fbpx

Stora listan över skrock som grekerna tror på

Loading...

Grekland är fortfarande i stor utsträckning ett bondesamhälle. Det innebär en massa saker. En av de viktigaste är att ”skolmedicin” och ”beprövad vetenskap” fortfarande får hård konkurrens från huskurer, folktro och vidskepelse. De flesta av mina grekiska vänner är inte religiösa, många är rätt välutbildade och en hel del av dem har bott några år utomlands. Trots det får de något nervöst i blicken om jag lyfter kaffekoppen och säger ”skål!”

Mycket skrock handlar om saker som är väldigt vanliga och centrala i grekernas liv. Salt, bröd, vatten och ägg är några av de råvaror som det finns vidskepelse kring. Det man kan få och  mista är barn, kärlek, tur, hälsa och liv. Och inte minst vänskap. Mycket skrock handlar om risken för att förlora vänner. Det är rätt viktigt att komma ihåg för oss, som gärna vill ha många vänner i Grekland. Om din vän i Svergie säger att det du just gjorde betyder otur så skojar hen förmodligen. Om din grekiske vän säger det så kan hen tro att du inte värderar er vänskap, för att du räckte över en kniv på restaurangen.

Därför är det rätt bra att ha koll på några vanliga misstag man kan begå som utlänning i Grekland, utan att ha en aning om det. Här tretton (förstås) saker som många greker fortfarande tror på:

Ögat
Amulett till skydd mot det onda ögat. Foto: John Göransson

Det onda ögat

Det kan man drabbas av om visar tecken på avundsjuka och det är inte bra. Det var därför äldre kvinnor förr spottade i luften när de fick se vår son. Att som vi säga ”guuuuud vad söt han är!” när man ser ett barn för första gången är att utmana ödet och dra på sig själv och barnet det onda ögat. Det där blå ögat av glas eller keramik som många bär är alltså en amulett som ska skydda mot det onda ögat. Man kan också kasta salt över axeln eller be en äldre kvinna i familjen att be en hemlig bön. Det onda ögat kan medföra sjukdom, olycka och i värsta fall döden. Det finns många andra sätt att dra på sig det onda ögat, så det ska man alltid skydda sig mot.

Räck aldrig över en kniv eller ett ägg

…till någon som du vill förbi vän med. Lägg  på bordet och lät mottagaren plocka upp. Vi hr en liknande regel i svensk folktro, men den innebär att vi måste betala för kniven. Vi undrade alltid varför grannen inte ville ge oss ägg direkt i handen. Han är för övrigt min källa till flera av punkterna.

Ge aldrig bort parfym

Det anses också förstöra vänskapen. Kräv att få ett mynt i betalning, som med våra knivar.

Använd salt för att bli av med oönskade gäster

Strö lite bakom ryggen på dem, så ger dig sig strax av. När du flyttar ut eller in i en bostad kan du strö lite salt innanför dörren till varje rum för att hålla onda krafter borta.

De små dragéer

…som delas ut till bröllopsgäster ska den ogifta kvinnan lägga under kudden när hon går och lägger sig, för att drömma om den man hon kommer att gifta sig med. Samma som svenskarnas sju blomster plockade på midsommarnatten.

Om du nyser…

betyder det att någon pratar om dig eller tänker på dig. För att ta reda på vem det är ska du be någon i närheten om ett tresiffrigt nummer. Genom att lägga ihop numren får du fram en bokstav och det är första bokstaven i namnet på den som tänker på dig. Vi testar: Du nyser. Då säger jag etthundratvå. Summan (1+0+2) blir tre och tredje bokstaven i det grekiska alfabetet är Γάμμα (Gamma). Kanske tänkte du på Γιαννις (Giannis)? I så fall kanske du tänkte på mig, eftersom jag heter så i Grekland. Men jag tror inte på skrock.

Skåla aldrig med kaffe

Det bringar olycka, helt enkelt.

Skåla inte! Foto: John Göransson.

Gift dig aldrig ett skottår

Sådana äktenskap slutar aldrig lyckligt.

Aldrig på ett skottår! Foto: John Göransson.

Du kanske har sett korsen av rök…

…ovanför de grekiska dörrposterna? I så fall kan jag berätta att det är ritat med rök från den heliga elden, hemburen från midnattsmässan på påsknatten. Korset bringar lycka åt dem som bor i huset.

Efter tolvslaget på nyår…

…ska man släcka ljuset och krossa granatäpplen mot golvet hemma. Ju fler kärnor som sprids ut, desto mer tur får man.

Nyårsfyrverkerier i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Efter tolvslaget på nyår

…ska man spela om pengar. Många träffas på nyårsdagen och spelar kort eller tavli om småpengar, eftersom det anses bringa tur resten av året.

Ta i rött

När två greker samtidigt tar i något rött och säger ”Piase Kokkino” (ta i rött) samtidigt så är det för att undvika att bli osams.

Ägg, salt och bröd…

…får aldrig lämna hemmet efter solnedgången. Om en granne knackar på efter solnedgången för att låna ägg till en omelett, stek omeletten och ge den till honom. Om du vill ge någon bröd, salt eller ägg att ta med hem; lägg allt i en påse och häng utanför dörren innan solen går ner.

Släpp inte ut brödet efter solnedgången! Foto: John Göransson

Ska man bry sig om att lyda en massa konstiga regler om man inte tror på dem själv? Ja, om det inte är viktgt för mig att få skåla med kaffe medan det är viktigt för någon man bryr sig om att slippa göra det så tycker jag absolut man kan avstå. Det är ju mest ganska triviala saker det handlar om. Om det underlättar att skaffa sig grekiska vänner så är det inte mycket begärt.

2 thoughts on “Stora listan över skrock som grekerna tror på

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: