fbpx

En curry i Grekland?

Nyligen lade någon* upp en bild från en indisk restaurang i Chania i en Facebookgrupp för Greklandsälskare. Det tog inte lång tid innan den första kommentaren dök upp på temat “Man ska äta grekisk mat i Grekland!”. Vi berättar här varför vi inte alltid äter grekisk mat i Grekland och tipsar om bra matställen i Chania.


Varför ska man bara grekisk mat i Grekland? Äter vi bara “svensk” mat i Sverige? Givetvis gör vi inte det! Så varför har så många “Greklandsälskare” bestämt sig för att andra regler gäller i Grekland?

Vi har haft en del av våra bästa matupplevelser i Grekland. Men ingen av de allra bästa, dem har vi haft i Portugal, Italien och Stockholm. De allra bästa grekiska måltiderna har alltid varit otraditionella fusionversioner av Greklands mat. Som Salis “deconstructed pastitsio”, med parmesancrackers och tryffel. Eller vad som helst på menyn hos The 5.

De-constructed pastitsio på Salis. Foto: John Göransson.

Visst äter vi ofta god mat även på mer traditionella ställen. Men sällan mer än så. Det räcker å andra sidan. God mat på ett trevligt ställe i gott sällskap till ett rimligt pris ger ofta en större helhetsupplevelse än en fantastisk måltid på ett tråkigt ställe med skyhöga priser, åtminstone för oss.

Det var sämre förr!

Förr i tiden flydde vi grekisk mat när vi hade tröttnat på den. De flesta av landets tavernor hade ungefär samma mat på den engelskspråkiga menyn och när vi hade tröttnat åt vi hamburgare, pizza eller pasta. Det fanns en liten italiensk restaurang i Chania där ägaren bakade egen pasta och gjorde fantastiska såser. Tyvärr är den borta nu.

Problemet med mat från andra länder var att de oftast var inriktade på ängsliga turister som inte vågade kasta sig in i det grekiska kökets labyrinter utan höll sig till säkra kort som wienerschnitzel, pepparstek, pizza och spaghetti bolognaise. Tyvärr var dessa restauranger oftast turistfällor, där man betalade dyrt för dålig mat, oftast av halvfabrikat. Ner med en fryst schnitzel i en fritös, en näve pommes frites i en annan. Släng upp på en tallrik och lägg på en klick sås ur en burk. Kockarna hade ingen aning om hur det borde smaka, eftersom de aldrig hade ätit rätterna rätt tillagade.

Här ligger en indisk restaurang. Tror du att den är bra? Foto: John Göransson.

Den där indiska restaurangen i Facebookinlägget verkar vara ett klassiskt turistställe (vi har aldrig prövat), men det dyker hela tiden upp nya ställen med bra mat från världens alla hörn. Ofta drivs de av kockar som har bott i ett annat land och inspirerats av maten där. Som vet vad de håller på med, helt enkelt.

Bästa snabbmaten

Pita Goal, Koum Kapi. Foto: John Göransson.

Grekland har världens bästa snabbmat. En gyro pita är alltid godare och billigare än maten på Mc Donalds Eller Domino’s Pizza. Bäst är de hos O Kostas vid Splanziatorget och på Pita Goal i Koum Kapi. Om vi har bråttom eller är lata går vi till To Kenourio på Skalidi, som var favorit innan vi upptäckte O Kostas.

Pitses Ble har goda burgare också. Foto: John Göransson.

Trenden med gourméburgare och goda pizzor nådde Grekland och Sverige ungefär samtidigt. Nu finns det många ställen som serverar sådan mat, till exempel Pitses Ble (Blå pizzor) i Chalepa och Legends Burgers and Beer, också i Chalepa. Nästan inga av de här ställena ligger i gamla stan eller i turistförorterna väster om stan. Funky’s Pizza stänger aldrig, så där kan man börja eller sluta kvällen med en feta (slice) pizza.

Börja festen med en feta och en Fix på Funky’s. Foto: John Göransson.

Bästa mexikanen

Senast vi bodde på The Frogs i Aten tipsade hotellägaren Angelo om en ny mexikansk restaurang i Chania. Den heter Matzenta Kuzina del Sol, ligger långt från turistkvarteren och serverar autentisk mexikansk mat gjord av kretensiska råvaror. Det är mycket gott och mycket trevligt, vi åt där fyra gånger under de tre veckor vi var i stan. Vi har aldrig ätit godare mexikansk mat, dessutom är personalen mycket trevlig. Att man kan äta i baren är ett extra plus.

Matzenta Kuzina del Sol. Foto: John Göransson.

Ett annat bra ställe är La Bodega, som ligger i den venetianska hamnens västra del. Här äter man charkuterier, ost och ostron, som om man var i Italien eller Frankrike. Men även här är de flesta av råvarorna lokala, liksom de utmärkta viner som säljs glasvis. Det är det enda stället vi kan rekommendera i denna del av hamnen, resten är turistfällor av varierande kvalitet, från uselt till godtagbart.

Ostronen på La Bodega var utmärkta. Foto: John Göransson.

Asiatiskt fattas fortfarande

KOI Sushibar. Inte så kul. Foto: John Göransson.

Det finns tre sushirestauranger och ett tiotal kineser i Chania. Vi har provat ett par, de var inte så bra. De har nått samma nivå som de tristaste motsvarigheterna i Sverige. Vi väntar med att äta asiatisk mat tills vi är tillbaka i Sverige, eller lagar den själva. Råvarorna finns, så det är bara att sätta igång.

Bästa grekiska maten

Perperas. Foto: John Göransson.

Numera finns det gott om bra grekiska restauranger i Grekland. Det kan låta som ett märkligt uttalande, men det är i högsta grad relevant.

För 20 år sedan var det svårt för oss att hitta bra grekisk mat i Grekland. Vi har lärt oss att hitta såväl restaurangerna som det bästa på deras menyer, samtidigt som en ny generation krögare har äntrat scenen med en helt ny inställning.

Mezedopoleio Chalepa. Foto: John Göransson.

Vi äter inte längre utländsk mat för at vi har tröttnat på den grekiska, utan för att få nya matupplevelser. Den godaste snabbmaten är fortfarande Gyro Pita, men ibland vill man sätta tänderna i en saftig hamburgare. Faktum är att vi högaktningsfullt struntar i rätternas ursprung, så länge det smakar bra och i görligaste mån är gjorda på lokala råvaror.

Mezedopoleio Chalepa. Foto: John Göransson.

De ställen vi oftast går till när vi vill ha god och vällagad grekisk mat är Perperas i Splanzia (många rätter från norra Grekland), Kafenio Fix på Splanziatorget (meze), Mezedopoleio Chalepa i Chalepa (meze) och Στη γωνιά του Λειβαδιώτη (Sti gonia tou Livadioti) i Mournies (traditionell kretensisk mat).

Sti gonia tou Livadioti. Foto: John Göransson.

Bästa fusionmaten

Det segment som har haft störst framgång i Grekland är restauranter som serverar “fusion”, alltså i grunden grekiska rätter som har blandats upp med utländska influenser. Vi går oftast till The Five i Nea Chora, Colombo i Splanzia eller Salis i östra hamnen för sådana upplevelser. Att slänga lite fetaost och oliver på en pizza och kalla den “kretensisk pizza” är inte fusion utan bara dålig smak.

Tabbouleh på Colombo. Foto: John Göransson.

Och hemma?

Vi lagar en del grekisk mat hemma i Sverige. Framför allt smårätter som passar till ouzo, som vi blir sugna på några gånger om året. Men ibland åker också moussaka (eget recept utan bechamel) eller något annat in i ugnen.

Lunch hemma i gränden. Foto: John Göransson.

I vårt hus på Kreta lagar vi bara mat gjord på lokala råvaror och vi dricker i stort sett bara saker som är producerade i landet. Paella gjord på läckerheter från fiskhandlaren, caesarsallad på färsk frigående kyckling, sallader och ratatouille på alla fantastiska grönsaker…

De enda undantagen är kaffe, smör och en del färdiga såser, som soya, Worcestershiresås och Sriracha. Fundera på hur mycket importerade saker du köper i mataffären i Sverige. Vi tar hem olivolja från grannen, men inget annat.

Grillen på taket går också att använda som bardisk. Foto: John Göransson.

Numera är vi så lyckligt lottade att vi knappast behöver sakna något, vare sig i Grekland eller Sverige. Det enda vi saknar i Grekland är räkor från Nordatlanten, det enda vi saknar i Sverige är pastourma, det marinerade och torkade köttet som en gång var gjort på kamel.

*”Någon” är en svensk kock som, precis som vi, är deltidsboende på Kreta. Han hade skrivit en rätt ljummen recension av det indiska stället (Namaste), men det räckte tydligen inte för att slippa sura kommentarer från självutnämnda “Greklandsvänner”. Med sådana vänner behöver Grekland inga fiender.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d