fbpx
Covid-19

Blir det restriktioner i Grekland efter sommaren?

Nu lider den grekiska turistsäsongen mot sitt slut. De flesta av de skandinaviska turisterna har åkt hem, men även om grekerna är mitt i sin semesterperiod så är det skolstart om två veckor. Frågan är vad som händer då. Kommer masstester och munskydd att komma tillbaka, eller blir det en återgång till hur det var till 1 juni?

På onsdagen svarade landets hälsominister Thanos Plevris ett försiktigt nej på frågan. ”Vi har behandlingsmetoder, en vaccinerad befolkning och antivirala läkemedel. Den kombinationen gör att vi inte tror på en återgång till tvingande åtgärder och restriktioner”, sade han i en intervju med grekiska TV-bolaget SKAI på onsdagen.

Plevris stängde inte dörren till nya restriktioner, men sade att de i så fall kommer att bli milda. Han uppmanade samtidigt befolkningen att bära munskydd i trängsel, såväl inomhus som utomhus.

Pandemin är inte över

Är pandemin över i Grekland? Svaret är nej. Åtminstone inte om man bara tittar på statistiken. De senaste siffrorna från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC visar att antalet smittade och döda i Covid-19 just nu är högst i Europa, i relation till befolkningens storlek.

Källa: EODY

Pandemin är över

Eller så är pandemin över, eftersom coronaviruset inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom. De senaste mutationerna av Omikronvarianten är mer smittsamma än de tidigare och bryter enkelt igenom vaccinet. Däremot orsakar det betydligt lindrigare sjukdomsförlopp, i synnerhet för de som är vaccinerade.

Statistiken över inlagda och döda visar hur många som hade Covid-19, inte den primära orsaken. De grekiska experterna räknar med att omkring hälften av de inlagda och döda hade en annan underliggande sjukdom än Covid-19, så statistiken ska tolkas med viss försiktighet.

Källa: EODY
Källa: EODY

Värst i Europa

Det som oroar är att Grekland just nu har fler smittade och döda per capita än något annat land i EU/EEA. Riktigt vad det beror på vet ingen, men en teori är att återgången till livet före pandemin gick väl snabbt och ledde till att greker och turister trängs med varandra, minst lika mycket som 2019. Den stora andelen ovaccinerade spelar sannolikt också in, eftersom de ovaccinerade ofta bär på mer virus och smittar under längre period.

Även om smittan har avtagit de senaste veckorna är det långtifrån över. En ny mutation är på väg till Grekland, Det heter officiellt BA.2.75 och kallas Kentaur. Den har ännu inte på allvar tagit sig in i Grekland, men epidemiologerna tor att den stora mängden turister gör att den snart har tagit över.

Källa ECDC. Siffrorna samlades in 3–8 augusti.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa