fbpx
ChaniaDryckerFaktaHistoriaJulKretaMatMytologiThessalonikiTraditionerTransporterVin

Så här firar man jul i Grekland

Det här är en av många artiklar som handllar om vinter och jul i Grekland. Du hittar alla artiklar här.

Det lackar mot jul. Vi har firat jul i Grekland åtta gånger, så vi börjar få koll på de grekiska traditionerna. Här är de, dag för dag. Vi utgår från Chania på Kreta, eftersom det är där vi brukar fira jul. Men traditionerna är ganska likartade över hela Grekland och vi har varit i Aten på julafton och i Thessaloniki på nyårsafton.


Julen är inte grekernas viktigaste helg. Det är, med god marginal, påsken. Men julen har vuxit i betydelse och numera firar grekerna jul ordentligt. En stor skillnad mot i Sverige är att stort fokus ligger på trettondagen, som är den dag då Jesus döptes av Johannes Döparen.

SAMSUNG CSC
Chania julafton 2015. Foto: John Göransson.

Hur firar då grekerna jul? Precis som för oss blir det mycket förberedelser, med pynt, bakning, matlagning och julklappsköp. Lokalpressen rapporterar om årets julhandel, i krisens Grekland är detta en viktig mätare. Har grekerna råd att köpa julklappar i år?

Inför julen publicerar kommunen ett program med allt som händer över helgerna. Det är allt från musikunderhållning och barnteater till folkdans och konstutställnigar. Det brukar alltid vara en eller ett par saker som är värda att kolla.

Kalanda

På julafton går barnen runt mellan husen, sjunger julsånger, Kalanda, och spelar på små trianglar. Det låter som regel förskräckligt, det enda syftet är att skapa julstämning och få lite godis och pengar. Det blir en runda till på nyårsafton och ytterligare en på trettondagsafton. Seden påminner om våra påsskkärringar, en del har också ritat julkort som de delar ut.

Julmiddag på juldagen

Julmiddagen är en familjeangelägenhet. Men i Grekland, som i nästan hela den kristna världen, äts den på juldagen. Har man dessutom en Christos i familjen kan det bli en ordentlig fest, eftersom Christos har namnsdag på juldagen. Jag hamnade på en sådan fest 2018, det var helt galet och väldigt roligt! Tyvärr kan jag inte visa några bilder från festen, eftersom det skulle innebära brott mot GDPR.

En regning juldag 2018. Foto: John Göransson.

Mest import

Grekerna har, precis som vi svenskar, i stor utsträckning importerat sina jultraditioner, många av dem från Tyskland och USA. Julgran och jultomte kom på 1800-talet med det självständiga Greklands första Kung, Otto från Bayern. Sedan har USA och Hollywood flyttat in sina traditioner, ofta med hjälp av de miljoner greker som emigrerade över havet efter andra världskriget. Numera ser det ut ungefär som i Sverige, med julgranar, tomtar, glitter och Wham! i högtalarna.

Men grekerna har också en hel del egna traditioner. Förutom julgranar är det en betydligt äldre tradition på öar och vid kusterna att juldekorera en liten båt, Karavaki, med lampor. Man tror att traditionen kommer ur firandet av Agios Nikolaus 6 december, han är sjömännens skyddshelgon.

Aristoteloustorget i Thessaloniki nyårsafton 2018. Foto: John Göransson.

Våra traditionella hustomtar, som inte alls var särskilt snälla, motsvaras i Grekland av Kallikantzari, små elaka figurer som härjar under julens tolv dagar, från juldagen till trettondagen. Dem ska man försöka hålla ute ur huset. Eftersom de tar sig in genom skorstenen är det viktigt att hålla igång elden i spisen. Det är en slags inverterad version av den där tomten som kommer genom skorstenen med alla julklappar. Det sägs att Kallikantzari försvinner när prästen på trettondagen går runt och välsignar husen.

Vad som är traditionell mat och dryck varierar en del. Men det dricks förstås vin, eftersom årets skörd brukar buteljeras i november är det fullt i förråden. Det finns två julkakor, melomakarona och kourambietes, som är lika självklara som våra pepparkakor och lussebullar. Över huvud taget trycker grekerna i sig massor av sötsaker till jul. Och massor av mat.

edf
Melomakarona (bruna), kourambietes (vita) och andra godsaker från grannarna. Foto: John Göransson

Traditionen att slakta en gris till jul finns även i Grekland, så det blir mycket fläsk. Numera hamnar det också kalkon och annan fågel på det grekiska julbordet. En av de klassiska rätterna är lustigt nog kåldolmar, som smakar precis som i Sverige (men utan lingon). Sägnen om att Karl XII tog med sig kåldolmarna från Turkiet kan alltså vara riktig. Dolma är ett turkiskt ord och på Karl XII:s tid var Grekland en del av det Ottomanska imperiet.

Utelivet i Chania är helt annat än på sommaren. Här finns nästan inga turister alls. Det finns en och annan utlänning i Chania på vintern. Mest är det sådana som vi och människor som har bosatt sig här permanent. Mycket skandinaver och britter. Men de flesta vi träffar är kretensare, studenter från universitetet eller militärer från baserna på Akrotirihalvön och Soudaviken.

edf
Annandag jul vid stranden i Nea Chora. Foto: John Göransson.

Denna blandade skara skapar en helt annan stämning än på sommaren. Alla har gott om tid, många är arbetslösa på vintern och livnär sig på A-kassa, småjobb och sparpengar. Det är ofta högt tryck på de barer och restauranger som har öppet, en del öppnar bara över helgerna. Det finns absolut ingen risk att bli uttråkad!

Santa Run

Santa Run, med Andreas Stellans jullåt, som jag är medrproducent till.

Sedan 2011 har Chania en egen jultradition: Santa Run! Från att ha samlat några hundra personer fylls Chanias gator numera av flera tusen tomtar, oftast under någon av mellandagarna. Vi deltog de tre första åren, numera nöjer vi oss med att vara åskådare. Arrangörerna har genom åren samlat in flera miljoner kronor till välgörenhet.

Nyårstraditioner

Nyårsafron, eller St. Vassilis Dag, är till det yttre väldigt lik det vi är vana vid. Många bokar nyårssupé på restaurang, där det bjuds på specialkomponerad meny, musik och annan underhållning. På torget framför saluhallen är det full fart, mest för familjer och ungdomar. En orkester spelar, borgmästaren håller tal, sedan blir det fyrverkerier och dansmusik. Efter tolvslaget fylls barerna och festen fortsätter till mogonen. På nyårsdagen är det pizzabuden som har fullt upp med att leverera mat till utmattade nyårsfirare.

Nyårsfyrverkerier i Thessaloniki 2019. Foto: John Göransson.

Vid sidan av detta finns en räcka grekiska traditioner. Nyåret är höjdpunkten för den grekiska skrockfullheten. Här är några av de saker som ska göras:

Före tolvslaget:

  • Spela kort om pengar, hemma eller på kaféet
  • Köpa lotter
  • Hänga lökar utanför dörren
  • Strax före tolvslaget ska alla lampor i huset släckas och alla ska gå ut.

Efter tolvslaget:

  • En person, ofta ett barn, väljs ut att gå in i huset först, alltid med höger fot först. Sedan får alla andra gå in, också de med höger fot först. Samtidigt som den första personen går in i huset efter tovslaget ska en annan krossa ett granatäpple mot dörren. Ju fler kärnor som hamnar på golvet, desto större tur för husets invånare under året.
  • En gammal tradition är att tömma alla vattenbehållare och fylla på med nytt vatten. Eftersom de allra flesta numera tar sitt vatten ur kranen är detta en tradition som knappt är i bruk längre.
  • Ge bort presenter, särskilt till barn
  • Äta Vasilopita. Ett bakverk som bara äts på nyåret, Traditionen bjuder att kakan skärs upp i en bit per familjemedlem plus tre extra bitar till Jesus, Jungfru Maria och St. Vassilis. Ett mynt är gömt i kakan, den som får det i sin bit kommer att få extra mycket tur under året.
edf
Afshin i köket till sin restaurang, Salis, nyårsafton 2017. Foto: John Göransson.

Epiphany

Grekerna har en jultradition till, som vi saknar. Vår trettondag 6 januari är det i Grekland Epiphany, dagen då Johannes döparen döpte Jesus. Precis som i Sverige är det julens sista dag, men här är det en av de viktigaste. Denna dag ska vattnet välsignas. I Chania, och många andra städer, samlas tusentals människor i hamnen, som också är full av båtar. Ett podium är uppbyggt i ena ändan, dit anländer så småningom en procession från katerdralen. Efter en kort mässa kastar prästen ett kors i vattnet, efter kastar sig ett antal tappra ungdomar. Den som lyckas få tag på korset hyllas som dagens hjälte och är välsignad hela året.

Det är också bra fart på restauranger och barer på trettondagen. Och dagen efter är det min namnsdag, så från tolvslaget blir det gärna lite extra firande!

sdr
Kampen om korset, Epiphany 2018. Foto: John Göransson.

Julens sämre sidor

Allt detta firande får förstås en del negativa konsekvenser. Framför allt att butikerna är stängda väldigt mycket. Julafton, juldagen, annandagen, nyårsdagen, 2 januari, trettondagen, dagen efter trettondagen och alla söndagar utom den närmast före jul är det stängt. Det gäller att planera. Ett annat problem är att det ofta inträffar trafikolyckor i julhelgerna, eftersom många är ute på vägarna med alkohol och andra droger i kroppen.

DSC_0038~2-EFFECTS
Chania nyårsdagen 2015. Foto: John Göransson

Vi ha nu lärt oss att julvädret i Chania kan vara precis hur som helst; från sol och värme till full storm och hällande regn. Ibland är det så illa att hus rasar samman, källare fylls med vatten, avlopp svämmar över och vägar försvinner i jordskred. Redan nästa dag kan det vara 20 grader varmt och solsken från klarblå himmel. En gång började det snöa på trettondagen, så mycket att flygplatsen stängde. Vi hade tur, vårt plan var det sista som lyfte.

Julvädret

När vi firade nyår i Thessaloniki var det ganska kallt, men vi kunde ändå sitta ute under gasolvärmarna vid saluhallen och äta en överdådig nyårslunch.

Det är inte helt enkelt att ta sig till Chania över jul, men det går. Några direktflyg från Sverige går inte, minst ett byte krävs, oftast i Aten. Eftersom flygbranschen är väldigt föränderlig så förändras förutsättningarna från år till år.

Det är inga som helst problem att hitta hotellrum i Grekland på vintern, men servicen är en helt annan än under säsong. Vill du ha ett helt hotell för dig själv, kom till Chania på vintern!

4 svar på ”Så här firar man jul i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa