/ni har bokat en resa till Grekland eller har avsatt tid för att göra det ska du svara Ja, absolut. Om du/ni planerar att resa men avvaktar med det slutliga beslutet ska du svara Ja, troligen. De övriga alternativen är ganska självförklarande.
Om du/ni inte planerar att resa till Grekland under 2022 ska du hoppa över den här frågan.
Om du ni planerar att resa till Grekland under 2022 ska du inte svara på den här frågan.
Här ska du gissa och ingen kommer att veta om du gissade fel 🙂 Med "andra faktorer" menar vi allt från politisk oro och konflikter till klimateffekter.
Här ska du svara även om du/ni inte tänker åka 2022. Om du/ni ska åka till Grekland 2022: hur tänker du/ni resa? Om du/ni inte ska åka till Grekland 2022: hur brukar du/ni resa?

3 svar på ”Kommer du i väg till Grekland 2022?

 • 26 januari, 2022 kl. 07:44
  Permalänk

  Uppskattar din sida, vilken jag regelbundet besöker för att hålla mig uppdaterad om hur det är i Grekland. Är sedan många år på besök på Rhodos och Tilos, flera gånger per år, undantaget 2020 och 2021 pga pandemin.

  Svar
 • 12 januari, 2022 kl. 22:54
  Permalänk

  Tack för dina betraktelser! Enda sidan värd att följa. Välformulerat och faktabaserat

  Svar
  • 12 januari, 2022 kl. 23:00
   Permalänk

   Tack!

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: