fbpx
Bo i GreklandVäderVinter

Jul i Grekland

I år kommer vi inte att fira jul i Grekland. För tredje året i rad stannar vi i Sverige. Men vi har gjort det nio gånger förut, så här kommer våra bästa råd till dig som planerar julfirande i Grekland i år. Frossa i nyttiga fakta om julfirande i Chania, filmer, bilder och länkar till ännu mer läsning.


Det är faktiskt den tredje julen i rad som vi håller oss i Sverige. De två tidigare jularna var det lockdown i Grekland, så vi struntade i att åka. I år har vi bestämt oss för att vänta till senare i vår med att resa, eftersom vi kan planera våra ledigheter friare än tidigare.

Vädret

Med nio Greklandsjular i bagaget vet vi hur vädret är: Precis hur som helst. Vi har upplevt sol och värme, storm, hällregn, snö och åska. Temperaturen på Kreta har varierat från nollgradigt till +20 grader, längre norrut har det varit kallare. Läs mer om decembervädret i hela Grekland här.

Du firar inte jul i Grekland för att få bra väder. Det är faktiskt rent statistiskt en av de sämsta månaderna att åka till Grekland, om du inte vill åka skidor i norr. Visst är vädret bättre på Kreta än i norra Grekland, men det kan vara riktigt ruskigt där också.

Vädret växlar ofta och snabbt på vintern. Ena stunden sitter du på en uteservering med näsan mot solen, strax efteråt är vädret så dåligt att du inte vill vistas utomhus. Om du inte har eget boende, räkna med att det kan vara kallt och dragigt på rummet.

Om vi jämför med Sverige är det en annan sak. Du får mycket mer dagsljus, varmare och fler soltimmar än på våra breddgrader. Så res ner med positiva förväntningar och hoppas på det bästa. Vi har både badat och köpt gummistövlar när vi har firat jul i Grekland.

Öppet och stängt

I stort sett allt som handlar om turism stänger i november och har stängt till slutet på mars. En del restauranger öppnar faktiskt över julhelgerna för att många greker vill gå ut och äta då, i synnerhet på nyårsafton. I städerna finns åretruntöppna hotell, men räkna med mindre bemanning och sämre service. Du kan rentav bli ensam på hela hotellet, vilket kan kännas lite konstigt.

Butikerna har öppet extra mycket inför julen och de två söndagarna innan jul har alla öppet, för att folk ska kunna julhandla. Vissa år det många röda dagar och då är det mesta stängt. I år är det en “arbetsgivarjul”, då julafton inträffar på en lördag, så det blir bara en extra ledig dag.

Butikernas öppettider julen 2022

MåndagTisdagOnsdagTorsdagFredagLördagSöndag
5
09–14
17–21
6
09–14
17–21
7
09–14
17–21
8
09–14
17–21
9
09–14
17–21
10
09–15
11
11–18
12
09–21
13
09–21
14
09–21
15
09–21
16
09–21
17
09–18
18
11–18
19
09–21
20
09–21
21
09–21
22
09–21
23
09–21
24
Julafton
09–18
25
Juldagen
Stängt
26
Annandagen
Stängt
27
09–21
28
09–21
29
09–21
30
09–21
31
Nyårsafton
09–18
1
Nyårsdagen
Stängt
2
Ledig dag
Stängt
3
09–14
17–21
4
09–14
17–21
5
09–14
17–21
6
Trettondagen
Stängt
7
09–15
8
Stängt
Detta är de öppettider som handelskammaren i Aten har annonserat för 2022 av. Notera att varuhus och stora butikskedjor alltid håller butikerna öppna utan att stänga för siesta. I många städer stänger butikerna för dagen redan 14:00 ett par dagar i veckan, oftast måndag och onsdag. Detta gäller inte under julhandeln, då är siestan oftast avskaffad.

Läs mer om öppettider i Grekland här

Julhandel

Julskyltat i Chania. Foto: John Göransson.

Grekerna handlar mycket till jul och det kan uppstå rejäl trängsel i shoppingcentra och saluhallar, när alla ska ut samtidigt. Det är minst lika galet som i Sverige, men hysterin kanske dämpas av lågkonjunkturen i år.

Det som handlas är julklappar, julpynt, julmat och dryck, kakor och bakverk och kanske lite finkläder till nyårsfesten.

Jultraditioner

Julpynt i Chanias gränder. Foto: John Göransson.

Grekernas julfirande påminner numera ganska mycket om svenskarnas, även om mycket är annorlunda. Grekerna äter julmiddag med familjen på juldagen och trettondagen är en viktig helgdag, då man firar Jesu dop. Det finns en artikel om hur grekerna firar jul här.

Svensk jul i Grekland

Julskinka lagad från grunden hemma i Chania. Foto: John Göransson.

Om du vill fira svensk jul i Grekland så går det, med lite planering och mycket tid att fixa det mesta. Det finns en artikel om det här. I den här artikeln berättar vi om en av våra jular i Grekland.

Tre skäl att fira jul i Grekland

Vi gillar listor. Här kommer de tre saker vi gillar mest och minst med att fira jul i Grekland:

  1. Greker vet hur man roar sig. Du riskerar inte att få tråkigt under en julhelg i Grekland, om du inte är en tråkmåns själv. Det är gott om kalas och firande, god mat, dryck musik…
  2. Du får se det riktiga Grekland. Nu har turistorterna stängt, allt som är öppet är öppet för grekerna, även om du givetvis är lika välkommen. Om du bara har varit i Grekland på sommaren kommer du att lära dig helt nya saker om Grekland och grekerna
  3. Mer dagsljus och värme. Även om vädret faktiskt kan vara riktigt dåligt i Grekland i december-januari så får du garanterat mer värme och dagsljus än i Sverige.

Tre skäl att inte fira jul i Grekland

  1. Det är dyrt. I jul reser tusentals greker bosatta i Sverige till Grekland för att träffa sina familjer och vänner. Det innebär att flygpriserna slår i taket. När detta skrivs kostar en enkelbiljett till Aten minst 4 000 kronor under julhelgerna, för att sjunka till 1 600 kronor i början av januari.
  2. Vädret kan vara uselt. Om har otur kan vädret vara rena naturkatastrofen, så att du knappt kan gå ut. Det kan dessutom vara kallt inomhus.
  3. Du kan få tråkigt. Vi råder ingen att resa till Grekland ensam på julhelgerna, om du inte känner folk på plats. Det kan bli väldigt ensamt, eftersom greker i allmänhet är ganska familjeorienterade på julhelgerna. Om du är utåtriktad och social behöver det inte vara några problem, annars kan det bli väldigt ensamt. Ta inte med barn till Grekland över jul, de kommer att få väldigt tråkigt.

Därmed återstår bara att önska alla läsare en fin advent och hoppas att vi snart får återse Grekland!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa