fbpx

Efter nio års försening: Chanias nya arkeologiska museum invigt

En junidag 2016 tog vi cyklarna upp till Chalepa, den lite tjusiga förorten öster om Chanias centrum. Vi ville gärna se hur det hade gått med det nya arkeologiska museet. Vi var inbjudna, men kunde inte närvara vid den försenade invigningen, som skulle ha ägt rum i december 2015. Den 16 april 2022, sex år senare, öppnade det på riktigt. Museet har kostat en kvarts miljard EU-skattekronor.


Det är de här symbolerna som är kopplade till artikeln:


Efter en del irrande i förortsbebyggelsen lyckades vi till sist hitta entrén till museet. Det var inte öppet. Det var nämligen inte färdigt. Eller rättare sagt: huset var färdigt, men pengarna tog slut innan det var dags att flytta alla föremål från det nuvarande museet i Gamla Stan. Vi läste på den obligatoriska skylten utanför att projektet skulle ha varit avslutat 2013 och att kostnaden för det skulle vara nästan 18 miljoner euro. Det mesta av pengarna kommer från EU.

Byggnaden har en total yta på drygt 5 000 kvadratmeter. Där finns utställningshallar, konferensrum, en amfiteater med 140 sittplatser, restaurang, butik, laboratorier och förråd.

Lyset var på men ingen var hemma

Nu var det 2016. I vaktkuren fanns skrivbord, dator och telefon, men ingen vakt. En bastant stålgrind hindrade oss från att komma in på området. Allt lyse var på, men ingen var hemma, för att ta till en gammal metafor. Jag höjde kameran över grinden och tog en bild på det tomma huset, sedan cyklade vi vidare till trendiga Dagkli M & Co för att ta en öl och reflektera över saken.

Frågorna hopar sig

Varför har staten byggt ett helt nytt museum? Det gamla, som mellan 1963 och 2020 låg i en gammal klosterkyrka byggd av Francicskanermunkar för minst 500 år sedan, ansågs vara ett av de bästa arkeologiska museerna i Grekland. Det var välbesökt (utom coronaåret 2020), lättillgängligt och ligger ett stenkast från de utgrävningsplatser där många av föremålen har hittats.

Hur kan det komma sig att det nya museet inte var färdigt, ett halvår efter att huset “invigdes”? Vart tog pengarna vägen?

En ny upphandling, värd 3,3 miljoner euro, gjordes 2018. De pengarna skulle räcka till att sätta upp utställningarna, arbetet kom inte igång. Här finns info om upphandlingen och bilder på de tomma utställningshallarna.

Museet har vid några tillfällen använts för tillfälliga utställningar och en filmvisning, men för det mesta har det stått tomt.

Skulle öppna 2021

I november 2019 läser jag i en artikel att Greklands nya kulturminister har lovat att sätta projektet på “fast track” och projektet ska vara avslutat 2021. Sedan stängde det gamla museet och det nya blev ytterligare ett år försenat. Denna gång gick det att med visst fog skylla på pandemin.

Efter vårt “besök” 2016 ställde vi samma fråga till alla Chaniotis vi träffade: “Vad vet du om det nya arkeologiska museet?” Det visade sig att ingen hade en aning om att det fanns ett sådant, inte ens de som bodde i Chalepa. Ingen hade reflekterat över vad det var för gigantisk och futuristisk byggnad som växte fram på det gamla exercisfältet ovanför stan.

Jag ställde också frågan i olika Facebookgrupper och då dök det upp en del konstiga svar, uppenbart skrivna av anställda på museet. Nejdå, museet var inte försenat, allt löpte enligt plan. På det arkeologiska museets hemsida står att bygget bara har kostat drygt 4 miljoner euro och att det bara kommer att kosta en miljon till att göra det färdigt. Hur de har räknat vet jag inte, men det är siffror som helt motsägs av det grekiska kulturministeriet och av EU. Kanske räknar museet bara de pengar som kommer från Grekland? De pengar vi bidrar med, i form av EU-bidrag, räknas kanske inte? Eller var det så att resten av de där 18 miljonerna euro försvann på vägen till museet, att de bara fick 4 av 18 miljoner euro?

Från kloster till förort

En annan sak som skymtar fram i medierapporteringen är att det nog har funnits en schism mellan kulturministeriet i Aten och kommunpolitikerna i Chania. Borgmästaren verkar anse att museet inte kommer att locka lika många besökare om det flyttar från ett medeltidskloster i Gamla stan till ett modernt hus i en förort. Han kanske har rätt. Det ska bli spännande att kontrollera saken när vi kommer dit i maj.

Premiärminister Kyrikaos Mistotakis tog en titt på museet dagen innan invigningen. Hans familj kommer från trakten, så han är ofta på besök i Chania. Hans pappa Konstantinos Mitsotakis, som var premiärminister i Grekland på 90-talet, har skänkte för 22 år sedan en samling föremål till museet, som nu för första gången har fått plats att ställas ut. Det känns skönt att ha kunnat bidra till detta viktiga ändamål.

Mitsotakis delar ut mycket beröm till de inblandade, men nämner inte med ett ord nio års försening, eller slutnotan på närmare en kvarts miljard kronor. Varför förstöra dagen med sådana Trivialiteter? Frågan är vad de pengarna kunde ha använts till i stället?

Ett nytt övergivet hus

I huset till vänster, med det runda fönstret, låg Chanias arkeologiska museum.

Vi har faktiskt, trots tre besök i stan, glömt att kontrollera vad som har hänt med det gamla museet sedan det stängde 2020. Vi får ta en titt när vi kommer ner om några veckor.

2 svar på ”Efter nio års försening: Chanias nya arkeologiska museum invigt

 • 22 februari, 2021 kl. 11:20
  Permalänk

  Väldigt intressant artikel. Jag har, under årens lopp, sett i tidningen om bygget och invigningen men har heller aldrig fått några svar på när vi kan gå dit. Har t.o.m skickat mail till muséet men naturligtvis inget svar. Nu förstår jag att allt är som vanligt, d.v.s fördyring, försening och ingen verkar bry sig. Tack för att du informerade.

  Svar
  • 22 februari, 2021 kl. 12:22
   Permalänk

   Tack. Jag gjorde orimligt mycket research för den artikeln.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: