fbpx
BrottKretaNyheter

Tyska turister överfallna på Kreta

När en tysk familj på semester på Kreta attackerades av en kretensisk man blev det en nyhet över hela Grekland. Nu har landets högsta åklagare beslutat att utredningen av fallet ska ges högsta prioritet och även civilministern har reagerat.

Exakt vad som hände i tisdags är ännu inte utrett. Men det vi vet är att en hyrbil med en tysk familj i blev påkörd i sidan av en fyrhjulsdriven pickup, som kördes av en 38-årig man från trakten. Film från en övervakningskamera i byn Perama visar hur hyrbilen kläms mellan en felparkerad bil och pickupen, som kommer bakifrån. Föraren av pickupen lägger i backen, trycker gasen i botten och backar rakt in i fronten på hyrbilen, medan ett stort antal människor försöker stoppa föraren. Här finns filmen från övervakningskameran.

Det som syns på filmen är slutet på bråket, som börjat redan tidigare. Enligt den tyska familjen tvingades de stanna och blev sedan attackerade med slag, varvid slagsmål utbröt. ”Jag gjorde vad som krävdes för att försvara min familj” sade hyrbilens förare till lokala medier. Den 38-årige pickup-föraren ska sedan ha hämtat en kniv i sin bil. Tyskarna försökte fly, men jagades av pickupens förare, som försökte köra dem av vägen. Jakten tog inte slut förrän byborna fick stopp på pickupen så att tyskarna kunde fly. Pickup-föraren och hans passagerare ger, genom dras advokat, en annan bild av händelsen.

Rasistiska förtecken

Enligt vittnen och den tyska familjen själv attackerades de för att de var tyskar. Därför utreds händelsen som ett hatbrott med rasistiska förtecken. Lokala medier skriver att händelsen aldrig hade eskalerat så som nu skedde om de som satt i hyrbilen hade varit greker.

Händelsen har väckt stor uppståndelse i Grekland, eftersom en till synes helt oskyldig familj så brutalt attackeras av en ortsbo. Landets högsta åklagare kan i exceptionella lägen ingripa och så skedde denna gång. Överåklagare Isidoros Dogiakos pekade på risken att händelsen kan skada bilden av de gästfria grekerna och beordrade att utredningen ska bedrivas omsorgsfullt och se till alla fakta. Den lokala polisen har redan kritiserats för att det tog så lång tid innan pickupens förare greps.

Föraren av bilen och hans medpassagerare greps senare vid ett stort polispådrag i deras hemby Livadia. Föraren är tidigare dömd för att ha attackerat en man med ett basebollträ, medan hans passagerare är dömd för narkotikabrott. Passageraren släpptes senare, medan föraren fortsatt sitter i häkte. En första domstolsförhandling ska äga run i morgon, torsdag.

Djävulens triangel

Byarna Livadia, Anogeia och Zoniana, kända som ”Djävulens triangel”. Här odlas stora mängdes cannabis, det finns vapen i mängder och alltjämt dödas människor i vendettor. Trakten är också känd för att den var ett viktigt motståndsnäste mot de nazistiska ockupanterna under andra världskriget och många hyser fortfarande agg mot tyskar, något som förstärktes ytterligare i samband med Syrizas kampanj mot Tyskland under kampanjen kring folkomröstningen 2015. På kartan nedan ser du var de tre byarna ligger.

De grekiska myndigheterna har länge befarat att bråk ska uppstå mellan invånare i Djävulens triangel och turister, men hittills har det inte skett. Tyskland är Greklands viktigaste intäktskälla för turism och en sådan här händelse riskerar att få samma effekt som kampanjen 2015, då antalet tyska turister sjönk dramatiskt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa