fbpx

Grekisk musik är alltid överallt

Var du än är i Grekland hör du musik. Du är sällan mer än några meter ifrån ett ställe som bjuder på livemusik. Vi har många gånger helt oplanerat hamnat mitt i en spelning. I kyrkan sjunger prästen hela predikan. Men det är inte bara prästerna som berättar med sång. I likhet med Afrikas grioter finns en tradition i grekisk folkmusik att berätta historier med sång, om allt från kärlek till politik, ibland blir sångerna rena nyhetssändningarna.

Jag vågar påstå att en genomsnittlig grek kan minst tio gånger fler sångtexter utantill en en genomsnittlig svensk. Det är inte ovanligt att artister låter publiken ensam sjunga en vers eller två, för det mesta stämmer alla in. Det kanske är därför grekiska sångare ofta sjunger baryton, ett register som är mer tillgängligt för manliga sångare än våra pop- och rocktenorer.

En spellista med några av de mest populära sångerna

På den översta bilden ser vi Giannis Haroulis och hans band, från en konsert i Uppsala 2017. Den nedersta bilden tog vi i Rethymnon, när vi åt middag efter en lång vandring julen 2018. Här finns fler artiklar om grekisk musik.

Oplanerad musikkväll i Rethymnon. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: