Jul i Chania – våra och kretensarnas traditioner

Vi har firat jul på Kreta sju gånger och vi kommer snart att göra det igen. Det är dags att berätta om kretensarnas och våra egna jultraditioner. Saknar vi inte snön och bjällerklangen, släkten och vännerna?

Svaret på frågan är för det mesta nej. Jag och min fru har aldrig varit stora älskare av mörker och kyla. Julstämningen byts snabbt till julstress, så vi har sedan många år gjort det till en vana att fly Sverige över jul och nyår. Första gången vi flydde till Kreta var 2008 och då hamnade vi i Paleochora.

Beslutet att fira jul i Paleochora på södra Kreta var ovanligt väl underbyggt. Jag ägnade denna gång oproportionerligt mycket tid åt att undersöka vilken ort i Europa som var bäst lämpad för julfirande. Kravlista: bra väder, mycket dagsljus, vacker plats, öppna hotell, restauranger och barer. Vår son var 13 år gammal och han skulle också kunna roa sig, så internetcafé och wifi på hotellrummet var krav.

DSC_0072
Utsikt från balkongen på Haris Studios. Foto: John Göransson.

Vi hade inte varit på Kreta på 15 år. Då hade vi bott på sunkiga hotell i Chania, gått ner genom Samariaravinen och övernattat i Palaeochora, en liten stad som vi mindes med värme. Men det hade varit sommar då, hur var det på vintern?

Jag hittade så småningom en artikel i en brittisk tidning, som handlade om ett par som hade tillbringat vintern i Haris Studios i Palaeochora. Det lät perfekt. Vi mailade Flora och bokade två studior över jul och nyår. Vi bokade också en natt i Chania till nerresan. Valet föll på Hotel Belmondo i den venetianska hamnen, eftersom de svarade på mejl och vi ville få ut det mesta av den korta vistelsen i stan.

Efter en lång resa med två mellanlandningar landade vi i Chania och tog en taxi till stan. Det var mörkt och mulet, men betydligt varmare än hemma i Stockholm. Vi släpade vårt bagage genom den folktomma Zambeliogränden till hotellet och checkade in. Vi var de enda gästerna och hotellet var knappt öppet. Vi blev insläppta av en ung dam, som vi sedan inte såg till mer.

Nästa morgon, som var dagen före julafton, tog vi bussen tvärs över ön till Palaeochora. Vi blev väl mottagna av Flora och hennes man Haris, sedan åt vi lunch på utmärkta restaurang Metexis, där vi blev lika väl omhändertagna av familjen som ägde stället. Det skulle komma att bli både jul- och nyårsmiddag på Metexis.

Det började bra, sedan brakade ovädret loss. Jag minns att vi första dagen såg båten som gick ut till ön Gavdos lämna hamnen. Sedan såg vi den inte mer, stormen satte stopp för all båttrafik. Ute till havs låg stora fartyg stilla i dagar i lä om Kreta och väntade på att det skulle mojna. Vågorna kastade upp stora stenbumlingar på vägen mellan hotellet och centrum, så vi hukade oss på bakgatorna i det piskande reget. Vi var blöta och frusna.

Visst fanns det ställen som hade öppet, så vi behövde inte svälta eller törsta. Men det blev rätt tråkigt, så efter några dagar hyrde vi en bil och for runt mellan byarna. Det var roligt! Många hade inte sett turister på flera månader och vi blev väl mottagna överallt. Vi satt i värmen vid kaminerna, åt, drack och pratade. Tavernor öppnade bara för vår skull och vi satt ner med ägarfamiljerna.

Kvällarna, och halva nätterna, tillbringade vi hos bröderna Michailis och Nektarios på Agios Bar. Vi blev snart en del av stamklientelet och hade fantastiskt kul. Det var då vi fick våra första riktiga vänner på Kreta och vi har fortfarande kontakt, även om det nu är två år sedan vi hälsade på senast.

Trots det dåliga vädret bestämde vi oss för att göra ett nytt försök året efter. Denna gång skulle vi däremot fira nyår i Chania, för att få lite mer att välja på. Vi bokade rum på ett hotell i västra delen av hamnen. Det var ett bra beslut!

edf
Annandag jul vid stranden i Nea Chora. Foto: John Göransson.

Den här gången hade vi tur med vädret. Sol och värme i stort sett hela tiden. Vi gick långa promenader, vi badade i havet, vi solade på balkongen. På nyårsafton var det +24 grader vid tolvslaget, vi hade en fantastisk kväll och natt i Chania. Det var bara ett problem: vår 14-årige son var dödligt uttråkad! Vi lovade att nästa jul skulle firas i Stockholm. Det skulle dröja fyra år innan vi firade jul på Kreta igen.

Dessa två jular lärde oss två saker: Att Palaeochora var för litet för att vi skulle kunna övervintra där och att alla påståenden om Palaeochoras milda klimat var betydligt överdrivna. Väderstatistiken och våra egna erfarenheter visade att det var ungefär samma väder i Chania, men att Papaeochoras oskyddade läge gjorde vinterstormarna närmast outhärdliga. Det var detta som, efter ytterligare några resor, fick oss att köpa ett hus i Chania.

Våra jultraditioner

Som nyblivna husägare flög vi 2013 ner för att fira vår första hemmajul i Chania. Kärnfamiljen var denna gång förstärkt av min 81-åriga mamma, som inhystes på ett närliggande hotell. Även om saker förändras och vi inte gör samma sak varje år, så har vi skapat några traditioner som vi kombinerar med Chanias egna. Så här ser en typisk jul ut i Chania:

Dagarna före jul ägnar vi och alla andra åt att julpynta, handla julklappar, laga mat och umgås. Vi försöker alltid bjuda hem några grannar och vänner på jullunch, med en blandning av svenska och grekiska specialiteter. Hustrun bakar knäckerbröd, jag gravar lax och kryddar brännvin. Vi har med oss glöggessens och julsenap från Apoteket. Pepparkakor bakas på deg från vårt lokala bageri i Stockholm. Julost, goda korvar och annat smaskens finns att köpa i Chania. Det är full fart i stan, butikerna har söndagsöppet och vi kan följa julstressen från åskådarplats.

cof
Gravlax på gång julen 2017. Foto: John Göransson.

Julaftons kväll firas hemma med familjen. På någon av mellandagarna promenerar vi upp till vackra Chalepa Hotel och tar en drink, i trädgården om vädret tillåter, annars framför brasan i den vackra baren. Annars gör vi vad vi alltid brukar göra i Chania: umgås med vänner, gör utflykter pysslar, jobbar… Det enda som fattas är strandlivet.

Inför julen publicerar kommunen ett program med allt som händer över helgerna. Det är allt från musikunderhållning och barnteater till folkdans och konstutställnigar. Det brukar alltid vara en eller ett par saker som är värda att kolla.

På nyårsafton går vi ut och äter middag på någon av våra vänners restauranger, i Chania eller i Gerani. Sedan hamnar vi oftast hos Anna, på vår stambar Black Rooster, ibland går vi vidare när den stänger. Dagen efter beställer vi pizza från Domino’s och äter framför teven. Nästa nyårsafron ska vi fira i Thessaloniki, eftersom vi känner att det är bra med luftombyte. Vi får se hur det blir med pizzan.

Kretensiska jultraditioner

SAMSUNG CSC
Chania julafton 2015. Foto: John Göransson.

Hur firar då kretensarna jul? Precis som vi blir det mycket förberedelser, med pynt, bakning, matlagning och julklappsköp.

Dagen före julafton går barnen runt mellan husen, sjunger julsånger, Kalanta, och spelar på små trianglar. Det låter som regel förskräckligt och enda syftet är att de ska skapa julstämning och få lite pengar. Det blir en runda till på nyårsafton och ytterligare en på trettondagsafton. Seden påminner om våra påsskkärringar, en del har också ritat jukort som de delar ut.

Precis som i Sverige är julmiddagen en familjeangelägenhet. Men i Grekland, som i nästan hela den kristna världen, äts den på juldagen.

För grekerna är det påsken som är den viktigaste högtiden på året, julen har traditionellt varit en betydligt mer stillsam historia. Men grekerna har, precis som vi svenskar, i stor utsträkning importerat sina jultraditioner. Julgran och jultomte kom på 1800-talet med Kung Otto från Bayern, det självständiga Greklands första kung. Sedan har USA och Hollywood flyttat in sina traditioner, ofta med hjälp av de miljoner greker som emigrerade över havet efter andra värdskriget. Numera ser det ut ungefär som i Sverige, med julgranar, tomtar, glitter och Wham! i högtalarna.

Förutom julgranar är det en betydligt äldre tradition att jukldekorera en båt med lampor. Våra traditionella hustomtar, som inte alls var särskilt snälla, motsvaras i Grekland av Kallikantzari, små elaka figurer som härjar under julens tolv dagar, från juldagen till trettondagen. Dem ska man försöka hålla ute ur huset. Eftersom de tar sig in genom skorstenen är det viktigt att hålla liv i spisen. Det är med andra ord en slags inverterad version av den där tomten som kommer genom skorstenen med alla julklappar. Det sägs att de försvinner när prästen på trettondagen går runt och välsignar husen.

Vad som är traditionell mat och dryck varierar en del. Men det dricks förstås vin, eftersom årets skörd brukar buteljeras i november är det fullt i förråden. Det finns två julkakor, melomakarona och kourambietes, som är lika självklara som våra pepparkakor och lussebullar. Traditionen att slakta en gris till jul finns även på Kreta, så det blir mycket fläsk. Numera hamnar det också kalkon och annan fågel på det kretensiska julbordet.

edf
Melomakarona (bruna), kourambietes (vita) och andra godsaker från grannarna. Foto: John Göransson

Utelivet i Chania är helt annat än på sommaren. Här finns nästan inga turister alls. Det finns en och annan utlänning i Chania på vintern. Mest är det sådana som vi och människor som har bosatt sig här permanent. Mycket skandinaver och britter. Men de flesta vi träffar är kretensare, studenter från universitetet eller militärer från baserna på Akrotirihalvön och Soudaviken.

Denna blandade skara skapar en helt annan stämning än på sommaren. Alla har gott om tid, många är arbetslösa på vintern och livnär sig på A-kassa, småjobb och sparpengar. Det är ofta högt tryck på de barer och restauranger som har öppet, en del öppnar bara över helgerna. Det är absolut ingen risk att bli uttråkad!

Santa Run

DSC_0243
Santa Run 2014. Foto: John Göransson

Sedan 2011 har Chania en egen jultradition: Santa Run! Från att ha samlat några hundra personer fylls numera Chanias gator av flera tusen tomtar, oftast någon av mellandagarna. Vi deltog de två första åren, numera nöjer vi oss med att vara åskådare. Arrangörerna har genom åren samlat in flera miljoner kronor till välgörenhet.

Nyårstraditioner

Nyårsafron, eller St. Vassilis Dag, är till det yttre väldigt lik det vi är vana vid. Många bokar nyårssupé på restaurang, där det bjuds på specialkomponerad meny, musik och annan underhållning. På torget framför saluhallen är det full fart, mest för familjer och ungdomar. En orkester spelar, borgmästaren håller tal, sedan blir det fyrverkerier och dansmusik. Efter tolvslaget fylls barerna och festen fortsätter till mogonen. På nyårsdagen är det pizzabuden som har fullt upp med att leverera mat till utmattade nyårsfirare.

Vid sidan av detta finns en räcka grekiska traditioner. Nyåret är höjdpunkten för den grekiska skrockfullheten. Här är några av de saker som ska göras:

Före tolvslaget:

  • Spela kort om pengar, hemma eller på kaféet
  • Köpa lotter
  • Hänga lökar utanför dörren
  • Strax före tolvslaget ska alla lampor i huset släckas och alla ska gå ut.

Efter tolvslaget:

  • En person, ofta ett barn, väljs ut att gå in i huset först, alltid med höger fot först. Sedan får alla andra gå in, också de med höger fot först. Samtidigt som den första personen går in i huset efter tovslaget ska en annan krossa ett granatäpple mot dörren. Ju fler kärnor som hamnar på golvet, desto större tur för husets invånare under året.
  • En gammal tradition är att tömma alla vattenbehållare och fylla på med nytt vatten. Eftersom de allra flesta numera tar sitt vatten ur kranen är detta en tradition som knappt är i bruk längre.
  • Ge bort presenter, särskilt till barn
  • Äta Vasilopita. Ett bakverk som bara äts på nyåret, Traditionen bjuder att kakan skärs upp i en bit per familjemedlem plus tre extra bitar till Jesus, Jungfru Maria och St. Vassilis. Ett mynt är gömt i kakan, den som får det i sin bit kommer att få extra mycket tur under året.
edf
Afshin i köket till sin restaurang, Salis, nyårsafton 2017. Foto: John Göransson.

Epiphany

Grekerna har en jultradition till, som vi saknar. Vår trettondag är det i Grekland Epiphany, dagen då Johannes döparen döpte Jesus. Precis som i Sverige är det julens sista dag, men här är det en av de viktigaste. I Chania samlas denna dag tusentals människor i den ventianska hamnen, som också är full av båtar. Ett podium är uppbyggt i ena ändan, dit anländer så småningom en procession från katerdralen. Efter en kort mässa kastar prästen ett kors i vattnet, efter kastar sig ett antal tappra ungdomar. Den som lyckas få tag på korset hyllas som dagens hjälte och är välsignad hela året.

Det är också bra fart på restauranger och barer på trettondagen. Och dagen efter är det min namnsdag, så från tolvslaget blir det gärna lite extra firande!

sdr
Kampen om korset, Epiphany 2018. Foto: John Göransson.

Allt detta firande får förstås en del negativa konsekvenser. Framför allt att butikerna är stängda väldigt mycket. Julafton, annandagen, nyårsdagen, 2 januari, trettondagen, dagen efter trettondagen och alla söndagar utom den närmast före jul är det stängt. Det gäller att planera. Ett annat problem är att det ofta inträffar trafikolyckor i julhelgerna, eftersom många är ute på vägarna med alkohol och andra droger i kroppen.

DSC_0038~2-EFFECTS
Chania nyårsdagen 2015. Foto: John Göransson

Vi ha nu lärt oss att julvädret i Chania kan vara precis hur som helst; från sol och värme till full storm och hällande regn. Ibland är det så illa att hus rasar samman, källare fylls med vatten, avlopp svämmar över och vägar försvinner i jordskred. Redan nästa dag kan det vara 20 grader varmt och solsken från klarblå himmel. En gång började det snöa på trettondagen, så mycket att flygplatsen stängde. Vi hade tur, vårt plan var det sista som lyfte.

Det är inte helt enkelt att ta sig till Chania över jul, men det går. Några direktflyg går inte, minst ett byte krävs, oftast i Aten. I år flyger vi ner med Norwegian, via Oslo och hem med inrikesflyg till Thessaloniki och direktflyg därifrån med SAS. Eftersom flygbranschen är väldigt föränderlig så förändras förutsättingarna från år till år.

Det är inga som helst problem att hitta hotellrum i Chania på vintern, men servicen är en helt annan än under säsong. Vill du ha ett helt hotell för dig själv, kom till Chania på vintern!

1 kommentar på “Jul i Chania – våra och kretensarnas traditioner”

  1. Pingback: Grekiska öar 27: Kreta - Grekland All Exclusive

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.