fbpx

Femton steg mot mer vinterturism i Grekland

Loading...
Loading...

Finns det något sätt att göra Grekland till ett vinterresmål? Självklart! Det finns massor av saker att göra i Grekland på vintern, det gäller bara att berätta om det och göra det tillgängligt. Men så länge alla bara tänker sol, sand, supa och att slöa vid poolen så kommer inget att hända. Vinterturister är aktiva, intresserade och ofta köpstarka. De har för det mesta ont om tid, så det måste flyta. Under en båtluff på sommaren funkar det att vänta i tre dagar på båten. På en långweekend är det otänkbart. Här är mitt eget femtonpunktersprogram:

Turisterna

 • Satsa på stadsturism. Greklands många vackra städer är bättre när det inte är 35 grader varmt. Rusta upp de historiska stadskärnorna och kasta ut det mest smaklösa. Aten behöver verkligen städas, på många sätt. Thessaloniki är ett föredöme! Se till att fler historiska stadsdelar, som gamla stan i Chania, hamnar på Unescos Världsarvslista. Det borde vara lätt ordnat, det handlar mest om att städa och att göra dem bilfria. Om Italiens medeltida stadskärnor kan vara bilfria så kan grekiska medeltida stadskärnor också vara det. Målsättningen ska vara att locka korttidsturister, som vill ha kultur, historia, god mat, nattliv och lite lyx. Sluta tjafsa om öppettider. Om allt har stängt på söndagar blir weekendresor ganska meningslösa.
 • Satsa på vintersport. Investera i liftanläggningar i norr, dra världscuptävlingar till Grekland. Utförsåkare är en mycket köpstark grupp.
 • Satsa på naturturism och vandrare. Det är betydligt behagligare att vandra i 15 graders värme än 35. Dessutom finns det gott om vatten på vintern, då stora delar av Grekland är som grönast. Här skulle Grekland kunna lära sig mycket av de nordiska länderna.
 • Satsa på religiös turism. Grekland är den ortodoxa kyrkans vagga. De många kyrkorna (den äldsta är från 306 e kr), klostren och det bysantiska imperiets historia kan locka många av kyrkans 250 miljoner medlemmar.
 • Satsa på konferensresenärer. Gör om vintertomma hotell till konferensanläggningar. Locka kongresser, symposier, mässor och utställningar.
 • Satsa på agroturism. Vingårdar och andra jordbruk går på sparlåga på vintrarna. Med förmånliga krediter och skattestimulanser kan bönderna ordna inkvartering på sina gårdar. Titta hur de gör i Spanien, Italien och Portugal!

Vädret

Det går inte att göra något åt vädret. Därför måste Grekland satsa på att hitta resenärer som vill annat än att ligga på stränder eller vid pooler. Se ovanstående lista.

Transporterna

 • Ändra flygskatter och andra avgifter så att det blir lite dyrare att landa i högsäsong och gratis i lågsäsong. Samma pengar in, men stor skillnad för flygbolagen.
 • Samarbeta med inrikesflyget om att ta fram ett inrikes flygluffarkort för lågsäsongen. Sådana finns i många andra länder, exempelvis Norge.

Servicen

SAMSUNG CSC
Julafton 2017. Foto: John Göransson
 • Sluta oroa er för servicen. Om turisterna kommer på vintern så kommer hotell och restauranger att vara öppna. Redan i dag finns en stor överkapacitet på vintern, trots att det mesta är stängt. Det är inte där skon klämmer. Vi har flera gånger varit de enda gästerna på vinteröppna hotell. Så det dröjer innan det blir fullt.
 • Försök att sudda ut gränsen mellan ”turistsällen” och resten. Exempel: låt språkstudenter övdersätta restaurangmenyer. Ta fram en enkel dekal med texten ”We are all Greek but we speak English” som restaurang- och barägare kan sätta på dörren.
 • Ta bort hotellskatten på vintern. Och sänkarbetsgivaravgifterna i besöksnäringen. (det jämnar ut sig, eftersom många går på a-kassa på vintern).
 • Gör karnevaler, festivaler och helgfiranden som äger rum i Grekland mer tillgängliga för turister. Tona ner kyrkan, tona upp festen! Visst är den grekiska påsken härlig. Men om man kommer som turist och inte är ortodox eller känner folk på platsen blir det som att hamna i Örebro på julafton.
received_10214752591989007
Karneval i Retymnon 2018. Snart börjar fastan. Foto: Jonatan Göransson

Konkurrensen

 • Bjud ner journalister och influencers till Grekland på vintern. Ordna rundresor, bjud till lite! Det publiken inte vet, det finns inte.
 • Strunta i mässor och andra jippon utanför Grekland. Vinterturister lockar man inte genom att bygga montrar i mässhallar och dela ut broschyrer till de redan frälsta.
 • Producera bra videofilmer med fokus på vinterturism.

Om tre procent i stället för tre promille av alla turister skulle komma på vintern så skulle det göra stor skillnad. Det är väl en rimlig målsättning? Men då måste politikerna sluta blåsa varmluft ur munnen och börja jobba!

SAMSUNG CSC
Julafton 2016. Foto: John Göransson

2 reaktioner till “Femton steg mot mer vinterturism i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: