fbpx

Ett av Greklands viktigaste ord: Φιλοξενία – gästfrihet

Loading...
Loading...

Vi tyckte att herr Kalkanakos tog lite väl mycket betalt för hotellrummet på Antikythera. Det var innan han bjöd in oss på frukost, skjutsade oss till stranden, visade oss gångstigen tillbaka och erbjöd oss att stanna tre extra nätter gratis.

cof
Herr Kalkanakos. Foto: John Göransson.

Det grekiska ordet för främling – xenon – är samma ord som det grekiska ordet för gäst. I svenskan har ordet hittat in i språket med xenofobi, sjuklig rädsla för främlingar. Ordet filoxenia – gästvänlighet – har inte haft samma framgång. Det är konstigt, eftersom det inte är främlingsfientlighet utan gästvänlighet som är en av grekernas mest framträdande egenskaper.

Jag har hur många historier som helst att berätta om grekisk gästfrihet. Om hur vi har gått in på ett kafé för en kaffe och ett toalettbesök och kommit ut mätta och halvfulla med en kasse apelsiner och en flaska tsikoudia i näven. Hur vi har gått in på en taverna som visat sig vara stängd, men inte tillåtits gå därifrån förrän vi har delat ägarfamiljens julmåltid med dem. Vi hade givetvis aldrig sett dem förut.

rbsh
Några av alla kort och presenter från tacksamma gäster som har bott på Hanim, våra vänners hotell i Chania Foto: John Göransson.

Mina grekiska vänner gör mig hela tiden till en bättre människa. De säger alltid ”Om det är något du behöver hjälp med så säg bara till”. Och de menar det. De kanske glömmer bort det, (en annan grekisk egenskap) men de menar det bokstavligt. Alldeles nyss hjälpte en vän mig att fixa ett hotellrum på Halkidiki. En annan köpte tågbiljetter till Nordmakedonien åt mig. Detta är bara en dags manifestationer.

En av vår sons gudfäder kommer från södra Rhodos, en trakt känd för exceptionell gästfrihet. Det tog ett år innan vi lyckades bjuda honom på en drink och då surade han i flera dagar. Sonen fick godis, presenter och stora sedlar. Vi skämdes, svenskar som vi är. Till slut förstod vi att det bara fanns en sak att göra: utsätt andra för samma gästfrihet som grekerna utsätter dig för! Låt dem först få skämmas, sedan lära sig och slutligen själva bli mer gästvänliga. Det funkar ofta, eftersom det är rätt skönt att göra andra människor glada. Tacksamheten försätter oss inte i skuld, som vi lutheraner tror. Den är tvärtom en insättning på personkontot, som får oss att må bra och göra gott!

Fundera gärna över varför greker i gemen är så gästfria. Jag har fått ett par olika förklaringar, men de får inte plats här. Men kom ihåg: Det är vi som är dom konstiga och dom som är normala!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: