Varför är det så få turister på vintern?

Varför kommer  bara några promille av turisterna till Grekland på vintern, om det nu är så bra? Det finns flera orsaker. Låt oss följa den kedja av aktörer och förhållanden som har avgörande inflytande över var turisterna hamnar.

  • Turisterna själva. Deras önskemål, ekonomiska förutsättningar, möjligheter till ledighet med mera avgör vart de väljer att åka
  • Vädret. Har mycket stor betydelse när vi väljer resmål
  • Transporten. Finns det ens möjlighet att ta sig till resmålet? Om det går, hur dyrt och bökigt är det?
  • Servicen. Finns det hotell, restauranger, barer, sevärdheter och aktiviteter på resmålet?
  • Konkurrensen. Vart kan man välja att åka i stället?
SAMSUNG CSC
I november har det mesta stängt i turistområdena. Foto: John Göransson.
SAMSUNG CSC
Dykcentret och biluthyrningen har också stängt. Foto: John Göransson

Hur ser verkligheten ut?

  • Turisterna väljer framför allt Grekland för sol och stränder. Det finns det massor av undersökningar som visar och verkligheten talar sitt tydliga språk. Här lägger vi sommarsemestern. På vintern vill vi ha sol och värme, eller åka skidor. Den vanligaste frågan jag får när jag berättar att jag har varit på Kretsa över jul är ”Hur var vädret?” Jag svarar alltid ”Bättre än här – tror jag”. Ska man åka till Kreta på vintern så får man inte bry sig för mycket om vädret. Det kan vara bra, det kan vara förskräckligt.
  • Vädret är det med som i Sverige. Skillnaden är stor mellan nord och syd. I  norr blir det snö och kallt på vintern, i söder regnar och blåser det. Ibland snöar det i söder också – förra vintern snöade det i Chania. Hela Grekland får en stor del av sin årsnederbörd på vintern och det kan blåsa så mycket att det gränsar till naturkatstrof. De flesta tycker det är för kallt i havet. Visst, solen och värmen kan komma när som helst, men det finns inga garantier.
  • Transportmöjligheterna är kraftigt begränsade. Trots att bara tre promille av alla utlänningar som landar på Kreta gör det på vintern så är det rätt fullt på planen (jag har firat jul på Kreta sju gånger så jag vet). På vintern landar det bara fyra plan om dagen på Chanias flygplats, alla är inrikes (tre från Aten och ett från Thessaloniki). På sommaren landar det varje dag omkring 30 plan på Chanias flygplats, huvuddelen är Charter och lågprisflyg från Europa. Båtluffa på vintern – glöm det om du inte har väldigt gott om tid, starka nerver och saknar anlag för sjösjuka.
  • Servicen på turistorterna ligger i princip nere på vintern. Kreta har inga skidliftar eller hotell i bergen. Det fanns en skidanläggning på Mount Ida, men den har stängt. Många andra aktiviteter, som båtutflykter, vingårdar och annat, tar också ledigt på vintern. Detta är inga problem i dagsläget, den service som finns räcker gott och väl för att ta hand om de turister som kommer.
  • Konkurrensen från andra resmål är hård och överlägsen. På vintern går planen till ställen som Thailand, Dubai, Sydafrika, Kanarieöarna, Västindien och Alperna. Där är det full fart. Charterindustrin förfogar över ett begränsat antal flygplan, som dirigeras till de mest lättsålda resmålen för respektive säsong. På vintern r det främst Kanarieöarna och Thailand. Varje år reser omkring 350 000 svenskar till Thailand, de allra flesta på vintern. På Kanarieöarna satsar man numera hårt på sommarturism, eftersom kapaciteten på vintern är så hårt ansträngd.

Vi kan med andra ord konstatera att det mest blåser varmluft när turistministern öppnar munnen. Kreta är inte moget att bli en året runt-destination, än mindre Rhodos. Samarbeten och möten förändrar ingenting av det. Mycket snack, ingen verkstad.

Jag är övertygad om att Grekland kan bli ett året runt-mål. Människor reser till London, Rom, Paris, Berlin, Prag, Budapest och andra platser på vintern, trots att de har ännu sämre värder. I det tredje och sista inägget ska jag berätta vad jag tror måste göras för att Grekland ska kunna få fler turister på vintern.

Fortsättning följer.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.